Victoria lui Joe Biden, certificată miercuri de Congres în contextul protestelor pro-Trump

Ultima actualizare: 06-01-2021 11:13

Victoria lui Joe Biden în cadrul alegerilor prezidențiale din SUA va fi certificate miercuri de Congres, în timp ce simpatizanții lui Donald Trump vor organiza un protest împotriva rezultatului alegerilor din noiembrie.

Mai mulți republicani au anunțat că îl vor susține în continuare pe Donald Trump și vor obiecta oficial în cadrul sesiunii din Congres, dar acest lucru nu va schimba rezultatul alegerilor, conform BBC.

Cele două camere din Congresul american – Camera Reprezentanților și Senatul – se vor reuni miercuri într-o sesiune în care vor fi numărate și confirmate voturile electorale primite de cei doi candidați.

În cadrul acestei adunări vor fi desigilate plicurile ce conțin rezultatul votului din cele 50 de state americane. În urma alegerilor din noiembrie, Joe Biden a primit 306 voturi electorale, iar Donald Trump 232.

Susținătorii lui Donald Trump au început deja să se adune în Washington DC pentru a protesta împotriva certificării lui Joe Biden. Sute de membrii ai Gărzii Naționale au fost mobilizați pentru a păstra ordinea.

La peste două luni după alegeri, Donald Trump nu a recunoscut încă victoria democratului Joe Biden, acuzând fraude în legătură cu care nu a adus nicio dovadă.

El a eşuat în încercarea de a convinge tribunalele şi responsabilii electorali, dar a găsit susţinere din partea unor republicani.

Marţi, mulţi dintre partizanii săi au început să se îndrepte spre capitala federală a SUA.

Trump va lua cuvântul miercuri la Washington în faţa simpatizanţilor săi

 

Preşedintele american, Donald Trump, a confirmat că va vorbi miercuri la Washington în faţa simpatizanţilor săi pe care i-a îndemnat să manifesteze în aceeaşi zi în care Congresul va oficializa înfrângerea lui la prezidenţiale, notează AFP.

"Voi vorbi mâine (miercuri) în cursul Adunării pentru salvarea Americii", a scris Donald Trump marţi pe Twitter, precizând că va lua cuvântul la ora 11.00 (16.00 GMT) pe Ellipse, esplanada situată la sud de Casa Albă.

"Veniţi devreme, porţile se deschid la orele 07.00 O mulţime uriaşă!", a adăugat el.

La rândul său, preşedintele ales, Joe Biden, a indicat că va face declaraţii, după o întâlnire cu echipa sa economică, de la locuinţa sa din Wilmington, statul Delaware.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO