Cine e Andreea Paul Vass, propusa la Economie: Hazardul favorizeaza numai o minte pregatita

Andreea Vass

Andreea Paul Vass are sanse sa obtina Ministerul Economiei, dupa ce a absolvit ASE cu o lucrare despre "Aplicarea teoriei haosului in previzionarea cursului de schimb".

Andreea Paul Vass a lucrat in cercetare invatand ca "hazardul favorizeaza numai o minte pregatita" si a fost consilier la Presedintie la 27 de ani.

Din 2009 consilier al premierului Emil Boc, Andreea Paul Vass are familie, avere si cariera. Dar spune, pe blogul sau, ca de fapt si-a dorit sa faca cercetare.

"Extrem de curioasa din fire, mi-am dorit sa fac cercetare inca din facultate. Asa se face ca lucrez de la 21 de ani intr-un Institut al Academiei Romane", spune despre ea insasi, pe blog.

Ea adauga ca putea castiga "mult mai bine" ajutandu-si parintii sa conduca fabrica lor de mobila, insa iubeste cifrele prea mult incat sa poata renunta.

Citește și
Mihai Razvan Ungureanu
Coalitia a decis ca audierile noilor ministri sa fie incheiate cel tarziu miercuri
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

"Economia, cu doza ei mare de subiectivitate data de tensiunea dintre stiinta inteleasa ca rigoare si imprevizibilul comportament uman, mi se pare de-a dreptul fascinanta", mai spune Vass.

Andreea Paul Vass s-a nascut la 10 septembrie 1978 la Zalau, iar in perioada 1998-2001 a studiat la Facultatea de Relatii Economice Internationale obtinand diploma de licenta cu cu o lucrare privind "Aplicarea teoriei haosului in previzionarea cursului de schimb".

Din 2001 si pana in 2008, ea a urmat studii doctorale in economie internationala, la ASE, pe care le-a absolvit cu o lucrare pe tema "Analiza practicilor anticoncurentiale si derogatorii in contextul economiei globale".

Avand experienta acestor ani de cercetare, Vass explica pe blogul sau: "Cercetarea m-a invatat ca hazardul favorizeaza numai o minte pregatita. Si, dinamica fiind, am considerat firesc sa incerc sa-mi transpun in practica ideile. Prin urmare, m-am angajat consilier la Presedentie. Am prins repede gustul"

Ea adauga ca a urmat apoi functia de consilier la Parlamentul European care a atras-o "oarecum firesc", deoarece voia sa vada "cum functioneaza masinaria supranationala cu sediul la Bruxelles".

Ce a invatat Andreea Paul Vass din aceasta experienta?

Povesteste tot ea, pe blog: "Experienta castigata m-a facut sa inteleg ca tehnocratii, profesionistii si specialistii nu au de ce sa stea departe de politica si sa-i lase pe altii sa ia decizii care ne privesc pe toti. Prin urmare, am decis sa ma implic in redactarea programului de guvernare al PDL".

A devenit apoi, in 2009, consilier al premierului Emil Boc si tot de atunci este lector universitar la ASE. Altminteri, se descrie drept o persoana entuziasta.

"Orice fac si imi place, il fac cum trebuie: sport, matematica, economie, iar mai nou politica", spune ea, adfaugand ca ii displac, in schimb excesele.

"Dar imi place temeinicia. Si in profesie, si in viata. Cea din urma se poate dovedi totusi extrem de agresiva pe alocuri. Din fericire, ma pot refugia oricand in sport", mai spune Vass.

Considera muntele "o adevarata lectie de viata".

"Nu poti sa-l minti. Nu poti trisa: ai exact valoarea pe care o ai. Esti bun sau nu esti bun. Important este insa sa faci lucrurile cu placere si sa nu pretinzi ca esti altceva. Nu simt neaparat nevoia sa ma catar pe Everest. Ma pot simti la fel de bine odata ajunsa pe Dintii Morarului", mai spune Vass.

De curand, a devenit si mama. A povestit despre experienta de dupa nastere inclusiv in declaratii de presa.

"M-am intors repede la serviciu si ma intorceam acasa pentru a alapta. Legislatia romaneasca prevede acest drept al oricarei mame din Romania ca, de cel putin doua ori pe zi, cate o ora, sa se intoarca acasa pentru a alapta. Ma intorceam acasa la fiecare patru ore pentru ca bebita mea functiona ca un ceas elvetian. Ma duceam acasa, alaptam, ma intorceam, dar programul meu era nu de opt ore, ci uneori de zece-unsprezece ore, in functie de nevoile premierului in materie de consiliere economica", declara Vass.

Este, pe de alta parte, cunoscuta si pentru a se fi declarat ferma sustinatoare a femeilor in politica si afaceri, propunand chiar instituirea unei cote minime de reprezentare a femeilor. Apoi, a decis sa candideze pentru presedintia Organizatiei de femei a PDL, aratand ca poate intari organizatia, aduce "prospetime" si "chiar Traian Basescu vede o solutie in intarirea organizatiei de femei pentru a reforma partidul".

Atunci, intrebata in legatura cu afirmatia sefului statului de la Scoala de vara a tinerilor PDL, respectiv sa-si caute lider ca Margaret Thatcher, Andreea Paul Vass a spus ca numele sau de dinainte de casatori - Vass - inseamna in limba maghiara "fier".

