Comisia Iordache a adoptat OUG 90/2018 în forma Guvernului


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 07 Noiembrie 2018 11:34
Categorie: Stiri Politice
Presedintele comisiei speciale pentru domeniul justitiei, Florin Iordache

Comisia specială parlamentară pentru legile Justiţiei, condusă de Florin Iordache, s-a întrunit miercuri pentru a dezbate amendamentele la OUG 90/2018 şi 92/2018.

Astfel, Comisia pentru elaborarea Legilor Justiţiei a decis să dea un raport de adoptare OUG 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.

S-au înregistrat 14 voturi "pentru", iar 6 parlamentari au votat împotrivă.

Comisia condusă de Florin Iordache a respins toate amendamentele depuse la această ordonanţă, majoritatea aparţinând Opoziţiei, şi a adoptat actul normativ în forma venită de la Guvern.

Potrivit ordinii de zi, membrii comisiei urmează să aibă dezbateri asupra propunerilor şi amendamentelor la Ordonanţa de urgenţă nr. 92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul Justiţiei.

Potrivit Agerpres, în 19 octombrie, Comisia de la Veneţia a adoptat, cu unele amendamente, opinia preliminară cu privire la cele trei proiecte de modificare a legilor Justiţiei, asupra cărora preşedintele Klaus Iohannis a cerut opinia acestui organism, respectiv modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară şi a Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Comisia de la Veneţia consideră că aceste trei proiecte, între timp promulgate, intrate în vigoare şi modificate prin Ordonanţa de urgenţă nr. 92/2018, vor avea efecte negative asupra eficienţei, calităţii şi independenţei sistemului judiciar, cu consecinţe negative asupra luptei împotriva corupţiei.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţa atunci că ordonanţa de urgenţă privind aceste legi va fi transmisă în mod formal către Comisia de la Veneţia pentru emiterea unui aviz. Toader spunea că una dintre recomandările Comisiei de la Veneţia este de a se abroga prevederea referitoare la pensionarea anticipată a magistraţilor.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO