Swoboda: PSD a cerut PES amanarea sau mutarea Congresului; s-a optat pentru mutare

Victor Ponta

PSD a solicitat PSE amanarea sau mutarea la Bruxelles a Congresulului PES, pentru ca acest eveniment sa nu fie "umbrit" de luptele politice interne.

15:50 - Decizia transferului la Bruxelles va fi anuntata oficial zilele urmatoare, a declarat Hannes Swoboda, liderul S&D din PE.

"Decizia de a solicita amanarea sau mutarea la Bruxelles a Congresului Partidului Socialist European a fost luata de PSD. Solicitarea ne-a fost prezentata verbal in aceasta dimineata de catre presedintele PSD, domnul Victor Ponta, intr-o intalnire avuta cu mine si presedintele PES, Serghei Stanisev", a declarat telefonic pentru Mediafax Swoboda, el adaugand ca aceasta discutie cu Ponta a avut loc la reuniunea din Africa de Sud a Internationalei Socialiste.

De asemenea, Swoboda a precizat ca solicitarea facuta verbal de Ponta va fi urmata de textul unei scrisori pe aceasta tema care va fi adresata de conducerea PSD, iar Stanisev va informa prezidiul PES, dupa care decizia privind transferarea Congresului din 28-29 septembrie de la Bucuresti la Bruxelles va fi anuntata oficial vineri, 31 august, sau la inceputul saptamanii viitoare.

Liderul grupului S&D din Parlamentul European a mai tinut sa sublinieze ca decizia privind amanarea sau mutarea de la Bucuresti a Congresului PES a fost luata de PSD, fiind motivata de dorinta ca acest eveniment important pentru socialistii europeni sa nu fie "umbrit de conditiile de puternica divizare politica din Romania". Anterior, o sursa din randul socialistilor citata de EurActiv.com a declarat ca Partidul Socialistilor Europeni (PES) intentioneaza sa mute congresul din 28-29 septembrie de la Bucuresti la Bruxelles.

Citește și
Jose Manuel Barroso (S) si Herman Van Rompuy (D
Referendumul va fi monitorizat de Comisia Europeana. Basescu: "Cred ca NU aveam nevoie"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Aceeasi sursa afirma ca "doar cativa lideri" ai partidelor afiliate PES din Europa au confirmat participarea la congresul de la Bucuresti, restul fiind reticenti la a fi gazduiti de Ponta, care a fost criticat de la preluarea functiei de premier, in primavara. Conventia Partidului Socialistilor Europeni a votat, in 25 noiembrie 2011, la Bruxelles, ca viitorul Congres PES, din 2012, sa aiba loc la Bucuresti.

Presedintele PSD, Victor Ponta, anunta atunci ca data Congresului PES de la Bucuresti va fi 28-29 septembrie 2012. El afirma ca decizia PES este "un semn" de sprijin pentru PSD, in apropierea alegerilor parlamentare din toamna lui 2012. Ponta spunea ca, totodata, organizarea Congresului PES la Bucuresti este un semnal catre tarile din Europa de Est.

12:15 - Portalul de stiri EurActiv sustine ca Partidul Socialistilor Europeni discuta despre posibilitatea mutarii congresului care urmeaza sa se desfasoare la Bucuresti, din cauza controverselor legate de respectarea procesului democratic de catre Victor Ponta.

Deocamdata, nu s-a luat o decizie in acest sens, insa exista "indicii puternice ca evenimentul care urma sa aiba loc la Bucuresti in perioada 28-29 septembrie va fi mutat la Bruxelles", scrie EurActiv, care citeaza surse din PES (Partidul Socialistilor Europeni).

Aceeasi sursa, care a dorit sa ramana anonima, spune ca numai "cativa lideri" ai partidelor afiliate la PES din Europa au conformat venirea la congresul de la Bucuresti. Restul politicienilor par sceptici in privinta participarii la un eveniment patronat de Victor Ponta, "care a fost criticat in continuu de la preluarea functiei de prim-ministru".

Anul trecut, cand s-a hotarat organizarea evenimentului la Bucuresti, Victor Ponta era in opozitie. "Si pentru ca alegerile parlamentare din Romania sunt programate in toamna, acest congres urma sa-i ofere un capital de imagine pe plan international", scrie EurActiv.

"Intre timp insa, USL a pus mana pe putere si a incercat sa obtina controlul asupra justitiei, Curtii Constitutionale si a presei - atragand acuzatii asupra sa ca incearca sa incline balanta democratiei".

Surse din cadrul PES au declarat ca in timp ce liderii partidelor de centru-stanga nu vor sa fie criticati in propriile tari pentru ca au fost gazduiti de un lider atat de controversat ca Ponta, exista si preocupari ca acesta sa nu fie afectat inaintea alegerilor. Ar fi o lovitura dura pentru Ponta, care in septembrie implineste 40 de ani, daca acest congres va fi mutat de la Bucuresti, a declarat o sursa din cadrul PSD pentru EurActiv.

In orice caz, probabil ca o decizie de a muta congresul la Bruxelles ar trebui insotita de o motivatie care sa salveze prestigiul si sa fie folosita la nivel intern in Romania, acesta fiind un exercitiu dificil pentru secretariatul PES. 

Congresul PES, care are loc de doua ori in cinci ani, urmeaza sa aleaga un nou presedinte. Singurul candidat pana in prezent este presedintele interimar Serghei Stanisev, fost premier si lider al Partidului Socialist Bulgar, ales la 24 noiembrie 2011 pentru a-i succeda lui Poul Nyrup Rasmussen. Rasmussen, care s-a retras din activitate, a fost premier danez si presedinte al partidului timp de aproape opt ani.

Noul presedinte al PES va fi ales pentru o perioada de doi ani si jumatate.

Iliescu, despre congresul PES: Probabil e mai comod sa fie la Bruxelles, e o chestiune de optiune

Ion Iliescu a fost intrebat cum vede aceatsa posibilitate, ca liderii PES sa renunte la organizarea congresului socialistilor europeni la Bucuresti.

"Nu pot sa comentez, fiindca nu sunt in miezul discutiilor, dar nu vad problema care este. Nu cred ca pe fondul evenimentelor din Romania, ci practic e mai comod sa se reuneasca la Bruxelles, este o chestiune de optiune", a sustinut Ion Iliescu.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Premierul Victor Ponta pleaca in Africa de Sud, la reuniunea Internationalei Socialiste
Premierul Victor Ponta pleaca in Africa de Sud, la reuniunea Internationalei Socialiste

Premierul Victor Ponta pleaca luni in Africa de Sud, unde va sta pana joi, unde va participa la mai multe reuniuni si intalniri politice cu ocazia congresului Internationalei Socialiste. 

Referendumul va fi monitorizat de Comisia Europeana. Basescu:
Referendumul va fi monitorizat de Comisia Europeana. Basescu: "Cred ca NU aveam nevoie"

Referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu va fi monitorizat de catre Comisia Europeana, pentru a elimina suspiciunile printr-o evaluare obiectiva.

Liderul socialistilor din Parlamentul European:
Liderul socialistilor din Parlamentul European: "E un dezastru personal al lui Nastase"

Liderul grupului socialist din PE, Hannes Swoboda, a declarat, joi, la RFI, ca tentativa de sinucidere a fostului premier Adrian Nastase este "un dezastru personal", pentru ca, indiferent cum a incalcat acesta legea, "a facut multe pentru tara sa".

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.