"Sigur ca da, ceea ce pare si mai amuzant este ca numele meu de fata - Vass - inseamna in limba maghiara «fier»", a aratat Adreea Paul Vass, facand trimitere la faptul ca Margaret Thatcher era supranunita "Doamna de Fier".

Ce avere are Vass

Andreea Paul Vass sta bine si din punct de vedere financiar, in mare parte si datorita averii sotului.

Detine un apartament de 95 de metri patrati, cumparat in 2005.

La randul sau, sotul Cristian Paul are un apartament de 99,5 metri patrati in Bucuresti inca din 1997, iar in 2011 a mostenit de la tata, alaturi de fratele sau, o casa de vacanta la Busteni, in suprafata de aproape 70 de metri patrati si cu un teren aferent de 500 de metri patrati.

Ea are un autoturism Mitsubishi cumparat in 2007.

El are o masina Mercedes achizitionata in acelasi an.

Impreuna detin actiuni la aproximativ 40 de companii si noua conturi bancare in lei, euro sau dolari.

In 2009, potrivit declaratiei de avere, Andreea Paul Vass a cumparat obiecte de arta si tablouri de 12.000 de euro.

Andreea Paul Vass are insa si un credit contractat in 2005 si scadent in 2020, cu un sold de circa 140.000 de lei.

Scandalurile in care a fost implicata Andreea Paul Vass

Despre afacerile Andreei Paul Vass, ale familiei ei si ale sotului presa a relatat de-a lungul timpului.

Cel mai recent, a fost vorba despre numirea Andeeei Paul Vass in functia de membru al comisiei de listare a Hidroelectrica si despre faptul ca sotul si cumnatul acesteia lucreaza la o firma de borkeraj.

Astfel, Andreea Paul-Vass a fost numita in postul de membru al comisiei pentru coordonarea procesului de privatizare a companiei Hidroelectrica.

In aceasta calitate ea va avea acces prioritar, din timp, la mai multe informatii legate de listarea companiei si va aproba, alaturi de ceilalti membri ai comitetului, atat prospectul final de oferta publica anterior depunerii acestuia la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, cat si pretul de oferta al actiunilor nou-emise.

Cumnatul Andreei Paul-Vass, Dan Paul, detine firma de brokeraj Finaco Securities, este presedinte al Asociatiei Brokerilor si membru in Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

La firma Finaco Securities a lucrat ca broker si Cristian Paul, sotul Andreei Paul-Vass si fratele lui Dan Paul. Cristian Paul are actiuni la mai multe companii listate la Bursa de Valori.

Anterior acestui scandal, in vara anului trecut, presa a scris ca o firma a parintilor Andreei Paul Vass ar fi obtinut contracte in comuna unde mama acesteia era membra a consiliului local, din partea PDL, un alt conflict de interese.

Apoi au mai fost, in trecut, acuzatii ale lui Teodor Paleologu, care a spus ca aceasta ar fi facut lobby pentru un investitor ce tintea reabilitarea Palatului Stirbey.

"Nu am facut lobby niciodata pentru proiectul Palatului Stirbey", a replicat ea.

Dincolo de toate aceste acuzatii si articole de presa, Andreea Paul-Vass lucreaza deocamdata la programul noului Cabinet, in care ar putea detine, la doar 33 de ani, functia de ministru al Economiei.

O functie pe masura optimismului si ambitiilor sale, reflectate de Andreea Paul Vass pe site-ul sau: "Vreau prieteni si o familie. Le-am obtinut. Vreau sa vad lumea si sa o inteleg mai bine.Vreau sa construiesc pe ce e bun si de valoare. Vreau sa investesc mai mult in formarea mea profesionala; (...)Vreau sa am o cariera politica dedicata celor care cred in aceleasi valori ca si mine. Vreau sa reusesc".

Articol recomandat de sport.ro
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
Citește și...
Primele decizii ale lui Predoiu: Sefa de cabinet a lui Boc, secretar general adjunct al Guvernului
Primele decizii ale lui Predoiu: Sefa de cabinet a lui Boc, secretar general adjunct al Guvernului

Premierul interimar Catalin Predoiu a numit-o pe sefa de cabinet a lui Boc, Stefania Gabriella Ferencz, in postul de secretar general adjunct al Guvernului, dupa ce l-a eliberat din functie pe Stefan Gati, aceste decizii fiind primele semnate de Predoiu.

Coalitia a decis ca audierile noilor ministri sa fie incheiate cel tarziu miercuri
Coalitia a decis ca audierile noilor ministri sa fie incheiate cel tarziu miercuri

Liderii coalitiei au convenit sa inceapa inca de marti dimineata consultarile pentru formarea viitorului guvern, astfel incat audierile in Parlament ale noilor ministri sa fie incheiate cel tarziu miercuri, au declarat surse oficiale.

Ziua in care Romania a avut 3 premieri: Boc demisionar, Predoiu interimar, Ungureanu desemnat
Ziua in care Romania a avut 3 premieri: Boc demisionar, Predoiu interimar, Ungureanu desemnat

Presedintele Traian Basescu a anuntat noul premier-desemnat al Romaniei, in persoana lui Mihai Razvan Ungureanu, seful SIE.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.