Victime in razboiul altora. NATO recunoaste ca a ucis civili nevinovati, in Libia, din greseala


Ultimul update: Sambata 20 Octombrie 2012 20:30
Data publicarii: Luni 20 Iunie 2011 09:13
Categorie: Stiri externe
Libia

Guvernul libian a anuntat duminica seara ca avioanele NATO au lovit o zona rezidentiala a capitalei si au ucis noua civili. Printre victime se aflau si doi copii. Imediat dupa aceea, oficialii NATO au recunoscut greseala.

Acest incident a oferit suporterilor lui Moammar Ghaddafi un nou motiv de ura impotriva interventiei internationale care are loc in Libia, scriu jurnalistii de la AP. Astfel, ministrul de externe a lansat un apel public pentru un "nou jihad" impotriva Vestului. Duminica dimineata, jurnalistii din capitala Libiei au fost condusi de oficialii lui Ghaddafi printre ruinele constructiilor bombardate.

"NATO recunoaste pierderi civile in timpul unui atac la Tripoli", a declarat Alianta Nord-Atlantica intr-un comunicat.  "O instalatie militara de rachete era tinta atacurilor aeriene de la Tripoli noaptea trecuta. Totusi, s-a dovedit ca o arma nu a lovit tinta prevazuta si ca este posibil sa fi avut loc o eroare in sistem care ar fi putut provoca un anumit numar de victime civile", a explicat NATO.

La Tripoli, purtatorul de cuvant al Guvernului libian, Moussa Ibrahim, a declarat pentru AFP ca noua persoane, intre care cinci membri ai aceleiasi familii, au fost ucise si alte 18 au fost ranite intr-un raid al NATO intr-un cartier rezidential din Tripoli, in noaptea de sambata spre duminica. El a acuzat Alianta Nord-Atlantica de acte "barbare" care vizeaza "deliberat civili".

Alianta aminteste ca a efectuat deja "peste 1.500 de zboruri operationale" in Libia si ca "fiecare operatiune este pregatita si executata cu mare grija pentru a se evita victimele civile". Aceasta este prima "eroare" a NATO la Tripoli de la preluarea conducerii interventiei internationale in Libia sub mandat ONU, pentru a proteja populatia civila de Muammar Kadhafi.

Sambata, Alianta Nord-Atlantica a recunoscut ca a lovit accidental o coloana de vehicule fortele rebele din regiunea Brega (est) la 16 iunie. Alte incidente de acelasi tip s-au produs deja in trecut.

Sursa: AP

Razboiul din Libia a costat SUA cat 100 de kilometri de autostrada romaneasca
Oficial NATO: Ghaddafi este o tinta a campaniei din Libia
Armata de violatori a lui Ghaddafi. Cum vrea liderul libian sa ii invinga pe civili, folosind Viagra
VIDEO PROTVPLUS.RO