Atac al lui Crin Antonescu la adresa presedintelui Parlamentului European: "Sa se faca negustor de energie"

Crin Antonescu

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a catalogat drept "inacceptabile pentru Romania" declaratiile presedintelui PE, socialistul Martin Schulz, in privinta situatiei din Ucraina si pretului energiei furnizate de Rusia.

Antonescu a declarat ca afirmatiile presedintelui PE, Martin Schulz, sunt inacceptabile pentru Romania deoarece interesele UE nu se rezuma doar la obtinerea unui pret convenabil la energie din partea Rusiei.

"Credem ca este o declaratie foarte grava, pentru ca in felul acesta toate eforturile pe care UE si SUA le-au facut pentru a apara respectarea normelor, tratatelor, prevederilor de drept international, toate eforturile pe care in ultimii ani UE le-a facut in politica de vecinatate a Uniunii, in aceasta parte, in vecinatatea estica, toate angajamentele pe care UE le-a luat inclusiv in summit-ul de la Vilnius si in semnarea acordurilor de asociere cu Republica Moldova sau cu Georgia sunt puse practic la indoiala in fata unei interventii in forta a Rusiei pe teritoriul unui stat suveran si independent, care este Ucraina", a declarat Antonescu.

El a sustinut ca PNL considera ca, desi toata lumea doreste sa cumpere energie la un pret rezonabil, interesele UE nu se pot limitat la atat.

"Daca acesta este singurul interes din punctul de vedere al domnului Schulz, atunci domnul Schulz trebuia sa se faca negustor de energie (...) Nu putem imagina o situatie in care UE si domnul Schulz cumpara energie ieftina si Rusia poate sa ia o bucata din Ucraina, maine, poimaine poate vrea sa ia o bucata din alta tara, Transnistria, Republica Moldova, si la o adica trebuie sa vina americanii sa ne apere si sa apere acele valori care sunt ale noastre, ale Uniunii Europene", a precizat presedintele PNL.

Citește și
Martin Schulz Angela Merkel
Schulz cere suspendarea negocierilor UE-SUA privind acordul de liber-schimb din cauza spionajului
„Ei sunt ruşinea Rusiei. Și-au vândut sufletul și conștiința”. Interzis în Rusia lui Putin, părintele rockului alternativ sovietic vine la București

El a mentionat ca Romania in mod special ar avea motive de ingrijorare in urma declaratiei lui Schulz, pentru ca este o tara de granita a UE, fiind foarte aproape atat de Crimeea, cat si de Transnistria, dar si pentru faptul ca are un angajament asumat pentru sprijinirea integritatii si parcursului european al Republicii Moldova.

Antonescu i-a cerut premierului Victor Ponta, presedinte al PSD, sa aiba o pozitie publica, respectiv daca sustine pozitia presedintelui Parlamentului European, care este si candidat al socialistilor la sefia Comisiei Europene.

"Ii cer public liderului socialistilor romani, care activeaza sub numele de Partidul Social Democrat, domnului Victor Ponta, sa se pozitioneze foarte clar in legatura cu aceasta declaratie a domnului Schulz (...) Cred ca cetatenii romani, alegatorii, au dreptul sa stie daca dand un vot de exemplu PSD, adica indirect presedintiei lui Martin Schulz la Comisia Europeana, vor avea drept program politic aceea ca unele tari din UE sa cumpere energie ieftina si ca, daca Rusia mai ocupa vreun teritoriu, o sa vina presedintele Comisiei Europene, Martin Schulz, sa spuna: «Da, s-au incalcat tratatele internationale, dar le-a ocupat si cu asta, basta, hai sa fim realisti si sa cumparam energie ieftina»", a mai spus Antonescu.

Liderul PNL a fost intrebat ce se va intampla daca Victor Ponta nu va raspunde solicitarii sale publice.

"Daca nu raspunde de data aceasta tragem niste concluzii, si anume ca, din doua una: fie si domnul Ponta si PSD considera, asa cum considera si domnul Schulz, ca asta e atitudinea pe care trebuie sa o avem in raport cu tematica vecinatatii estice, cu atitudinea mai noua a Rusiei si cu politica UE, fie ca domnul Ponta nu o fi de acord, dar nu are niciun fel de cuvant, niciun fel de curaj sa spuna ceva in grupul socialistilor europeni, in fata propriului candidat la presedintia Uniunii. Sigur ca stim, istoria ne-a aratat, ca raporturile Schulz - Ponta nu sunt cele de egalitate, ca ne aducem aminte niste scene mai putin placute, in care dirigintele Schulz il urechea zdravan pe elevul Ponta, dar nu suntem in aceeasi situatie acum", a raspuns presedintele PNL.

Totodata, el a remarcat faptul ca Victor Ponta nu s-a delimitat de declaratiile consilierului sau onorific Ionel Blanculescu. "Inteleg din lipsa de reactie a domnului Ponta, care nu numai ca nu l-a destituit pe Ionel Blanculescu din functia respectiva, dar nici macar nu s-a delimitat de declaratiile pe care acesta le-a facut, inteleg din asta ca domnul Ponta impartaseste punctul de vedere al domnului Blanculescu. intr-un mod duplicitar si inacceptabil, pe de o parte vine la serbarea a 10 ani de la apartenenta la NATO si face declaratii de seriozitate, de stabilitate si de loialitate in interiorul NATO, si pe de alta parte isi pune sau isi lasa unul dintre consilieri sa faca declaratii despre care am mai vorbit", a spus Antonescu.

Declaratiile care l-au suparat pe Crin Antonescu

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a pledat pentru prudenta in legatura cu criza din Ucraina si s-a declarat, "deocamdata" impotriva impunerii de noi sanctiuni Rusiei, apreciind ca UE are "interese comune" cu Moscova, relateaza AFP. "Credibilitatea UE in actiunile internationale depinde de realism", a declarat presedintele Parlamentului European.

"Uniunea Europeana a luat masuri si nu sunt necesare, pentru moment, noi sanctiuni", a apreciat Schulz. "Exista interese comune" intre Rusia si UE, a reamintit Martin Schulz, candidatul socialistilor europeni la presedintia Comisiei Europene.

"Care este interesul Rusiei? Sa exporte energie. Care este interesul Uniunii Europene? Sa cumpere energie la preturi rezonabile", a subliniat el.

"Care este interesul Rusiei? Sa castige bani din exportul de energie si au nevoie de acesti bani pentru a investitiile din tara, iar, pentru aceasta, au nevoie de investitii din Europa, ceea ce arata ca exista interese comune", a insistat presedintele PE.

De asemenea, Martin Schulz si-a exprimat speranta "intr-o mai buna intelegere intre Guvernul rus si Uniunea Europeana".

Tensiunile au luat insa amploare in ultimele zile, dupa ce manifestatii prorusi au ocupat institutiile oficiale din estul Ucrainei, iar in acest caz Martin Schulz a apreciat ca trebuie mentinuta vigilenta. "Sper ca Guvernul rus nu va face greseala sa sustina evolutii in vederea divizarii Ucrainei", a mai declarat Martin Schulz.

"Trebuie sa analizam cu atentie care este importanta ultimelor evenimente", a afirmat presedintele Parlamentului European. "Sunt manifestatii masive in estul Ucrainei sau doar revolte limitate? Deocamdata nu este clar", a apreciat Schulz.

El a adaugat ca Rusia a incalcat dreptul international prin anexarea Crimeei si a afirmat ca trebuie sa se tina cont de realitate si anume ca "peninsula apartine Federatiei Ruse". "Este un fapt implinit", a apreciat Schulz. Presedintele PE a mentionat ca sunt necesare eforturi in vederea "stabilizarii Ucrainei si sprijinirii Guvernului", exprimandu-si speranta ca alegerile prezidentiale din 25 mai vor fi "libere si corecte", iar tara va ramane unita.

"Toate acestea inseamna bani. Nu trebuie sa ne multumim cu masuri impotriva Rusiei, trebuie, de asemenea, sa investim in Ucraina", a conchis presedintele Parlamentului European.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Presedintele PPE vrea explicatii de la Ponta:
Presedintele PPE vrea explicatii de la Ponta: "Nu pot sa fiu de acord cu astfel de declaratii"

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a precizat luni ca declaratiile facute de premierul Victor Ponta la adresa europarlamentarului PPE Elmar Brok sunt reprobabile si ca va discuta cu seful Guvernului de la Bucuresti pe acest subiect.

Schulz cere suspendarea negocierilor UE-SUA privind acordul de liber-schimb din cauza spionajului
Schulz cere suspendarea negocierilor UE-SUA privind acordul de liber-schimb din cauza spionajului

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, cere, cu ocazia summitului Consiliului European, suspendarea negocierilor intre UE si SUA pentru acordul de liber-schimb, in contextul acuzatiilor privind spionajul de serviciilor secrete americane.

Schultz lui Basescu, la Palatul Cotroceni:
Schultz lui Basescu, la Palatul Cotroceni: "Palatul dvs. e mai frumos ca cel de la Bruxelles"

PROTV NEWS a transmis LIVE conferinta de presa comuna organizata la Palatul Cotroceni de catre presedintele Romaniei Traian Basescu si presedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.