„Cum torturează America”. Tehnici de tortură aplicate după atacurile din 11 septembrie

Ultima actualizare: 07-12-2019 13:59
CIA
iStock

O serie de ilustrații desenate anul acesta de Abu Zubaydah, fost deținut în închisoarea din Guantanamo, descriu în detaliu cum a fost torturat în anul 2002 într-un „centru secret” de detenție al CIA.

Ilustrațiile au fost făcute publice într-un raport scris de avocatul său, Mark Denbeaux, profesor al Universității de Drept Seron Hall, conform CNN.

Raportul, denumit „Cum torturează America”, descrie tratamentul la care au fost supuși Abu Zubaydah și alți deținuți. Administrația Bush a susținut că tratamentul nu putea fi numit tortură, ci „tehnici  intensificate de interogare”.

Programul a fost aprobat de Administrația președintelui George Bush după atacul terorist din 11 septembrie 2001, în contextul în care autoritățile antiteroriste încercau să obțină informații despre viitoare posibile atacuri.

Mai multe imagini, în galeria foto de mai jos

Conform unui raport de Informații al Senatului, emis în anul 2014, Abu Zubaydah a fost interogat de cel puțin 83 de ori. La un moment dat, bărbatul a devenit „complet imun la tratament, cu spume la gură”, se menționează în documentul privind programul de detenție și interogare al CIA.

Programul de tortură derulat de CIA

 

Imaginile incluse în setul de ilustrații îl înfățișează pe Abu Zubaydah, presupus membru al-Qaida capturat în 2002 în Pakistan și reținut în custodia CIA, dezbrăcat sau îmbrăcat sumar, forțat să stea în poziții contorsionate, în spații mici și cu mâinile deasupra capului.

Una dintre ilustrații descrie o tehnică, numită în raport „ținutul la perete”. În aceasta, bărbatul este dezbrăcat și legat, în timp ce o altă persoană îl strânge de gât și îl dă cu capul de perete.

CIA a refuzat să comenteze materialul făcut public de avocat. Într-o serie de documente declasificate de CIA în anul 2016, metoda „ținerii la perete” este menționată, cu descrierea „împins ferm și rapid într-un perete”.

Această tehnică a fost recunoscută în anul 2016 în cazul unei investigații lansate de Uniunea Civilă Americană pentru Libertate (ACLU). Fostul psiholog CIA, John „Bruce” Jessen, a recunoscut că l-a supus pe Abu Zubaydah acestui tratament, mai exact că „i-a înfășurat un prosop în jurul gâtului și l-a dat cu capul de pereți de trei sau patru ori”.

„Am căzut pe podea după fiecare lovitură. Pentru câteva momente nu eram capabil să mai văd nimic, iar lanțurile strânse nu îmi permiteau să mă ridic. După ce cădeam, mă ridicau cu prosopul legat de gât, ceea ce mă făcea să sângerez”, a declarat Abu Zubaydah, conform documentelor declasificate.

ACLU i-a acuzat pe Jessen și pe un alt fost psiholog din cadrul CIA, James Elmer Mitchell, că au fost în spatele unui „program experimental de tortură al CIA”. Cei doi bărbați au negat orice faptă de tortură sau tratament inuman și degradant, dar au recunoscut că au folosit tehnici considerate de multe persoană ca fiind tortură.

Barack Obama a interzis „tehnicile intensificate de interogare”

 

Președintele Barack Obama a interzis în anul 2009 „tehnicile intensificate de interogare”.

Au existat multe dezbateri privind importanța reală a lui Abu Zubaydah în cadrul al-Qaida. Conform procurorilor guvernamentali, Abu Zubaydah „a jucat un rol-cheie în comunicarea dintre susținători și operatorii din străinătate și a interacționat îndeaproape cu comandantul-secund al al-Qaida din acea perioadă”.

Guvernul Statelor Unite a bănuit în urma atacurilor din 11 septembrie că Abu Zubaydah a avut un rol important în planificarea acestora. În cadrul unei audieri din anul 2016, avocatul său militar a spus că bărbatul nu a avut nicio intenție de a dăuna Statelor Unite sau oricărei alte țări.

„Pozițiile de stres”, menite să creeze „presiune fizică”

 

În alte ilustrații sunt descrise „pozițiile de stres”, atât în picioare cât și stând jos, menite să creeze „presiune fizică”.

O altă ilustrația prezintă tehnica „stând la perete”, în care Abu Zubaydah stătea pe vârfuri, cu mâinile legate deasupra capului, „pentru a induce durere extremă, privare de somn și extenuare mentală când este folosită în extrem”.

În raport se menționează că barbatul a leșinat în acea poziție și a simțit că mâinile sale devin „paralizate sau retezate”.

Mai multe desene îl prezintă pe Abu Zubaydah înghesuit în cutii de diverse dimensiuni, despre care a spus că „l-au făcut să țipe până la inconștiență” din cauza durerii provocate de poziția contorsionată, necesară pentru a încăpea în cutie.

Într-o altă ilustrație este descrisă metoda „placa de apă”, în care Abu Zubaydah era legat de o masă și avea pe față o bucată de material peste care se turna apă, pentru a simula înecarea.

„Simțeam că o să mor înecat”, a spus Abu Zubaydah.

Într-un comunicat, Denbeaux a menționat că „odată cu acest raport, (Abu Zubaydah, n.red.) rupe tăcerea”.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO