Traian Basescu, decorat la Chisinau: Suntem doua state, asa au hotarat Stalin si Hitler. Cat mai traim cum au decis ei?

Traian Basescu

Traian Basescu a declarat ca Romania si R. Moldova sunt doua state independente pentru ca asa au hotarat "doi criminali" - Stalin si Hitler.

"Zilele trecute am sarbatorit 97 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania. Astazi suntem doua state independente, dar noi nu am stabilit acest lucru niciodata, ci a fost hotarat de doi criminali – Stalin si Hitler si consfintit de Molotov si Ribbentrop. Oare cat timp vom continua sa traim cum au decis Stalin si Hitler? Luand in considerare agresivitatea Rusiei din ultimii 2 ani, poate cel mai bun lucru pentru romanii de pe cele doua maluri ale Prutului este sa fie impreuna, unitiO Este o intrebare pe care trebuie sa ne-o punem. Poate nu este momentul potrivit sa cutezam a gandi la unirea dintre cele doua tari. Dar cu certitudine este momentul sa ne gandim la alternative", a declarat, joi, fostul presedinte Traian Basescu, aflat in vizita la Chisinau, relateaza Ziarul de Garda.

Fostul sef al statului a precizat ca mai exista si solutia de a merge impreuna in Uniunea Europeana. "Trebuie sa ne gandim care este solutia cea mai buna pentru garantarea propriei noastre securitati, luand in considerare evolutiile din regiunea Marii Negre, care a devenit in ultimul timp una dintre zonele cele mai tensionate din lume", a spus Basescu.

Declaratiile au fost facute cu ocazia ceremoniei de acordare a Ordinului "Stefan cel Mare". Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, i-a inmanat, joi, la Resedinta de stat, lui Traian Basescu Ordinul "Stefan cel Mare", "in semn de profunda gratitudine pentru contributia sa deosebita la promovarea stabilitatii, securitatii si democratiei in regiune si pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova in procesul de formare a cadrelor din domeniile apararii, securitatii si asigurarii ordinii publice".

Ambasadorul roman la Chisinau: Traian Basescu va primi cetatenia Republicii Moldova

Citește și
Klaus Iohannis
100 de zile cu Klaus Iohannis. Presedintele s-a plans de Parlament, l-a facut "postac" pe Basescu si a explicat de ce tace
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Fostul presedinte al Romaniei Traian Basescu va primi cetatenia Republicii Moldova de la seful statului moldovean, Nicolae Timofti, a declarat ambasadorul roman la Chisinau, Marius Lazurca, intr-un interviu acordat postului de radio Europa Libera.

Intrebat cata incarcatura simbolica ar avea informatia ca Basescu va fi detinatorul cetateniei Republicii Moldova, ambasadorul a declarat ca la aceasta intrebare ar trebui sa raspunda "intai de toate presedintele Timofti, care printr-un gest suveran de generozitate, va acorda aceasta cetatenie, in al doilea rand, sigur, presedintele Basescu, care, cum se stie, si-a dorit mult aceasta cetatenie".

In 18 iulie 2013, Traian Basescu declara, intr-un interviu acordat ProTV Chisinau in urma unei vizite facute in Republica Moldova, ca dupa ce isi va termina mandatul de presedinte al Romaniei va cere, "poate", cetatenia moldoveneasca, in semn de respect si dragoste pentru Republica Moldova si oamenii ei.

O saptamana mai tarziu, Traian Basescu spunea ca este decis "categoric" sa ceara cetatenia Republicii Moldova, mentionand ca si-ar dori ca romanii sa traiasca intr-o singura tara si adaugand: "Daca acum nu putem avea cetatenie romana pe ambele maluri ale Prutului, macar sa le am pe amandoua".

