Barna, după decizia CCR: ”Sunt vârful de lance al penalilor din politica românească”

Dan Barna
Agerpres

USR susține că decizia CCR de a respinge proiectul de revizuire a Constituției inițiat de USR și PNL vine în flagrantă contradicție cu voința românilor, așa cum a fost ea exprimată la referendumul din 26 mai.

Reprezentanții USR afirmă că Uniunea va lupta în continuare, la nivel parlamentar, atât pentru transpunerea rezultatelor referendumului din 26 mai, cât și pentru adoptarea inițiativei civice „Fără penali în funcții publice”, inițiativă care a strâns semnăturile a peste un milion de români.

Actualii judecători ai Curții Constituționale au dovedit din păcate, încă o dată, prin decizia de astăzi, că sunt vârful de lance al penalilor din politica românească, lăsând acestora portița de a-și acorda amnistie și grațiere pentru faptele de corupție. Așteptăm motivarea deciziei CCR, dar sunt greu de imaginat argumentele pentru care nu putem revizui Constituția astfel încât să respectăm rezultatele referendumului din 26 mai și să scriem explicit interdicția de amnistie și grațiere pentru faptele de corupție. Decizia de astăzi a CCR ignoră votul a peste 6,4 milioane de români și arată, o dată în plus, cât de vitală este, pentru funcționarea statului de drept și a democrației, o reformare a CCR și o depolitizare a acestei instituții”, a declarat președintele USR, Dan Barna, potrivit unui comunicat.

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că trebuie lăsat la latitudinea legiuitorului să stabilească pe cine amnistiază, au declarat oficiali ai instituţiei, joi, pentru Agerpres.

Aceştia au amintit de dreptul preşedintelui de a acorda graţierea individuală, care se dă în primul rând pentru motive umanitare, şi au adăugat că este greşit să i se interzică şefului statului să graţieze un condamnat pentru motive ce ţin de viaţă şi sănătate.

Citește și
valer dorneanu
Site-ul CCR, atacat de hackeri. Dorneanu: "Au postat poze, nişte mesaje de neînţeles"

Cât privește celelalte prevederi din proiectul de revizuire inițiat de USR și PNL, Uniunea Salvați România apreciază că nu mai există niciun impediment ca ele să fie transpuse cât mai rapid.

”Vestea bună de la CCR pentru ziua de azi e că ′Fără penali în funcții publice‵ a trecut din nou de filtrul CCR. De asemenea, extinderea numărului de titulari ai sesizării CCR în materia ordonanțelor de urgență este acceptată drept constituțională. Nu de alta, dar nu avem așteptări prea mari de la noul Avocat al Poporului, Renate Weber, și nici de la capacitatea coaliției PSD-ALDE de a reda Parlamentului funcția legislativă în probleme importante. A se vedea și Codul Administrativ, adoptat prin OUG. Vestea proastă este că va trebui să așteptăm motivarea deciziei de azi pentru a înțelege în ce fel încalcă limitele revizuirii propunerea noastră de a excepta infracțiunile de corupție de la aplicarea amnistiei și grațierii”, a declarat și deputatul USR Silviu Dehelean.

Proiectul de revizuire a Constituției inițiat de USR și PNL și susținut de PMP și Pro România mai cuprinde:

- După alineatul (2) al articolului 37, introducerea unui nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:

„(3) Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.”

- Modificarea articolului 38, după cum urmează:
În condiţiile aderării României la Uniunea Europeană, cetăţenii români au dreptul de a alege şi de a fi aleşi în Parlamentul European. Nu pot fi aleşi în Parlamentul European cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

- Modificarea articolului 146, după litera a) se introduce o nouă literă, lit. a1) cu următorul cuprins, iar litera d) din cuprinsul art. 146 se modifică, după cum urmează:
„Curtea Constituţională are următoarele atribuţii:
[..]
a1) se pronunţă asupra constituţionalităţii ordonanțelor, la sesizarea Preşedintelui României, a 50 de deputați sau 25 de senatori, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sau a Avocatului Poporului.”
[..]
d) hotărăşte asupra excepţiilor de neconstituţionalitate privind legile şi ordonanţele, ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial”.

Citește și...
Lovitură pentru opoziție. CCR a decis că amnistia și grațierea corupților nu pot fi interzise
Lovitură pentru opoziție. CCR a decis că amnistia și grațierea corupților nu pot fi interzise

Curtea Constituţională a decis, joi, că interzicerea amnistiei și graţierii pentru fapte de corupţie depășește limitele revizuirii.

Site-ul CCR, atacat de hackeri. Dorneanu:
Site-ul CCR, atacat de hackeri. Dorneanu: "Au postat poze, nişte mesaje de neînţeles"

Şi Curtea Constituţională a fost ţinta unui atac cibernetic. 

Valer Dorneanu, reales preşedinte al Curţii Constituţionale pentru un mandat de 3 ani
Valer Dorneanu, reales preşedinte al Curţii Constituţionale pentru un mandat de 3 ani

Valer Dorneanu a fost reales, marţi, în funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR) pentru un mandat de trei ani.

Gest bizar: viitorul judecător CCR Gheorghe Stan îl scapă pe Hrebenciuc de pușcărie
Gest bizar: viitorul judecător CCR Gheorghe Stan îl scapă pe Hrebenciuc de pușcărie

Viorel Hrebenciuc, fostul vicepreşedinte social democrat al Camerei Deputaţilor, nu va mai ajunge la închisoare, după scandalul de corupţie legat de retrocedarea a zeci de mii de hectare de pădure, în Bacău.

Recomandări
Zece ani de închisoare pentru dezertorii armatei ruse. Vladimir Putin a promulgat legea
Zece ani de închisoare pentru dezertorii armatei ruse. Vladimir Putin a promulgat legea

Militarii care dezertează din armata rusă pot face până la 10 ani de închisoare, potrivit noilor texte de lege promulgate de președintele Vladimir Putin.

MAE român a anulat vizele mai multor cetățeni ruși. Care este motivul
MAE român a anulat vizele mai multor cetățeni ruși. Care este motivul

Ministerul român al Afacerilor Externe a anunțat că Ambasada României de la Moscova a revocat vizele a 14 cetățeni ruși care urmau să vină, luni, la București, la Conferința Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor.  

Gheorghe Dincă ar putea ieși din închisoare mai devreme. După cât timp poate fi liber
Gheorghe Dincă ar putea ieși din închisoare mai devreme. După cât timp poate fi liber

Gheorghe Dincă, autorul crimelor din Caracal și cel care a înspăimântat România, a fost condamnat, în primă instanță, la 30 de ani de închisoare.