Zăpezile de peste cinci metri și inundațiile fac ravagii în lume. În Brazilia, ruperea a două baraje a ucis zeci de oameni

Ultima actualizare: 29-12-2021 20:03

După luni de secetă extremă, care au dus la lipsa apei şi au favorizat incendii de vegetaţie, a nins peste măsură în regiunea muntoasă Sierra Nevada, din California.

Luna aceasta s-au depus acolo peste cinci metri de zăpadă. În alte părţi din California, iarna grea a provocat pene de curent electric.

În Japonia, zăpada a dat peste cap transporturile aeriene şi feroviare. Iar inundaţiile din Brazilia, care s-au agravat în ultimele zile, au lăsat în urmă cel puţin 20 de morţi.

În Oregon, un lucrător de la Departamentul Transporturilor a scăpat ca prin minune după ce un copac masiv, încărcat de zăpadă, a căzut chiar în faţa camionului pe care îl conducea.

Crengile au atins cabina şi parbrizul. Camionul a derapat pe şoseaua acoperită de zăpadă, însă şoferul, norocos, dar şi iscusit, a reuşit să redreseze mastodontul pe roţi.

Vremea a luat-o razna. Au căzut mulţi copaci”.

În altă parte, în Sierra Nevada, copacii doborâţi sub greutatea zăpezii au rupt linile de electricitate.

De două zile nu mai avem curent electric”.

Întârzieri ale trenurilor în Japonia, din cauza zăpezilor

Luna aceasta, în regiunea lacului Tahoe a nins mai mult decât în oricare lună decembrie din ultimii 140 de ani. În numai 24 de ore s-a depus un metru de zăpadă. Însă, de la începutul lunii, straturile succesive de zăpadă depuse au atins în total peste cinci metri.

Zăpada troienită a provocat perturbări serioase în transporturi pe coasta de vest, de la Marea Japoniei, în partea centrală a arhipelagului nipon.

Mai multe curse aeriene au fost anulate şi trenurile ajung la destinaţie cu întârziere. În cunoscuta staţiune de ski Myoko s-a aşternut un metru şi 15 centimetri de zăpadă - de două ori mai mult decât media obişnuită pentru întreg sezonul hibernal.

Inundaţiile care afectează statul federal brazilian Bahia din noiembrie s-au agravat în ultimele zile, după ce apele umflate au rupt două baraje. Cel puţin 20 de oameni au murit, aproape 63.000 au fost evacuaţi.

Însă, potrivit autorităţilor, inundaţiile afectează 470.000 de brazilieni din 116 localităţi. Pagubele materiale sunt enorme, a spus guvernatorul statului Bahia.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO