Zelenski, despre războiul cu Rusia: „Israelul este permanent în stare de război. Este posibil să trăiești așa”

×
Codul embed a fost copiat

Funeraliile fostului șef al mercenarilor Wagner au avut loc în cadru restrâns și în mare secret într-un cimitir de la marginea orașului său natal Sankt Petersburg.

Încă de dimineață, Kremlinul a transmis că Vladimir Putin nu merge la înmormântare.

Pe de altă parte, Paul Whelan, un fost pușcaș marin american, condamnat pentru spionaj în Rusia a fost văzut pentru prima dată după 3 ani, în închisoarea unde își execută pedeapsa.

În câteva imagini se vede cum o dronă kamikaze loveşte un blindat rusesc, undeva lângă Bahmut. Iar turela este proiectată în aer - mai să dea peste drona folosită pentru coordonarea loviturii. Aici, cu artileria de precizie, ucrainenii reușesc să distrugă un obuzier autopropulsat.

Într-o altă lovitură, o dronă ataca o cazarmă rusească din oraşul ocupat Enerhodar, în regiunea Zaporojie.

Citește și
Judecătoarea, către mama Robertei, tânăra moartă la 2 Mai: „Ați fost la înmormântarea acesteia?”

Kievul revendică și o lovitură impresionantă în Herson. Ar fi distrus un radar sofisticat al rușilor.

Trupele ucrainene nu se bazează doar pe armentul obținut de la aliați.

Volodimir Zelenski: Producem diferite tipuri de rachete, Neptun, Stuhna, Corsair, în cantități colosale pentru că sunt foarte cerute pe front.Cât despre artilerie, am început să producem muniții la standarde NATO, care nu s-au făcut niciodată în Ucraina.

Dar Zelenski nu este optimist în ceea ce priveşte perspectivele de pace cu Rusia.

Volodimir Zelenski: Israelul este permanent în stare de război. Suntem pregătiți pentru un conflict prelungit, dar cu reducerea continuă a pierderilor omenești. Cum vedem și în Israel, este posibil să trăiești așa.

Kievul se bizuie totuşi pe garanţiile de securitate promise de partenerii occidentali.

volodimir Zelenski: Iar cu Statele Unite vom avea probabil un parteneriat similar celui israelian, în care am avea acces la arme, tehnologii, instructaj şi finanţare.

În ceea ce priveşte soarta Crimeei, Zelenski pare să-şi fi nuanţat poziţia fermă de până acum şi vorbeşte despre şansele unei „demilitarizări ruseşti pe teritoriul Crimeei ucrainene.” 

Pragmatismul ar putea rezuma cel mai bine noile declaraţii ale liderului ucrainean.

Reporter: Ar trebui să mutăm de-a binelea războiul pe teritoriul Rusiei?

Volodimir Zelenski: Nu... ar fi un risc prea mare... Am fi abandonați de partenerii occidentali.

Reporter: Domnule președinte, are Ucraina un plan B în cazul în care nu va fi invitată în NATO anul viitor?

Volodimir Zelenski: Atunci un an mai târziu...

Astăzi au avut loc funeraliile fostului lider al mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, într-un cimitir din afara Sankt Petersburgului - după acum a anunţat serviciul său de presă. Fără să ia parte și Vladimir Putin.

Dmitri Peskov: Prezența Președintelui (Vladimir Puţin) nu este planificată. Nu avem informații specifice despre înmormântare. Decizia în această privință este luată de către rude și prieteni.

Pe de alt parte, telviziunea rusă controlată de stat, Russia Today, a difuzat imagini rare cu americanul Paul Whelan, ținut în detenție de mai bine de 4 ani, după ce a fost condamnat la 16 ani închisoare, pentru spionaj.

Whelan, purtând uniformă de penitenciar, este arătat în diferite părți ale închisorii, inclusiv când lucrează la o mașină de cusut, dar și la cantină.

Fost militar în marina americană, Paul Whelan - care are cetățenie americană, irlandeză, britanică și canadiană - a fost arestat într-un hotel din Moscova, în decembrie 2018, și acuzat că ar fi fost implicat într-operațiune de spionaj, acuzații pe care le neagă vehement.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
Citește și...
O grădină zoologică a vopsit mai mulți câini pe care i-a prezentat apoi ca urși panda. Ce a urmat VIDEO
O grădină zoologică a vopsit mai mulți câini pe care i-a prezentat apoi ca urși panda. Ce a urmat VIDEO

O grădină zoologică chineză este acuzată că a pictat câini în alb și negru pentru a-i păcăli apoi pe vizitatori că sunt urși panda și să-i taxeze pentru a admira noua atracție.

Adevărata miză a vizitei lui Xi Jinping în Ungaria. Budapesta a deschis larg porțile Beijingului
Adevărata miză a vizitei lui Xi Jinping în Ungaria. Budapesta a deschis larg porțile Beijingului

Viktor Orban a întins covorul roșu pentru președintele chinez. Xi Jinping a ajuns joi seară la Budapesta pentru o vizită de trei zile - prima în calitate de președinte. Războiul din Ucraina și cooperarea economică se află pe agenda întâlnirii.

BBC: Saudiții îi ucid pe cei care nu eliberează terenul pentru ridicarea Neom, orașul SF de 500 mld $. Sate rase de pe hartă
BBC: Saudiții îi ucid pe cei care nu eliberează terenul pentru ridicarea Neom, orașul SF de 500 mld $. Sate rase de pe hartă

Autoritățile saudite au permis folosirea forței letale pentru a elibera terenul pe care vor construi un oraș futuristic în deșert, un proiect de 500 de miliarde de dolari la care participă zeci de companii occidentale.

 

Recomandări
În prag de campanie electorală, premierul cere măsuri împotriva comercianților care practică „shrinkflation”: „O înșelăciune”
În prag de campanie electorală, premierul cere măsuri împotriva comercianților care practică „shrinkflation”: „O înșelăciune”

Premierul Marcel Ciolacu promite sancționarea comercianților care practică ”shrinkflation”, respectiv reducerea gramajului produsului, fără a i se scădea prețul.

Bunica Robertei, fata ucisă de Vlad Pascu, declarație zguduitoare:
Bunica Robertei, fata ucisă de Vlad Pascu, declarație zguduitoare: "Viața mea s-a terminat!". E așteptat verdictul instanței

Cea mai lungă zi din procesul lul Vlad Pascu, tânărul care a provocat teribilul accident din 2 Mai, a început, joi dimineață, la Mangalia.

Putin, mesaj războinic pentru Occident de
Putin, mesaj războinic pentru Occident de "Ziua Victoriei": "Forțele strategice sunt mereu gata de luptă" | VIDEO

Rusia sărbătorește, joi, victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, într-un moment în care relațiile cu Occidentul se deteriorează tot mai mult, iar trupele rusești avansează pe frontul din Ucraina.