Violentele de la Paris in IMAGINI. 300 de arestari, dupa manifestatia impotriva casatoriilor gay


Ultimul update: Joi 30 Mai 2013 00:29
Data publicarii: Luni 27 Mai 2013 08:55
Categorie: Stiri externe

300 de persoane au fost arestate la Paris, la finalul unei ample demonstratii impotriva casatoriilor homosexuale. 4.500 de politisti au fost trimisi pe strazi, pentru a se asigura ca marsul se desfasoara pasnic.

Un milion de francezi - dupa cum spun organizatorii, 150.000 - potrivit politiei - s-au strans in inima capitalei, pentru a protesta impotriva legalizarii casatoriilor intre persoane de acelasi sex.

Legea a obtinut deja aprobarea legislativului si a fost promulgata de presedintele Francois Hollande. La finalul demonstratiei, cativa participanti de extrema dreapta s-au incaierat insa cu oamenii legii.

Pentru a-i dispersa, fortele de ordine au folosit gaze lacrimogene.

In spatele acestei dispute privind cifrele, mobilizarea pare sa se fi diminuat odata cu votul definitiv din 23 aprilie al legii care permite casatoria intre persoane de acelasi sex si adoptia de catre cuplurile homosexuale. Ultima mare manifestatie nationala, la 24 martie la Paris, a reunit, potrivit organizatiei "La Manif pour tous", 1,4 milioane de persoane si 300.000, potrivit politiei.

Dupa dispersarea manifestatiei, care s-a desfasurat fara tulburari, cateva sute de persoane au provocat incidente violente in cursul serii, timp de doua ore, pe Esplanada Invalizilor. Intr-un comunicat, ministrul de Interne Manuel Valls a atribuit responsabilitatea acestor violente "extremei drepte" si miscarii identitare.

"Aceste incidente au fost provocate de cateva sute de persoane, majoritatea provenite din randul extremei drepte si miscarii identitare, care au agresat politistii, dintre care patru au fost raniti, jandarmii si jurnalistii", potrivit comunicatului.

Politia a retinut 293 de persoane, dintre care 231 au fost plasate in arest preventiv, a anuntat pentru AFP prefectura de politie, precizand ca majoritatea acestora, aproximativ 200, se refera la persoane retinute pe Esplanada Invalizilor.

Sase persoane au fost ranite usor: patru politisti, un fotograf al AFP si un manifestant, a precizat prefectura de politie. In total, 4.500 de politisti si jandarmi au fost mobilizati.

In pofida impozantului dispozitiv de securitate, aproximativ zece militanti au grupului Generatie identitara au reusit sa escaladeze o terasa a sediului Partidului Socialist, amplasand un banner pe care se putea citi "Hollande demisia". Retinuti, ei au fost luati cu furgonetele politiei, in uralele multimii.

Promisa de François Hollande in timpul campaniei prezidentiale si aparata de intreaga stanga, "casatoria pentru toti" a generat timp de mai multe luni o opozitie puternica in Franta, atat in Parlament, cat si in strada.

Mai multe fotografii pe pagina de Facebook ProTV NEWS

FULLSCREEN
Violentele de la Paris in IMAGINI. 300 de arestari, dupa manifestatia impotriva casatoriilor gay
  • /

Sursa: Mediafax Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO