Cine e Baba, propus la Educatie: apropiat al lui Boc, este acuzat de coruptie de catre UBB

Catalin Baba

Catalin Baba, propus de conducerea PDL la Ministerul Educatiei, este unul dintre apropiatii fostului premier Emil Boc, a fost consilier al acestuia la Guvern si a fost promovat secretar de stat la Educatie.

El a fost acuzat de acte de coruptie de catre conducerea Universitatii "Babes-Bolyai" Cluj.

Catalin Baba este unul dintre colaboratorii apropiati ai lui Emil Boc si face parte din grupul de la Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii din cadrul UBB Cluj care l-a urmat pe fostul premier la Bucuresti dupa numirea acestuia in fruntea Guvernului.

Catalin Baba, nascut in 1967, a absolvit prima facultate, cea de Medicina Veterinara a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, in anul 1995, urmand in paralel cursurile Facultatii de Stiinte Politice si Administrative a Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB), incheiate doi ani mai tarziu.

Baba a fost ales in 2001 prodecan, iar in 2004 decan al Facultatii de Stiinte Politice, institutie unde Emil Boc detinea functia de lector universitar si unde preda cursuri privind sistemul politic romanesc.

Citește și
Mihai Razvan Ungureanu
Coalitia a decis ca audierile noilor ministri sa fie incheiate cel tarziu miercuri
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Catalin Baba a colaborat cu Emil Boc imediat dupa ce acesta a fost ales primar al municipiului Cluj-Napoca, in iunie 2004, an in care s-a ocupat de stabilirea "diagnozei organizationale" a Primariei Cluj-Napoca, iar ulterior de elaborarea strategiei de dezvoltare pe termen mediu a municipiului in perioada 2006-2007.

El a intrat in PDL, partid condus de Emil Boc, in anul 2008.

Facultatea de Stiinte Politice a UBB a fost pepiniera de cadre de unde Emil Boc si-a selectat colaboratorii pe care i-a dus la Guvern dupa numirea sa in functia de prim-ministru.

Printre acestia s-au numarat Catalin Baba, Calin Hintea, Dan Lazar sau Gabriel Badescu, numiti in diverse functii in structurile guvernamentale. Catalin Baba a fost numit, initial, sef al Cancelariei premierului Emil Boc, la inceputul anului 2009, dupa care a fost numit consilier al primului ministru, pentru ca, din octombrie 2009, sa fie promovat in functia de secretar de stat la Ministerul Educatiei.

Catalin Baba a fost, initial, unul dintre apropiatii actualului rector al UBB, Andrei Marga, care l-a numit in 1997 propriul consilier dupa ce a ajuns ministru al Educatiei in guvernul CDR.

In 2001, Catalin Baba a fost purtator de cuvant al UBB, sustinut de rectorul Marga, dar, ulterior, relatiile dintre cei doi s-au deteriorat, astfel incat s-a ajuns ca Baba sa fie acuzat de catre conducerea UBB de fapte de coruptie.

In 2009, dupa numirea lui Baba in functia de secretar de stat la Ministerul Educatiei, Colegiul Senatului si Consiliul Academic al UBB au elaborat o declaratie in care acesta era acuzat de nepotism.

"A incercat sa-si promoveze fara justificare rudele in functii didactice si a fost oprit de catre Rectorat. S-a asociat cu fostul rector de la Universitatea «Bogdan Voda» pentru a-i promova nepotul, acesta luandu-i la doctorat sotia. Si-a adus in Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii cumnatul, care este medic, cu care isi scrie lucrarile, acestea fiind de fapt lucrari din domeniul sanatatii publice", se preciza in comunicat.

De asemenea, conducerea UBB l-a acuzat pe Catalin Baba ca nu are lucrari de unic autor (articole, studii, recenzii etc), "putinele sale scrieri fiind in colaborare cu alti autori".

"Desi norma didactica a lui Catalin Baba cuprinde discipline din domeniul stiintelor politice si politicilor publice, el se ocupa de discipline de sanatate publica, calificarea sa fiind de medic veterinar", se mai arata in document.

Baba a mai fost acuzat de conducerea UBB si ca, in anul 2005, cand detinea functia de decan al Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii a UBB, a solicitat o derogare de medie, astfel incat sa fie acceptate unele candidaturi pentru mai multe posturi in facultate, printre persoanele vizate fiind si viitoarea sa sotie, Alina Chereches.

Intr-un alt comunicat al UBB din 2010, Catalin Baba era acuzat ca isi foloseste cumnatul pentru a-i suplini cursurile de Stiinte Politice, desi acesta este absolvent al Facultatii de Medicina.