Intrebat daca este decis sa ceara cetatenie moldoveneasca, Basescu a raspuns: "Da, categoric. E o chestiune sentimentala. Eu mi-as dori ca romanii sa traiasca intr-o singura tara, sa aiba o singura cetatenie. Daca mi-o vor da, dupa ce imi termin mandatul, m-as bucura sa fiu si cetatean al R. Moldova: ar exprima ce simt. Daca acum nu putem avea cetatenie romana pe ambele maluri ale Prutului, macar sa le am pe amandoua".

Intr-un alt interviu, acordat in 29 octombrie 2014 postului national de televiziune Moldova 1, Traian Basescu anunta ca dupa alegerile parlamentare din Republica Moldova va face o vizita de ramas bun la Chisinau, ocazie cu care va cere si cetatenia, el precizand ca este un gest simbolic.

"Categoric da, am si vorbit cu presedintele Timofti zilele trecute pe aceasta tema si am stabilit ca, dupa alegerile din Republica Moldova, voi face o vizita, ocazie cu care este si vizita de ramas bun, si voi depune cererea pentru dobandirea cetateniei Republicii Moldova", afirma el.

Traian Basescu a anuntat miercuri pe pagina sa de Facebook ca in 2 si 3 aprilie va face o vizita privata in R. Moldova, la invitatia lui Nicolae Timofti, cu care va avea discutii legate de situatia de securitate din regiune, situatia de securitate a Romaniei si a R. Moldova, evolutia proceselor de apropiere de Uniunea Europeana a R. Moldova, si relatia bilaterala.

Basescu a subliniat, in mesajul sau pe Facebook, ca pozitiile pe care le va exprima in cadrul acestei vizite nu angajeaza Romania. Anterior, vizita lui Basescu a fost anuntata de purtatorul de cuvant al presedintiei de la Chisinau, Vlad Turcanu, pentru Radio Chisinau.

El a precizat ca Traian Basescu isi onoreaza astfel o promisiune mai veche fata de presedintele moldovean, Nicolae Timofti, de a vizita Republica Moldova dupa expirarea mandatului sau de sef de stat.

Un alt motiv pentru care fostul presedinte merge in Republica Moldova este si faptul ca urmeaza sa i se acorde ordinul "Stefan cel Mare", a mai declarat Vlad Turcanu pentru Radio Chisinau.

Presedintele moldovean, Nicolae Timofti, a semnat la 13 martie un decret privind conferirea Ordinului "Stefan cel Mare", decorația militara suprema a R. Moldova, lui Traian Basescu, pentru sprijinul constant acordat Chisinaului si pentru contributia sa la promovarea securitatii si democratiei in regiune.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Reactia lui Traian Basescu, dupa ce a fost ironizat de presedinte:
Reactia lui Traian Basescu, dupa ce a fost ironizat de presedinte: "Zi Iohannis, care din noi doi este mai...postac?"

Fostul presedinte Traian Basescu i-a dat replica, marti, lui Klaus Iohannis, dupa ce seful statului a spus despre el ca este pensionar si posteaza pe Facebook.

100 de zile cu Klaus Iohannis. Presedintele s-a plans de Parlament, l-a facut
100 de zile cu Klaus Iohannis. Presedintele s-a plans de Parlament, l-a facut "postac" pe Basescu si a explicat de ce tace

Au trecut 100 de zile de cand Klaus Iohannis a preluat mandatul de presedinte, ocazie cu care presedintele si-a facut un bilant. Nu i-a iertat pe parlamentari si l-a atacat pentru prima data pe fostul presedinte, Traian Basescu.

Ginerele lui Basescu, Radu Pricop, cercetat intr-un dosar de coruptie alaturi de Sergiu Lucinschi. Acuzatiile aduse de DNA
Ginerele lui Basescu, Radu Pricop, cercetat intr-un dosar de coruptie alaturi de Sergiu Lucinschi. Acuzatiile aduse de DNA

Fiul fostului presedinte al Republicii Moldova si ginerele fostului presedinte al Romaniei, sunt cercetati impreuna intr-un dosar de coruptie.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.