Rusia își va consolida forțele armate, iar noile sale rachete balistice intercontinentale, ''Sarmat'', vor deveni operaționale, până la finalul anului, anunță Vladimir Putin.

Vezi live text cu ultimele știri referitoare la războiului din Ucraina, ziua 118

Între timp, forțele ruse și-au intensificat bombardamentele în estul Ucrainei. Dar și asupra Harkov-ului, unde obuzele au distrus clădirea unui liceu.

Ucrainenii rezistă în reduta de la Severodonețk. În unele imagini se vede cum apărătorii baricadați într-o clădire trag cu arme automate și lansatoare de grenade pe geam, respingând atacurile rușilor.

Luptele pentru capturarea orașului Severodonețk din estul Ucrainei sunt printre cele mai dure care s-au dus în acest război, iar avansul rușilor în oraș s-a făcut cu mare dificultate și numeroase victime. Soldații ucraineni apără, încă mai mult de o treime din localitate după cum susține șeful administrației.

Intensitatea bombardamentelor "creşte pe toată linia frontului" - afirmă oficialii de la Kiev.

Oficial Kiev: "Aici este zona gri. Pe aici trec și oamenii noștri și ai lor."

Volodomir Zelenski: "Acum armata rusă încearcă să adune forțe pentru a ataca din nou Harkovul"

Volodomir Zelenski: "Acum armata rusă încearcă să adune forțe pentru a ataca din nou Harkovul. Am eliberat această regiune de ocupația rusă, dar ei vor să revină, iar acolo sunt peste un milion și jumătate de locuitori. Nikolaiev este bombardat constant. Iar rușii vor să captureze și să distrugă complet Sloviansk - erau 100.000 de locuitori acolo înainte de război."

Ucrainenii de pe frontul din Harkov spun că nu pot trece la contraofensivă fără tunuri puternice, în condițiile în care rușii lovesc regiunea cu artilerie cu rază lungă de acțiune.

Soldat: "De aici vizibilitatea este foarte bună, se vede totul, putem trage cu ușurință la 500-600 de metri, lovim inamicul mijloace de tragere antitanc."

În regiunea Herson, cucerită de Moscova, invadatorii au anunţat că au conectat întreaga zonă la canalele de televiziune ruseşti, care vor fi de acum accesibile gratuit.

Vladimir Putin: “(Armata) apără Donbas de neo-naziști, apără pacea și securitate poporului nostru, dreptul Rusiei la dezvoltare suverană. Suntem mândri că în timpul operțiunii militare speciale luptătorii noștri acționează cu curaj și profesionalism, ca adevărați eroi. Vom continua să dezvoltăm și să consolidăm forțele noastre armate, ținând cont de potențialele amenințări și riscuri militare, pe baza lecțiilor învățate de la conflictele armate moderne”.

Cum se simte Putin

Cat despre speculațiile privind starea de sănătate a liderului de la Kremlin....

Dmitry Peskov: „Vă sugerez să priviți performanțele lui de la Forumul economic de la Sankt Petersburg. Trei ore și jumătate, a avut un discurs și apoi a luat parte la discuții... Iar ieri (luni-n.red.), după amiază, știu că a jucat hochei... Ieri, a jucat hochei. Atunci, gândiți-vă voi cât este de sănătos”.