"Nepregatindu-se si nelucrand in specialitate, Catalin Baba il foloseste pe cumnat, Razvan Chereches, angajat pe granturi de la guvern, pentru a-l suplini la cursurile de Stiinte Politice (acesta fiind, la baza, absolvent de medicina!). Prin adresa ANPODEPF (nr. 1.412 din 1 aprilie 2008), se atrage atentia lui Catalin Baba asupra «managementului defectuos» si se invalideaza decontul sau pe un program angajat anterior «in familie», Ministerul Educatiei solicitand restituirea banilor. Fiind numit la Cabinetul lui Emil Boc, in 2009, Catalin Baba blocheaza scoaterea de posturi la concurs pana nu i se face si lui post de profesor universitar, ceea ce Rectoratul a refuzat, pregatirea lui fiind mediocra. Fiind numit la acel cabinet, Catalin Baba cere, cu adresa nr. 296 din 7 mai 2009, sa i se pastreze functia pe perioada in care vine la Cluj, cu toate ca cererea este ilegala. Mai nou, cu adrese repetate (cea mai noua este adresa nr. 132 din 15 aprilie 2010), preseaza Rectoratul sa ii creeze specializarea «Politica sanatatii» in facultate, pentru el si cumnatul sau - ceea ce Rectoratul refuza (cu argumentul ca UBB nu are facultati de medicina), fiind vorba de alt act de coruptie", se mai arata in comunicatul Colegiului Senatului UBB, intitulat "Fraude repetate".

Baba a replicat acuzatiilor aduse spunand ca acestea trebuie dovedite in fata instantei si regretand "comportamentul neacademic, politizat si irational" al rectorului Andrei Marga.

Ce avere are Baba

Din declaratia de avere postata in aprilie 2011 pe site-ul Ministerului Educatiei, reiese ca Baba detine doua terenuri in judetul Cluj, dobandite in anii 2002 si 2005, in suprafata de 588 metri patrati, respectiv 3.500 de metri patrati, si un autoturism Dacia Supernova, cumparat in 2002.

Baba are doua conturi bancare deschise in 2010, unul de 20.000 de lei si altul de 30.000 de euro, dar are si un credit bancar de 35.000 de euro, luat in anul 2005 si scandent in 2030.

Catalin Baba a trecut in declaratia de avere faptul ca a incasat in anul 2010 venituri din salarii de la UBB, de la Ministerul Educatiei si de la Secretariatul General al Guvernului, in suma de peste 100.000 de lei.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Primele decizii ale lui Predoiu: Sefa de cabinet a lui Boc, secretar general adjunct al Guvernului
Primele decizii ale lui Predoiu: Sefa de cabinet a lui Boc, secretar general adjunct al Guvernului

Premierul interimar Catalin Predoiu a numit-o pe sefa de cabinet a lui Boc, Stefania Gabriella Ferencz, in postul de secretar general adjunct al Guvernului, dupa ce l-a eliberat din functie pe Stefan Gati, aceste decizii fiind primele semnate de Predoiu.

Coalitia a decis ca audierile noilor ministri sa fie incheiate cel tarziu miercuri
Coalitia a decis ca audierile noilor ministri sa fie incheiate cel tarziu miercuri

Liderii coalitiei au convenit sa inceapa inca de marti dimineata consultarile pentru formarea viitorului guvern, astfel incat audierile in Parlament ale noilor ministri sa fie incheiate cel tarziu miercuri, au declarat surse oficiale.

Ziua in care Romania a avut 3 premieri: Boc demisionar, Predoiu interimar, Ungureanu desemnat
Ziua in care Romania a avut 3 premieri: Boc demisionar, Predoiu interimar, Ungureanu desemnat

Presedintele Traian Basescu a anuntat noul premier-desemnat al Romaniei, in persoana lui Mihai Razvan Ungureanu, seful SIE.

Recomandări
Crescătorii de păsări vin cu precizări despre culorile puilor și controalele efectuate de autorități
Crescătorii de păsări vin cu precizări despre culorile puilor și controalele efectuate de autorități

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, din care fac parte aproximativ 150 de crescători, asigură consumatorii că puii din magazine sunt siguri pentru consum.

Primele roșii românești costă de două ori mai mult decât carnea: ”Exagerat! Nu se poate!”. Ce prețuri vor fi de Paște
Primele roșii românești costă de două ori mai mult decât carnea: ”Exagerat! Nu se poate!”. Ce prețuri vor fi de Paște

Primele roșii românești au apărut în piețe, însă puțini clienți le pot cumpăra pentru că un kilogram ajunge și la 50 de lei. Dublu față de pieptul de pui, de exemplu.  

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.