Ce nereguli si ilegalitati au comis politistii la protestul de vineri

Ultima actualizare: 11-10-2012 08:17

Peste 6.000 de politisti s-au strans vineri, la ora 10:00, in Piata Victoriei, pentru un protest. O prima neregula: liderii de sindicate primisera autorizatie sa stranga doar 4.000 de oameni.

In jurul pranzului, manifestantii anunta ca schimba Palatul: pleaca de la Victoria spre Cotroceni. Din nou o incalcare, nu aveau voie sa paraseasca locul in grup, iar jandarmii n-ar fi trebuit sa le permita asta.

Astfel, oamenii legii trec peste legea cu buna stiinta. Sefii sindicalistilor sustin insa ca au primit pe loc acceptul verbal din partea primarului general. Sorin Oprescu neaga ca a dat vreo autorizatie, chiar si prin telefon.

"Este pentru prima oara in istorie cand politistii marsaluiesc legal. Spun legal pentru ca masura de interzicere a marsaluirii era a primarului general al Capitalei. Domnul primar a hotarat ca putem sa protesam, sa mergem in mars catre Cotroceni", spune Marius Idita, vicepresedinte Prolex.

In acelasi timp, sindicalistii sustin si ca au pornit in mars cu acordul jandarmeriei care asigura ordinea la miting. Si totusi, vineri, sefii jandarmeriei anuntau ca i-au amendat pentru incalcarea autorizatiei.

Spiritele s-au incins cand manifestantii au ajuns in fata palatului prezidential. Cativa politisti si-au aruncat caschetele cu insemnele nationale peste capetele jandarmilor, in curtea Cotroceniului.

Codul penal spune ca "Orice manifestare prin care se exprima dispret pentru insemnele Romaniei se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani".

"Incalcarea legii s-a facut in uniforma, cel mai grav lucru din ilegalitatile comise este ca au subminat autoritatea statului roman si institutiilor romane", a declarat Traian Basescu.

Ministrul de interne, Vasile Blaga, sustine ca la protest cinci dintre politisti au avut la ei armele din dotare, lucru interzis. De altfel, a si cerut o ancheta la nivelul Inspectoratului General de Politie. Este o intoxicare, considera sindicalistii.

Fortele de ordine, alta data supraveghetoare ale unor astfel de proteste, au fost vineri de cealalta parte a baricadei, lucru descalificant pentru politisti.

Indiferent de nemultumiri trebuie sa isi respecte institutia si legile. Pe de alta parte, nimeni nu se poate razbuna pentru ca angajati ai statului, intr-o institutie demilitarizata, protesteaza.

Toti acesti oameni aveau aprobare de la Primarie doar pentru un miting in fata altui palat: Victoria.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO