Putin, vizită oficială în Iran. "E alianţa viitorului în Orientul Mijlociu"

01-11-2017 15:50

Vladimir Putin și Hassan Rouhani

Vladimir Putin și-a început miercuri vizita oficială în Iran.

Președintele rus și gazdele sale iraniene urmează să discute despre înțelegerea nucleară și crizele regionale, cum ar fi conflictul sirian, în care Moscova și Teheran sunt principalii susținători ai președintelui Bashar al-Assad, în timp ce Washington, Turcia și majoritatea statelor arabe sprijină grupurile de opoziție, notează Reuters.

"Suntem foarte mulțumiți că, în afară de relațiile noastre bilaterale, cele două țări joacă un rol important în asigurarea păcii și stabilității în regiune", a declarat președintele iranian, Hassan Rouhani, în timpul vizitei oficiale ale președintelui rus.

Sprijinul provenit din partea oficialilor ruși și iranieni s-au dovedit a fi cruciale pentru Assad, permițându-i să obțină o serie de victorii militare, începând din anul 2015, și să-și restabilească controlul asupra majorității Siriei. Moscova încearcă acum să investească în acest succes printr-un nou impuls diplomatic, inclusiv o întâlnire în stațiunea din Marea Neagră, Sochi, programată luna viitoare.

Rusia este, de asemenea, un aliat important al Iranului în confruntarea cu administrația Trump, care la 13 octombrie a refuzat să certifice acordul nuclear cu Teheranul.

Aceasta este o vizită foarte importantă. Demonstrează determinarea Teheranului și a Moscovei, care dețin alianțe strategice, care clădesc viitorul în Orientul Mijlociu”, a declarat un oficial iranian pentru Reuters.

"Atât Rusia, cât și Iranul sunt sub presiune americană. Teheranul nu are altă posibilitate decât să se bazeze pe Moscova pentru a înlătura presiunea SUA", a adăugat acesta.

Un al oficial iranian susține că agresivitatea lui Donald Trump este cea care a sudat colaborarea dintre Iran și Rusia.

 

Sursa: Reuters


VIDEO PROTVPLUS.RO