Viktor Orban da inapoi. Dupa protestele a zeci de mii de oameni, a anuntat ca retrage proiectul privind taxa pe Internet

Ultima actualizare: 03-11-2014 00:00

Premierul ungar a anuntat ca proiectul de taxa pentru utilizarea Internetului, care a provocat un val de nemultumire, "nu poate fi adoptat in forma sa actuala" si a promis o "consultare nationala" in ianuarie, relateaza AFP, citata de Mediafax.

"Taxa pe Internet nu poate fi introdusa in forma sa actuala (...) Nimic nu poate fi validat in aceste circumstante", a explicat premierul conservator intr-un interviu acordat postului public de radio.

Dupa o prima mobilizare duminica, zeci de mii de persoane au defilat marti la Budapesta pentru a contesta proiectul de taxare a transferului pe Internet, pe care criticii sai il considera liberticid. Aceste manifestatii sunt printre cele mai importante de la preluarea puterii de catre Orban, in 2010.

Citeste si: Imaginile unui protest cu zeci de mii de persoane la Budapesta. "Taxa pe internet" a lui Orban scoate poporul in strada

Opozantii au anuntat organizarea unei manifestatii "de celebrare" vineri seara.

Inaintea initiativei anuntate vineri de premierul conservator, partidul sau FIDESZ a incercat fara succes sa dezamorseze criza, promitand ca taxa va fi plafonata la un echivalent de aproximativ 2 euro pe luna pentru consumatorii privati.

Noul impozit, care ar urma sa faca obiectul unui vot in Parlament la 17 noiembrie, a fost criticat sever de Comisia Europeana.

Contestarea taxei pe Internet are loc in timp ce Orban, promotorul unor reforme controversate in privinta presei si justitiei in primul mandat, se afla in colimatorul Statelor Unite, care denunta un regres al statului de drept in Ungaria.

Washingtonul a declarat indezirabili pe teritoriul sau sase oficiali pe care administratia Obama ii suspecteaza de coruptie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO