Zonă de război în Hong Kong: Baricade, tiruri de săgeți și bătăi între localnici

14-11-2019 15:15


Hong Kong-ul a rămas paralizat, joi, a patra zi consecutiv în urma unor acţiuni ale unor manifestanţi în favoarea democraţiei care au blocat circulaţia.

Tensiunile au crescut cu un nivel joi după-amiaza, după ce tabloidul în engleză Global Times, apropiat puterii chineze, a anunţat că Guvernul din Hong Kong ar urma ”să anunţe” interdicţii de circulaţie în weekend.

Descoperiți mai multe imagini din timpul incidentelor în galeria foto

Însă acest tweet a fost şters - fără vreo explicaţie - după o jumătate de oră de ziar.

Întrebat în acest sens, Executivul din Hong Kong nu a comentat acest anunţ, scrie News.ro.

Joi dimineaţa, după peste cinci luni de manifestaţii, axe rutiere vitale din oraş erau blocate de baricade din bambus, cărămizi şi grămezi de diverse obiecte.

Unul dintre cele trei tuneluri rutiere care permit traversarea portului Hong Kong era închis circulaţiei, dar şi numeroase staţii de metrou şi linii de autobuz, antrenând o paralizie aproape totală a oraşului cu 7,5 milioane de locuitori.

Autorităţile au ordonat închiderea şcolilor şi universităţilor până săptămâna viitoare. Spitalele au amânat intervenţiile non-urgente. Numeroase magazine au rămas închise.

Tiruri de săgeți

 

La prânz, o parte a angajaţilor a reuşit să ajungă la birou, dar s-a alăturat diverselor adunări organizate în megalopolis.

În cartierul de afaceri, mai ales în Central, unde îşi au sediile numeroase întreprinderi străine, mii de angajaţi şi cadre au blocat străzile.

”Mulţi tineri au fost răniţi... deci trebuie să ieşim”, a declarat un jurist, Chan, pentru AFP.

Fosta colonie se confruntă din iunie cu cea mai gravă criză politică de când a fost reatrocedată Beijingului în 1997. Iar hotărârea manifestanţilor se izbeşte de intransigenţa Executivului local şi Guvernului central chinez. Ele spun neîncetat că nu cedează presiunii străzii.

De la începutul săptămânii, scene de violenţă s-au multiplicat în tot teritoriul, afectând mai ales metroul, de obicei foarte eficient în transportul cotidian a patru milioane de persoane.

Potrivit Guvernului, 70 de persoane au fost spitalizate miercuri, între care două în stare critică. Între ele, un bărbat în vârstă de 70 de ani care a fost lovit în cap cu o cărămidă în timp ce încerca să degajeze un drum.

Poliţia a procedat joi la tiruri cu gaze lacrimogene în apropierea Universităţii Politehnice din Hong Kong, unde manifestanţi au fost îndemnaţi să se adune.

Într-un mesaj postat pe Facebook, poliţia a acuzat ”răzvrătiţi” de faptul că au tras ”cu săgeţi în mai mulţi poliţişti care efectuau o misiune de patrulare”, joi dimineaţa, în apropierea acestei universităţi.

Studenţii au desfăşurat un nou arsenal împotriva poliţiei - catapulte artizanale şi arcuri cu săgeţi. Ei au folosit rachete de tenis pentru a respinge canistre de gaze lacrimogene.

Zonă de război

 

În campus, ei au ridicat ziduri de cărămidă şi baricade cu ciment şi mortar, preconizând o intervenţie a poliţiei.

”Aştept cu nerăbdare sosirea poliţiei”, a declarat un manifestant îmbrăcat în negru, care se prezintă drept Ah Fai.

Hong Kongul este profund împărţit între susţinători ai Beijingului şi susţinători ai democraţiei. Fractura se adânceşte odată cu intensificarea confruntărilor între poliţie şi manifestanţi.

”Bande transformă campusurile într-o zonă de război, ca în Siria”, se putea citi pe prima pagină a Global Times.

China Daily i-a acuzat pe manifestanţi de transformarea universităţilor în ”baze revoluţionare”.

Cotidianul poporului - organul de presă al Partidului Comunist Chinez (PCC) - îndeamnă la măsuri în vederea stopării violneţei.

”Dacă aşteptaţi, văzând un incendiu, el va arde totul. Cea mai bună modalitate este să fie stins înainte să se propage”, scrie ziarul.

 

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO