Bate vântul schimbării la Guvern. Cine sunt miniștrii care ar putea fi înlocuiți

Dată publicare: 24-10-2018 18:37
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Bate vântul schimbării la Palatul Victoria. Social-democrații se pregătesc să împrospăteze Guvernul, iar pe listă sunt cei care l-au criticat pe Liviu Dragnea.

Primul vizat ar fi vicepremierul Paul Stănescu, acuzat că nu comunică suficient.

Fără minister ar putea rămâne însă și Tudorel Toader, justiția putând fi preluată de Eugen Nicolicea. Noile nume vor fi anunțate oficial săptămâna viitoare.

Liviu Dragnea forțează remanierea guvernului și înlocuirea din funcție în primul rând a celor care s-au coalizat împotriva sa. Potrivit unor surse din interiorul partidului, șeful PSD ar fi căutat în ultimele zile susținerea liderilor din teritoriu ca să-l schimbe din funcție pe vicepremierul Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării.

Marian Oprișan, vicepreședinte PSD: "Cei care nu comunică nu au ce să caute în funcții guvernamentele. .
Reporter: Paul Stănescu a comunicat bine?
Marian Oprișan: ”Nu, Paul Stănescu nu a comunicat deloc"

Paul Stănescu, vicepreședinte PSD: "O să vedem, așteptăm decizia CEX"

Surse din partid susțin însă că locul lui Stănescu la ministerul Dezvoltării va fi luat de Lia Olguța Vasilescu, iar postul de vicepremier i-ar reveni senatorului Niculae Bădălău. Acesta ar fi fost inițiatorul scrisorii împotriva lui Dragnea de acum o lună de zile, dar a părăsit tabăra puciștilor cu 24 de ore înainte de momentul votului.

La șefia Ministerului Muncii ar putea veni președintele comisiei de muncă din Camera Deputaților, Adrian Solomon.

Nici ministrul Justiției nu ar mai fi dorit în Guvernul controlat de PSD. Lui Tudorel Toader i s-a reproșat că nu a fost de acord să semneze ordonanța pe legile justiției și nici să gireze proiecte cotroversate precum amnistia și grațierea. De aceea, PSD ar intenționa să-l pună în locul sau pe Eugen Nicolicea, om de partid devotat.

Dragnea susține însă că subiectul remanierii lui Toader a fost în mod fals lansat de către ALDE.

Liviu Dragnea, președinte PSD: "Noi nu am avut o discuţie în partid despre domnul Tudorel Toader, deci nu a fost subiect. A apărut din senin, din partea colegilor de la ALDE, acum ceva timp, susţinerea şi ideea că trebuie menţinut în Guvern. Toţi am rămas miraţi şi i-am rugat, chiar i-am rugat cu toată sinceritatea, să nu mai aibă intervenţii despre domnul Toader, pentru a nu crea o problemă acolo unde nu este. Rugăminţile nu au fost ascultate şi iar s-au produs aceste afirmaţii că domnul Toader trebuie menţinut. Deci, înseamnă că se inventează o problemă şi nu aş fi vrut să avem această discuţie în PSD, dar o să fim obligaţi să o avem, pentru că Ministerul Justiţiei este asumat de Partidul Social Democrat şi noi nu ne-am permis - şi niciodată nu o să ne permitem -, în public, să spunem ceva despre miniştrii noştri. Îmi pare rău că s-a inventat o problemă acolo unde nu era, pe care trebuie să o rezolvăm"

Ministrul Turismului, Bogdan Trif, ar putea fi schimbat cu Gheorghe Bogdan Tomoiagă, secretar de stat în același minister. Iar la Sport, în locul Ioanei Bran, ar putea veni deputatul Călin-Vasile-Andrei Matei, fost jucător de rugby.

Viorica Dăncilă, prim-ministru: "Eu nu voi face o evaluare legată de nume. Voi evalua activitatea"

Potrivit unor surse din partid, Dragnea i-ar fi contactat pe mai mulți dintre cei care au vrut să-l schimbe de la șefia partidului pentru a le oferi funcții, dar aceștia l-au refuzat.

Decizia finală privind remanierea ar trebuie anunțată până miercurea viitoare.


VIDEO PROTVPLUS.RO