Cum a ajuns Adrian Năstase la recepția de 1 decembrie de la Cotroceni. Ce spunea Iohannis în 2016

Ultima actualizare: 02-12-2019 13:50
Adrian Nastase
Agerpres

Fostul premier Adrian Năstase a scris, luni, pe blogul personal că a fost prezent la recepția organizată duminică de președintele Klaus Iohannis pentru că .. a fost invitat.

Fără să dea prea multe detalii despre această invitație, în continuarea mesajului, fostul lider al PSD afirmă că relația dintre președintele României și principalul partid de opoziție poate să însemne ”și o relație civilizată”.

”Am fost invitat, aseară, și am participat la Recepția oferită de președintele Iohannis, cu prilejul Zilei naționale a României, la Palatul Cotroceni.

După recentele alegeri, vor urma cinci ani cu Iohannis – președinte la Cotroceni. România va avea nevoie de înțelepciune și de liniște pentru a construi. „Coabitarea” nu înseamnă doar relația dintre președinte și premier, de culori diferite. Ea poate înseamnă și o relație civilizată între președinte și principalul partid de opoziție. Cu condiția ca Iohannis să renunțe la retorică din campanie privitoare la PSD. Discursul său, de aseară, a fost unul „normal” pentru o astfel de ceremonie, organizată cu ocazia Zilei nationale. Vom vedea mai departe…” - a scris Năstase.

Acesta a fost primul eveniment organizat de Administrația Prezidențială la care a participat și fostul premier după executarea pedepselor pe care le-a primit în dosarul Trofeul Calității și dosarul Zambaccian.

Administrația Prezidențială a explicat că Adrian Năstase a fost invitat la Palatul Cotroceni deoarece fostul premier are o decorație primită de la Ion Iliescu în 2002. Este vorba despre Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce, ”pentru întreaga activitate pusă în slujba promovării și dezvoltării României, pentru competenţa și abnegaţia dovedite în actul guvernării, cu ocazia Zilei Naţionale a României.”

Cu toate acestea, în 2016, Klaus Iohannis a decis să nu îi invite la Palatul Cotrocen, la recepția organizată de 1 Decembrie, pe Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu din cauza problemelor din justiție pe care le aveau aceștia.

”Cred că este bine să dăm semnale puternice, lesne de înţeles, şi de cetăţeanul simplu, şi de diplomatul titrat, că de la vârful statului se promovează curăţenia politică", spunea la acea vreme şeful statului.

De asemenea, în 9 mai 2016, Klaus Iohannis a decis să nu îi invite la recepția de Ziua Europei de la Palatul Cotroceni pe politicienii cu probleme penale cum ar fi Liviu Dragnea sau Victor Ponta.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO