Basescu a plecat de la un eveniment spunand ca nu mai poate sta din cauza "scandalului" cu SEECP

30-05-2013 16:09

Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a plecat, joi, de la un eveniment organizat de Confindustria Romania, imediat dupa ce si-a sustinut discursul, spunandu-i gazdei ca nu mai poate sta din cauza "scandalului cu initiativa dis-est europeana".

"Va rog sa ma scuzati, nu mai pot sta, stiti scandalul cu initiativa sud-est europeana", i-a spus Basescu presedintelui Confindustria Romania, care l-a condus spre iesirea din sala in care a avut loc evenimentul organizat de oamenii de afaceri italieni.

Presedintele Basescu a plecat dupa ce si-a sustinut discursul, care a durat aproximativ 20 de minute.

Summitul Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est, programat in Macedonia pe 1-2 iunie, a fost anulat pe fondul disensiunilor izbucnite dupa ce reprezentantii Kosovo nu fusesera invitati la reuniune din cauza obiectiilor formulate inclusiv de Romania, care va prelua presedintia organizatiei.

Potrivit site-ul postului B92, presedintele macedonean, Djordje Ivanov, a decis anularea summitului de la Ohrid pentru "a proteja interesele si demnitatea Macedoniei", explicand ca Guvernul de la Skopje nu vrea sa se lase angrenat intr-un joc de drepturi de veto si boicoturi.

Conform portalului de stiri Inserbia.info, trei tari – Serbia, Romania si Bosnia-Hertegovina – au formulat obiectii fata de invitarea reprezentantilor Kosovo la reuniunea SEECP, in timp ce presedintii din Albania si Croatia au anuntat ca nu vor veni la summit daca Pristina nu va fi reprezentata.

"Macedonia a actionat in conformitate cu reglementarile SEECP. Din nefericire, vechile prejudecati balcanice au iesit la suprafata
", a remarcat Ivanov.

Ministrul sarb de Externe, Ivan Mrkici, a declarat ca, desi summitul a fost anulat, o reuniune la nivel ministerial va avea loc pe 31 mai la Ohrid. La reuniune va participa si seful diplomatiei kosovare, Enver Hoxhaj, iar Belgradul nu se opune.

Kosovo a protestat miercuri fata de hotararea de a nu fi invitata la summit.

Cinci din cele 12 state membre ale SEECP - Serbia, Grecia, Romania, Republica Moldova si Bosnia-Hertegovina - nu recunosc independenta Kosovo.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO