Ce s-ar ascunde în spatele OUG cu privire la Codurile Penale: ”Maschează dorinţa lor”

11-12-2018 10:08


Viorica Dancila, Liviu Dragnea, PSD

Deputatul Ioan Cupșa, președintele Comisiei Juridice a PNL, susține că ordonanța de urgență a Guvernului pentru modificarea codurilor penale, anunțată luni de Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă, ar putea ascunde ”o amnistie sau o grațiere”.

“O bună parte dintre articole în fapt maschează dorinţa lor de a da o amnistie sau o graţiere.

Modificarea termenelor de prescripţie, de exemplu, va duce ca o parte dintre dosare să se claseze sau o parte dintre cei care sunt trimişi acum în judecată să fie achitaţi ca urmare a împlinirii termenelor de prescripţie. Dacă termenele de prescripţie se vor modifica aşa cum îşi doresc, o bună parte dintre infractori nu vor mai răspunde penal. Dar doresc mai mult decât atât.

Doresc să dezincrimineze, prin reaşezarea în textele normative, şi alte infracţiuni, ca delapidarea, traficul de influenţă, abuzul de încredere” - susține deputatul Ioan Cupșa, președintele Comisiei Juridice a PNL.

Luni, liderii social-democraţi reuniţi la Bucureşti au decis în unanimitate ca Executivul să adopte prin ordonanţe de urgenţă toate articolele din Codul Penal şi de Procedura Penală pe care judecătorii CCR le-au declarat constituţionale.

În aceeaşi şedinţă, deputatul Mircea Drăghici ar fi cerut, potrivit unor surse, ca şi amnistia şi graţierea să fie adoptate prin ordonanţe de urgenţă cât mai curând. 

Cei din USR afirmă că printre articolele considerate constituţionale de CCR sunt reducerea termenelor de prescripţie şi redefinirea infracţiunilor de dare de mită şi trafic de influenţă și, în felul acesta, se urmărește ”scăparea lui Dragnea, Tăriceanu şi a altor infractori cu dosare penale”.

"Dacă mai avea cineva vreo îndoială: OUG-urile pe justiţie se decid în CEx-ul PSD, nu în şedinţele de Guvern. Liviu Dragnea i-a cerut, astăzi, ministrului Justiţiei să elaboreze o OUG pe Codurile penale. La aproape 30 de ani de la căderea comunismului, succesorul PCR se substituie din nou instituţiilor statului. PSD se substituie atât Guvernului, cât şi Parlamentului. Codurile trebuie dezbătute în Parlament, aşa cum este normal într-un stat democratic. Nu este nicio urgenţă pentru a modifica legislaţia penală, decât scăparea lui Dragnea, Tăriceanu şi a altor infractori cu dosare penale", a declarat preşedintele USR, Dan Barna.

De asemenea, senatorul USR George Dircă afirmă că ar putea fi vorba despre o amnistie şi o graţiere mascate.

”În CEX, Dragnea a dat dovadă de maximă disperare şi că doreşte din tot dinadinsul să aibă aceste modificări până la finalul anului şi vor să profite de reducerea termenelor de prescripţie, vor să profite de faptul că multe dintre probe nu mai pot fi folosite în cadrul proceselor. Este o luptă pe viaţă şi pe moarte pentru înlăturarea efectelor juridice ale faptelor penale pe care aceştia le-au comis. (...) Poate fi vorba de o amnistie şi de o graţiere mascată, pentru că în acest moment se reduc prin aceste prevederi termenele de prescripţie pentru foarte multe fapte. Este o cursă disperată pentru a nu se mai ajunge la o răspundere penală pentru faptele pe care le-au comis aceşti infractori", a declarat Dircă, luni, la Parlament, potrivit Agerpres.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Sursa: Agerpres, Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO