Dăncilă, despre aprobarea proiectului pentru achiziția de rachete HIMARS: „Este un pas important”


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 15 Februarie 2018 07:46
Categorie: Stiri Politice
Guvern Dancila

Ședința Guvernului din această săptămână este programată să înceapă la ora 12.00. Pe agenda Executivului se află proiectul de lege privind achiziționarea sistemelor de rachete HIMARS, cât și hotărârea privind corvetele multifuncționale.

UPDATE 13.20: Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, joi, la ședința de Guvern că aprobarea proiectului de lege privind achiziţia sistemelor HIMARS şi a proiectului de hotărâre referitor la corvetele multifuncţionale reprezintă paşi importanţi în înzestrarea Armatei Române, informează Agerpres.

„În calitatea sa de stat membru NATO şi UE, ţara noastră are obligaţia de a-şi intensifica eforturile naţionale pe dimensiunea de apărare şi securitate şi cred că prin acest proiect de lege cât şi prin hotărârea de Guvern facem doi paşi foarte importanţi", a precizat Viorica Dăncilă.

Prim-ministrul a adăugat că „achiziţionarea de către România a sistemelor HIMARS face parte din acordul guvern-guvern".

„Este al doilea, acest sistem, după sistemul Patriot. Acest lucru este negociat în Parteneriatul strategic cu Statele Unite", a arătat Dăncilă.

Şeful Executivului s-a referit şi la achiziţia corvetelor multifuncţionale.

„Consider că pentru a putea consolida poziţia strategică a României la Marea Neagră avem nevoie de forţe navale performante şi cred că 2018 poate fi începutul împlinirii unor astfel de obiective. În acelaşi timp, toate acestea se vor derula pornind de la condiţia esenţială şi nenegociabilă că aceste produse de înalt nivel tehnologic se vor fabrica în România, astfel încât putem întoarce în industria naţională de apărare importante resurse", a subliniat Viorica Dăncilă.

Ora 07.45: Ministrul Apărării, Mihai Fifor, spunea că în şedinţa Guvernului au urma să fie aprobate proiectul de lege pentru achiziţionarea sistemelor de rachete HIMARS şi hotărârea referitoare la corvetele multifuncţionale, informează News.ro.

„Proiectul de lege pentru achiziţionarea rachetelor HIMARS joi va fi în şedinţa de guvern şi se va aproba. O să facem plata până la 28 februarie pentru primul sistem de rachete HIMARS, în valoare de aproape un miliard de dolari. (...) Joi, în şedinţa de guvern, vom aproba şi hotărârea privind cele patru corvete multifuncţionale", a declarat, luni, la Antena 3, ministrul Apărării.

El a reluat afirmaţiile potrivit cărora aceste corvete vor fi construite într-un şantier naval din România, iar cu offsetul provenit de la acestea vor fi modernizate celor două fregate aflate în dotarea Marinei române.

Achiziţia sistemului HIMARS face parte dintre cele opt programe de înzestrare prevăzute în Planul de înzestrare a Armatei României 2017-2026, pentru care Parlamentul României a transmis, în luna mai 2017, aprobarea prealabilă de iniţiere a procedurilor de atribuire a contractelor aferente.

HIMARS este unul dintre cele mai fiabile sisteme de sprijin de luptă testate şi utilizate în misiuni reale de Forţele Terestre şi Corpul de Infanterie Marină ale SUA şi oferă o capacitate de luptă superioară, asigurând structurilor militare un avantaj substanţial, oferind comandanţilor opţiuni pentru succesul misiunii în operaţiile specifice. Rata de fiabilitate HIMARS şi gradul de interoperabilitate între forţele SUA şi Aliate reduc costurile finale operaţionale şi de întreţinere.

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO