VIDEO. Interviu rar cu unul dintre cei mai importanți oameni din gruparea teroristă Hamas, Osama Hamdan

Osama Hamdan, Hamas
ENEX

Corespondentul pentru Orientul Mijlociu al televiziunii daneze TV2, Rasmus Tantholdt, a obținut un interviu rar cu unul dintre cei mai importanți oameni din cadrul grupării teroriste Hamas, Osama Hamdan.

Războiul dintre Israel și Hamas este un conflict care nu numai că a zguduit Orientul Mijlociu, dar și-a lăsat amprenta și în restul lumii, inclusiv în Danemarca, unde populația este împărțită între cele două tabere.

Am precizat dinainte că nu vom difuza un interviu care a fost editat de Hamas. Am pus, de asemenea, condiția ca noi să putem pune exact întrebările pe care le doream și nu a existat nicio aprobare prealabilă a întrebărilor în prealabil.” - au precizat jurnaliștii danezi.

Rasmus Tantholdt, corespondent pentru Orientul Mijlociu, TV 2 Danemarca: "Trebuie să fi știut că atunci când ați atacat pe 7 octombrie niște civili, așa cum ați spus, au intrat în Israel, Jihadul Islamic a intrat în Israel, au luat ostatici, așa cum spuneți. Vreau să spun că este încă responsabilitatea dumneavoastră, nu-i așa? Faptul că au făcut asta. Pentru că dumneavoastră sunteți cel care a făcut să se întâmple ca ei să aibă ocazia".

Osama Hamdan, lider și purtător de cuvânt al Hamas: "Ei bine, nu puteți începe istoria de la 7 octombrie. Istoria a început de la 15 mai 1948. În ultimii 75 de ani, palestinienii au fost uciși, oprimați, torturați de israelieni. Palestinienii au semnat Acordul de la Oslo, crezând că le va aduce un stat după cinci ani. Până acum nu a existat niciun stat palestinian. Vorbim de 31 de ani de la semnarea Acordului de la Oslo. Așadar, israelienii închid ferestrele speranței în fața palestinienilor. Ce ar trebui să facă aceștia? Trebuie să ripostăm".

Citește și
joe biden, benjamin netanyahu
Președintele SUA, despre premierul Israelului: "Ceea ce face el este o greşeală. Nu sunt de acord cu abordarea sa"
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Rasmus Tantholdt, corespondent pentru Orientul Mijlociu, TV 2 Danemarca: "Domnule Hamdan, cum puteți dormi noaptea, bănuiesc că și dumneavoastră aveți copii, știind că acolo sunt copii în captivitate de peste o jumătate de an?"

Osama Hamdan, lider și purtător de cuvânt al Hamas: "Cel care este responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie este chiar Israelul. Pentru că ei insistă să fie ocupanți. Iar armata însăși este responsabilă pentru asta, pentru că îi oprimă pe palestinienii din Gaza, punându-i sub asediu" ...

Rasmus Tantholdt, corespondent pentru Orientul Mijlociu, TV 2 Danemarca: "Dar copilul de un an, nu este" ...

Osama Hamdan, lider și purtător de cuvânt al Hamas: "Voi vorbi despre asta. Iar cel care este responsabil în legătură cu asta este chiar Israelul".

Osama Hamdan, lider și purtător de cuvânt al Hamas: "Cum rămâne cu cei 15.000 de copii uciși de bombardamentele israeliene?"

Rasmus Tantholdt, corespondent pentru Orientul Mijlociu, TV 2 Danemarca: "Îl voi întreba pe un israelian despre asta ... Acum îl întreb despre acest copil de un an și despre copii."

Osama Hamdan, lider și purtător de cuvânt al Hamas: "Știu. Sper că se poate întoarce în siguranță la casa lui."

Rasmus Tantholdt, corespondent pentru Orientul Mijlociu, TV 2 Danemarca: "Dar depinde de voi."

Osama Hamdan, lider și purtător de cuvânt al Hamas: "Dacă avem timp să aflăm, vom afla asta. Dar nu putem face asta sub bombardamentul israelienilor. Ori de câte ori vă mișcați, veți fi bombardați de israelieni. Așa că trebuie să se oprească. Este o ecuație clară. Opriți atacul. Noi vom găsi oamenii. Dacă nu vă opriți, vom continua să luptăm, iar apoi vom încerca să găsim oamenii la sfârșitul zilei".

Rasmus Tantholdt, corespondent pentru Orientul Mijlociu, TV 2 Danemarca: "Este ceea ce ați sperat de fapt că se va întâmpla după 7 octombrie, că lumea arabă se va uni în apărarea palestinienilor?"

Osama Hamdan, lider și purtător de cuvânt al Hamas: "Cel puțin ne așteptam, și cred că vedem asta acum, toată lumea descoperă acum că Israelul nu este un stat al păcii. Israelul nu este un stat real. Israelul este doar o armată care luptă, ucide, pune stăpânire pe tot. Și toată lumea înțelege acum că nu există nicio soluție dacă nu se pune capăt ocupației."

Rasmus Tantholdt, corespondent pentru Orientul Mijlociu, TV 2 Danemarca: "Dacă ați elibera toți ostaticii și ați depune armele, atunci Israelul ar înceta bombardamentele, au spus ei. Sunteți dispuși să faceți asta? Să eliberați toți ostaticii? Să depuneți armele? Spuneți: "Bine, trebuie să găsim o altă soluție, nu cu Hamas la putere. Trebuie să găsim pe altcineva", poate autoritățile palestiniene sau oricine altcineva în afară de Hamas care să controleze Gaza. Ați fi dispuși să faceți asta?"

