Viscolul și vremea rea din SUA pun în pericol distribuția vaccinului anti-COVID

17-12-2020 13:07


Un viscol puternic, cum n-a mai fost de ani buni, s-a abătut peste partea de nord-est a Statelor Unite. Avertizările sunt pentru 14 state federale şi mai bine de 60 de milioane de americani.

În unele părţi din Pennsylvania şi New York stratul de zăpadă depus ar putea atinge 60 de centimetri. Autorităţile speră ca furtuna să nu perturbe livrările de vacin anti-COVID. Însă mai multe centre de testare au fost temporar închise.

În oraşe mari ca Boston şi New York, stratul de zăpadă ar putea depăşi 30 de centimetri șii chiar dublu în anumite zone de pe Coasta de est!

James Rovella, comisar, Departamentul serviciilor de urgență din Connecticut: "Ascultaţi ce vă spun, staţi acasă! Dacă aveţi un accident în condiţiile acestea trebuie să trimitem echipaje de urgenţă şi îi punem şi pe aceşti oameni în pericol."

Vântul care bate chiar şi cu 140 de kilometri pe oră şi zăpada viscolită fac traficul "periculos dacă nu imposibil", a avertizat Serviciul naţional de meteorologie

Sute de curse aeriene au fost anulate. La fel - traficul feroviar suspendat în partea de nord-est.

Vremea potrivnică s-a dezlănţuit într-un moment crucial pentru distribuirea vaccinului anti Covid Pfizer BioNTech.

Compania de curierat FedEx şi Serviciul poştal naţional livrează dozele de vaccin pe teritoriu Statelor Unite. În condiţii de viscol şi ninsori puternice, transporturile terestre şi aeriene cu preţioasa încărcătura sunt coordonate inclusiv cu ajutorul unor echipe de specialişti meteo.

Însă, chiar şi atunci când dozele ajung la centrele de vaccinare mai apar probleme, chiar stranii. Una din şase doze de vaccin distribuite zilele acestea în Statele Unite a fost eliminată, din cauza unei confuzii legate de etichetare.

Cutii care, conform etichetei, ar fi trebuit să conţină 5 doze, aveau 6 şi chiar 7. De multe ori, fără o aprobare clară din partea producătorului, dozele în plus au fost pur şi simplu aruncate. Abia ieri Agenţia medicamentului a clarificat lucrurile - chiar dacă sunt mai multe, sunt bune, se pot folosi toate!

În California şi Alabama au fost puse "în carantină" câteva mii de doze din serul Pfizer după ce o "anomalie" a făcut ca temperatura să scadă prea mult în timpul transportului, până la minus 90 de grade Celsius.

 

Tags: sua, viscol, vaccin,


VIDEO PROTVPLUS.RO