Cuc și Suciu, propuși la Transporturi și Dezvoltare. Dragnea, acuzat că ”manglește”

×
Codul embed a fost copiat

După aproape trei luni fără miniştri la Transporturi şi Dezvoltare, social-democraţii s-au reunit marți să facă alte nominalizări.

Înainte de şedinţa de la 17:00, au fost vehiculate două nume pentru a prelua aceste posturi. Fără să se fi remarcat până acum, deputatul Daniel Suciu ar trebui să preia unul dintre cele mai bogate ministere, adică Dezvoltarea, iar Răzvan Cuc ar putea reveni la şefia Transporturilor. Dacă îi acceptă Klaus Iohannis.

Nominalizarea lui Cuc a stârnit însă un scandal imens în organizaţii. Potrivit unor surse, Marian Oprișan l-ar fi acuzat pe Liviu Dragnea că "mangleşte" şi a cerut restructurarea executivului.

Răzvan Cuc este parlamentar de Giurgiu şi, pentru că nu este în relaţii bune cu şeful organizaţiei, Niculae Bădălău, cel din urmă a scris pe pagina sa de socializare că nu îl susţine pentru a reveni la masa Guvernului. De aceea, Liviu Dragnea a anunţat că Răzvan Cuc s-a mutat la organizaţia Neamţ, în fieful unui apropiat de-al său.

Cele două portofolii nu au titulari din noiembrie anul trecut, de când preşedintele a refuzat să îi numească pe Olguța Vasilescu şi Mircea Drăghici.

Citește și
Mihai Tudose și Liviu Dragnea, INQUAM
PSD a acceptat demisiile miniștrilor. Dragnea: ”Am comunicat prost cu premierul”. Ședința, reluată vineri
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Cronologia evenimentelor:

ora 21.45: La finalul ședinței CEx-ului PSD, premierul Viorica Dăncilă a precizat că va trimite la Palatul Cotroceni miercuri cele două propuneri și că îl va suna pe șeful statului.

Citiți aici: Viorica Dăncilă, la finalul CEx-ului: „Îl voi suna pe Iohannis. Sper să fie responsabil”

ora 21.00 Răzvan Cuc a fost validat la Transporturi, iar Daniel Suciu la Dezvoltare, potrivit surselor Știrilor ProTV.

Suciu a fost votat în unanimitate, iar Cuc a avut un singur vot împotrivă - al PSD Giurgiu.

ora 17.25 Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, a declarat înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional că pentru o persoană propusă ca ministru lipsa susţinerii organizaţiei din care provine reprezintă "o imensă problemă".

Întrebat cum comentează faptul că Răzvan Cuc nu este susţinut de organizaţia din care face parte pentru funcţia de ministru al Transporturilor, Oprişan a răspuns: "Dacă un ministru nu este susţinut de organizaţia din care provine înseamnă că este o imensă problemă".

În ce priveşte informaţiile potrivit cărora Daniel Suciu ar urma să fie propus pentru Ministerul Dezvoltării, iar Răzvan Cuc la Ministerul Transporturilor, preşedintele CJ Vrancea a spus că nu comentează decât după ce numele vor fi stabilite în CExN.

De asemenea, întrebat dacă şi-ar dori un portofoliu de ministru, Marian Oprişan a susţinut că vrea să onoreze jurământul depus faţă de cetăţenii judeţului Vrancea, dar că ar fi luat în calcul acceptarea unei astfel de funcţii dacă acest lucru s-a fi întâmplat la începutul mandatului.

"Nu îmi doresc, pentru că am jurat faţă de cetăţenii judeţului Vrancea, iar acum vă spun cât se poate de clar: dacă propunerea ar fi venit la începutul mandatului şi aş fi avut posibilitatea să fac lucruri importante cu experienţa mea în România, nu aş fi refuzat atunci. (...) Am jurat faţă de cetăţenii judeţului Vrancea, pe care îi iubesc foarte mult şi cărora le datorez foarte mult şi vreau să îmi termin toate proiectele care sunt benefice pentru viaţa lor", a precizat el, potrivit Agerpres.

ora 17.15 Liderii PSD au stabilit propunerile pentru cele două ministere. Astfel la Dezvoltare va fi propus în ședința CEX liderul deputaților PSD, Daniel Suciu, iar la Transporturi va fi propus pentru vot în CEX Răzvan Cuc, care a mai ocupat o dată funcția de ministru al Transporturilor.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat că Răzvan Cuc este membru în organizaţia Neamţ, filială care îl susţine foarte tare pentru funcţia de ministru al Transporturilor.

"Răzvan Cuc este membru la organizaţia PSD Neamţ de vreo două săptămâni. (...) Înţeleg îngrijorarea unor colegi din PSD Giurgiu, dar este membru în altă organizaţie", a afirmat Dragnea, înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional al Partidului Social Democrat, care are loc la Palatul Parlamentului.

Întrebat dacă PSD Neamţ îl susţine pe Răzvan Cuc pentru portofoliul Transporturilor, Dragnea a răspuns: "Foarte tare".

Despre varianta ca Daniel Suciu să preia portofoliul de la Dezvoltare, liderul PSD a afirmat: "Să vedem ce spune acum".

Premierul Viorica Dăncilă nu a dorit să vorbească, înainte de CExN, despre propunerile pentru cele două ministere.

"Să vedem ce spune CEx-ul, avem şi noi nevoie de un vot în CEx. (...) De ce să vin deja cu nume şi să nu am votul CEx-ului? Dacă CEx-ul nu este de acord cu propunerea mea?", a spus Dăncilă.

Întrebată dacă ea crede că şeful statului va accepta aceste propuneri, premierul a afirmat: "Greu de spus".

Bădălău a anunțat pe Facebook că îl susţine pe senatorul Cristian Marciu pentru funcţia de ministru al Transporturilor, şi nu pe deputatul Răzvan Cuc.

ora 16.00 PSD Giurgiu îl susţine pe senatorul Cristian Marciu pentru funcţia de ministru al Transporturilor, şi nu pe deputatul Răzvan Cuc, a precizat preşedintele organizaţiei, Niculae Bădălău.

"În calitate de preşedinte al PSD Giurgiu, unde domnul deputat Răzvan Cuc activează, vă spun că nu îl susţinem pe domnul Cuc pentru funcţia de ministru al Transporturilor. (...) Îl voi susţine necondiţionat pe senatorul giurgiuvean Cristian Marciu pentru funcţia de ministru al Transporturilor! Dacă Giurgiu trebuie să dea un al doilea ministru, în prezent, acesta nu poate fi decât domnul Cristian Marciu, un profesionist, un om serios, loial şi devotat principiilor social-democrate şi care este, de altfel, în PSD de 27 de ani!", a scris Bădălău pe Facebook.

ora 13.45 Viceprimarul Aurelian Bădulescu anunţă că are informaţii conform cărora preşedintele interimar al PSD Bucureşti, Gabriel Mutu, va încerca să introducă excluderea sa din partid pe ordinea de zi de a şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD.

PSD caută noi propuneri pentru ministerele Dezvoltării şi Transporturilor

"Vom avea un Comitet Executiv Naţional în care vom discuta şi despre propunerile pentru după 87 de zile în care domnul Werner Klaus Iohannis i-a refuzat în mod repetat, fără niciun motiv, pe colegii noştri Lia Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici. După retragerea acestora, pentru a debloca situaţia, suntem nevoiţi să ne hotărâm asupra altor doi colegi pentru aceste două portofolii", a precizat, luni, pentru Agerpres, secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu.

El a menţionat că premierul Viorica Dăncilă va face propuneri pentru aceste portofolii, care vor fi discutat în CExN.

"Cu propunerile în CExN va veni premierul Viorica Dăncilă, pentru că asta este regula şi discuţiile vor avea loc în Comitetul Executiv al partidului", a adăugat Ştefănescu.

În şedinţă se va discuta şi despre alegerile din organizaţiile PSD unde există conduceri interimare. "Vom avea un punct privind alegerile din organizaţiile unde avem interimar şi vom modifica, vom împinge mai sus cu două săptămâni, până pe 25 martie, data alegerilor, pentru că noi ar fi trebuit să ne ocupăm de săptămâna trecută de acest lucru, dar am fost ocupaţi cu bugetul şi atunci am devansat toate alegerile cu două săptămâni", a explicat Codrin Ştefănescu.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a confirmat că noile propuneri pentru ministerele Dezvoltării şi Transporturilor vor fi stabilite marţi, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al partidului, el adăugând că a discutat cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, soluţiile în cazul în care se depăşeşte interimatul de 45 de zile la aceste ministere, iar şeful statului întârzie numirea noilor nominalizaţi.

"Am discutat cu domnul Toader, de fapt mi-a adus răspunsul la o întrebare pe care i-am pus-o şi eu, i-a pus-o şi doamna prim-ministru - ce se întâmplă dacă se depăşeşte interimatul de 45 de zile la un minister şi mi-a adus şi o decizie a Curţii şi o analiză a dumnealui în care Guvernul ar şti ce ar avea de făcut dacă cumva preşedintele Iohannis o să întârzie numirea celorlalţi doi pe care o să-i transmită doamna prim-ministru mâine seară. (...) Să ajungem acolo şi o să vă spun ce se va întâmpla. Nu vreau să îi dau idei lui Iohannis, pentru că oricum nu are nicio idee bună. Mâine seară o să avem Comitetul Executiv Naţional, la ora 17,00. Punctul principal îl reprezintă propunerile de miniştri cu care va veni doamna prim-ministru, o să le adoptăm mâine", a precizat Dragnea, la Parlament.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Reacţii în PSD, după demisia celor 3 miniştri.
Reacţii în PSD, după demisia celor 3 miniştri. "E o situaţie delicată"

Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Răzvan Cuc au plecat cu capul sus de la şedinţa Comitetului Executiv al PSD. Toţi 3 sunt convinşi că au luat cea mai bună decizie şi spun că nu au de gând să se răzgândească.

PSD a acceptat demisiile miniștrilor. Dragnea: ”Am comunicat prost cu premierul”. Ședința, reluată vineri
PSD a acceptat demisiile miniștrilor. Dragnea: ”Am comunicat prost cu premierul”. Ședința, reluată vineri

Social-democrații au acceptat ca Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Răzvan Cuc să demisioneze, după ce anterior au respins demisiile, în urma unei ședințe maraton.

Mihai Tudose l-a certat pe ministrul Transporturilor: ”V-a informat prost!”
Mihai Tudose l-a certat pe ministrul Transporturilor: ”V-a informat prost!”

Mihai Tudose a fost dezamăgit, vineri, de ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.

Tudose l-a criticat pe ministrul Transporturilor: In fiecare saptamana mai expropriati doua cotete pe A3. Cand terminati?
Tudose l-a criticat pe ministrul Transporturilor: In fiecare saptamana mai expropriati doua cotete pe A3. Cand terminati?

Premierul Mihai Tudose l-a criticat pe ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, in deschiderea sedintei de guvern de joi.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.