Osama Hamdan, lider și purtător de cuvânt al Hamas: "Credeți că asta îi va opri pe israelieni?"

Rasmus Tantholdt, corespondent pentru Orientul Mijlociu, TV 2 Danemarca: "Nu știu."

Osama Hamdan, lider și purtător de cuvânt al Hamas: "În Cisiordania nu există Hamas. În Cisiordania există o autoritate palestiniană care a semnat acorduri cu Israelul. Există un aparat de securitate care lucrează cu Israelul. În fiecare zi există palestinieni care sunt uciși de trupele israeliene. În interiorul principalelor orașe aflate sub control palestinian, în Nablus, în Hebron și chiar și în Ramallah. Nu există ostatici în Cisiordania. Nu există ostatici în Cisiordania, dar ei continuă să ia prizonieri în Cisiordania."

Rasmus Tantholdt, corespondent pentru Orientul Mijlociu, TV 2 Danemarca: "A trecut o jumătate de an de la 7 octombrie. Ați făcut atacul, ați planificat atacul. Ce credeați că ați fi obținut după o jumătate de an?".

Osama Hamdan, lider și purtător de cuvânt al Hamas: "În primul rând, toată lumea vorbește acum despre cauza palestiniană ca despre o cauză care se bazează pe drepturile palestinienilor. Ca o cauză pentru un popor, o națiune, care a fost ocupată și oprimată în ultimii 75 de ani. Cred că acest lucru arată tuturor că palestinienii încă își susțin drepturile. Și, în cele din urmă, arată cum oamenii, în fiecare loc din lume, vorbesc despre națiuni, îi susțin, îi sprijină pe palestinieni. Ei înțeleg problema palestiniană mai bine chiar și decât politicienii. Și acesta este motivul pentru care au ieșit în stradă. Arată că, în contextul internațional, există din ce în ce mai multă înțelegere pentru cauza palestiniană decât era înainte."

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Un libanez acuzat de SUA că transfera zeci de milioane de dolari către Hamas a fost asasinat
Un libanez acuzat de SUA că transfera zeci de milioane de dolari către Hamas a fost asasinat

Un libanez ce făcea obiectul unor sancţiuni din partea SUA, care îl acuzau că a orchestrat transferul de fonduri din Iran spre Hamasul palestinian, a fost asasinat lângă Beirut, a dezvăluit miercuri pentru AFP o sursă din domeniul securităţii.

 

Președintele SUA, despre premierul Israelului:
Președintele SUA, despre premierul Israelului: "Ceea ce face el este o greşeală. Nu sunt de acord cu abordarea sa"

Preşedintele american Joe Biden afirmă că abordarea premierului israelian Benjamin Netanyahu în războiul împotriva Hamas este greşită.

Israelul anunță că este un „moment oportun” pentru un armistițiu în războiul contra teroriștilor Hamas
Israelul anunță că este un „moment oportun” pentru un armistițiu în războiul contra teroriștilor Hamas

Ministrul apărării israelian, Yoav Gallant, a apreciat luni că este un "moment oportun" pentru a încheia un armistiţiu cu gruparea islamistă palestiniană Hamas în Fâşia Gaza în schimbul eliberării ostaticilor răpiţi în cursul atacului din 7 octombrie.

Ultima redută a Hamas în Fâșia Gaza, greu de cucerit. Ce împiedică trupele israeliene să ia cu asalt Rafah
Ultima redută a Hamas în Fâșia Gaza, greu de cucerit. Ce împiedică trupele israeliene să ia cu asalt Rafah

Israelul și-a retras aproape toți soldații din sudul Fâșiei Gaza, dar îi regrupează pentru etapele următoare ale războiului.

Israelienii nu mai au răbdare cu „Bibi” Netanyahu. Protestatarii furioși i-au cerut demisia și un pact cu teroriștii Hamas
Israelienii nu mai au răbdare cu „Bibi” Netanyahu. Protestatarii furioși i-au cerut demisia și un pact cu teroriștii Hamas

Israelul comemorează o jumătate de an de la raidurile sângeroase Hamas când 1.200 de israelieni au fost uciși și alți 250 luați ostatici.

Recomandări
„Țânțarul” care îl scoate din minți pe Putin. Cum epuizează Ucraina motorina și benzina din Rusia
„Țânțarul” care îl scoate din minți pe Putin. Cum epuizează Ucraina motorina și benzina din Rusia

Ucraina știe exact unde să lovească Rusia pentru a-i crea mari probleme. Kievul folosește o tactică în urma căreia țara lui Vladimir Putin are mult de suferit.

Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs
Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” a devenit vacantă şi poate fi ocupat de un titular.

Cauza surpării străzii din Slănic. Primele concluzii ale specialiștilor. Locatarii evacuați încă nu se pot întoarce acasă
Cauza surpării străzii din Slănic. Primele concluzii ale specialiștilor. Locatarii evacuați încă nu se pot întoarce acasă

Autoritățile din Prahova au prezentat, marți seară, concluziile cercetărilor făcute în cazul surpării de teren din orașul Slănic, care a dus la evacuarea a peste 40 de oameni.