Preşedintele american Joe Biden a anunţat joi că a ales-o pe Karine Jean-Pierre ca viitoarea purtătoare de cuvânt a Casei Albe.

Astfel, Biden a atribuit pentru prima dată acest post extrem de expus unei femei de culoare şi lesbiană declarată, conform AFP, citat de Agerpres.

Ea o va înlocui pe Jen Psaki, a cărei adjunctă a fost până în prezent, cu începere de la 13 mai, potrivit unui comunicat al Casei Albe în care Joe Biden s-a declarat "„mândru” de această numire.

Jen Psaki, actuală purtătoare de cuvânt a Casei Albe: „Va da voce multor persoane”

Preşedintele a lăudat, de asemenea, „experienţa, talentul şi onestitatea” viitoarei sale purtătoare de cuvânt.

„Va fi prima femeie de culoare LGBTQ+ declarată” în acest post, a scris pe Twitter, la rândul ei, Jen Psaki, adăugând: „Ea va da voce multor persoane şi le va permite multora să aibă vise mari”.

Potrivit presei americane, purtătoarea de cuvânt în funcţie se va alătura canalului MSNBC, de orientare progresistă.

Cine este Karine Jean-Pierre. Are o fiică împreună cu o jurnalistă CNN

Karine Jean-Pierre, 44 de ani, este prima femeie de culoare care a preluat rolul de „Press Secretary”. Vorbitoare de franceză, Jean-Pierre trăieşte împreună cu o jurnalistă de la CNN, cu care are o fiică, devenind astfel prima lesbiană care îşi asumă această funcţie extraordinar de expusă.

Înaintea ei, o singură femeie de culoare, Judy Smith, a fost purtătoare de cuvânt adjunctă a Casei Albe sub preşedinţia lui George H.W. Bush, în 1991.

Născută în Martinica din părinţi haitieni care au emigrat apoi în Statele Unite, Jean-Pierre a lucrat la cele două campanii ale lui Barack Obama (în 2008 şi 2012), apoi cea a lui Joe Biden în 2020 înainte de a se alătura echipei sale la Casa Albă.

Karine Jean-Pierre: „Sunt tot ceea ce Donald Trump urăşte”

Absolventă a prestigioasei Universităţi Columbia înainte de a intra în lumea asociaţiilor şi a politicii, Karine Jean-Pierre a explicat adeseori că mediul familial, emblematic pentru „visul american”, a fost un factor determinant în cariera sa.

Ea a crescut la New York, unde tatăl ei a lucrat ca şofer de taxi, iar mama ei ca îngrijitoare la domiciliu.

„Sunt tot ceea ce Donald Trump urăşte”, a explicat ea în 2018 într-un videoclip pentru MoveOn, organizaţie al cărei lider a fost cândva.