Vreme a extremelor în Spania. Ninsori abundente și inundații puternice

Ultima actualizare: 21-01-2020 09:21

O vreme a extremelor a afectat mai multe provincii de pe coasta de est a Spaniei.

În unele regiuni a nins abundent, în timp ce altele au fost lovite de inundații puternice. În provincia Castellon, dar și în Murcia sau Tarragona, a nins abundent în cursul nopții.

Cel puțin trei persoane și-au pierdut viața din cauza ninsorii, și alte zeci de mii au rămas izolate din cauza drumurilor blocate de zăpadă.

Meteorologii şi autorităţile le-au cerut localnicilor să rămână, pe cât posibil, în case, şi în cursul zilei de marți.

În ultimele zile, mai multe regiuni de pe coasta mediteraneană a Spaniei s-au confruntat fie cu ninsori abundente, fie cu ploi torenţiale aduse de furtuna Gloria.

Cinci provincii de pe coasta de est a Spaniei au fost puse sub cod roşu de vreme rea. În Castellon, în apropiere de Valencia, drumurile au devenit impracticabile după câteva ore de ninsoare abundentă. În ciuda eforturilor drumarilor, situaţia s-a repetat şi în alte provincii, cum ar fi Murcia.

Autorităţile au fost nevoite să închidă zeci de drumuri devenite impracticabile, spre nemulţumirea localnicilor.

Polițist rutier: „Drumul e închis. Vrem să vedem dacă sunt maşini blocate în această zonă. Plugurile de zăpadă lucrează în partea de nord a drumului. Îi rugăm pe oameni să rămână acasă dacă e posibil.”

Șofer: „Sunt blocat aici de cinci ore sau mai mult. Nu am văzut niciun utilaj de deszăpezire, nimic.”

În alte părți de pe coasta de est a Spaniei, ninsoarea a fost înlocuită de ploi puternice, vânt cu viteze de peste 100 de kilometri la oră şi inundații. În unele locuri, furtuna a împins spre ţărm valuri uriaşe, de până la opt metri înălţime, care au devastat plajele şi au inundat mai multe oraşe din regiunea Valencia.

Bărbat: „Restaurantul de acolo a fost inundat. Avem încă unul în apropierea esplanadei, dar nu a păţit nimic pentru că e într-o zonă înaltă. Dar drumul care înconjoară digul e distrus complet. Nu mai există. Plouă în continuare, dar sperăm că nu va dura, altfel va fi o problemă pentru turismul de iarnă.”

Însă pericolul nu a trecut: meteorologii spun că furtuna va atinge intensitatea maximă abia marți.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO