Violente in Turcia. Sediul ziarului Hürriyet din Istanbul a fost atacat de sustinatorii presedintelui Erdogan

Ultima actualizare: 12-09-2015 07:15
Istanbul - GETTY

Sediul cotidianului Hürriyet a fost din nou vizat marti seara la Istanbul de un atac al sustinatorilor Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP, la putere), care acuza ziarul ca este ostil presedintelui islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan..

O suta de persoane s-au adunat in timpul serii in fata sediului Hürriyet scandand numele sefului statului si "Dumnezeu este mare", a anuntat ziarul pe site-ul sau, conform Agerpres.

Multimea a aruncat apoi cu pietre in cladirea cotidianului si a incercat sa forteze usile, inainte ca politistii sa impinga din fata intrarii aceste persoane care au continuat sa scandeze sloganuri in favoarea partidului la putere.

Peste o suta de sustinatori ai AKP au atacat deja duminica seara sediul Hürriyet din Istanbul, acuzand ziarul ca denatureaza afirmatiile lui Erdogan. Intrebat la televiziune despre recentele violente din tara, seful statului a declarat ca situatia putea fi diferita daca alegerile din 7 iunie ar fi permis AKP sa obtina 400 de deputati. "Daca un partid obtinea 400 de locuri in alegeri si ajungea la numarul necesar in Parlament pentru a schimba Constitutia, situatia ar fi fost diferita", a spus Erdogan.

Afirmatiile sale intervin in timp ce soldati turci au fost ucisi duminica intr-un atac atribuit rebelilor kurzi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) in localitatea Daglica din sud-estul Turciei, noteaza France Presse.

De la venirea sa la putere in 2003, Erdogan a criticat in mod repetat grupul de presa Dogan, proprietarul ziarului, care nu urmeaza intotdeauna linia guvernului. La randul sau, prim-ministrul turc Ahmet Davutoglu a denuntat atacurile asupra media, partidelor politice si proprietatii civile si a facut apel la calm dupa atacul de marti asupra sediilor opozitiei pro-kurde si ziarului Hurriyet, adauga Reuters.

"Este inacceptabil sa se aduca pagube institutiilor media, cladirilor partidelor politice si proprietatii cetatenilor nostri civili", a declarat Davutoglu pe Twitter.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO