Urmările invaziei turcești în Siria. Kurzii au oprit operațiunile împotriva ISIS

Ultima actualizare: 17-10-2019 11:19

Liderul Forţelor Democratice Siriene (FDS), dominate de luptători kurzi, a anunţat miercuri seara „îngheţarea” operaţiunilor împotriva grupării jihadiste Stat Islamic.

"Am îngheţat toate activităţile noastre împotriva Daesh (acronimul arab pentru Stat Islamic - n.r.)", a spus Mazloum Abdi, liderul FSD. Aceștia vor continua doar operațiunile „defensive împotriva Daesh”.

Această declaraţie survine în condiţiile în care Turcia efectuează din 9 octombrie o ofensivă împotriva zonelor kurde în nordul Siriei, de unde s-au retras forţele americane.

Dupa căderea „califatului” în urma unei lungi lupte conduse de forţele kurde susţinute de Washington, Stat Islamic s-a transformat în organizaţie clandestină care acţionează în deșertul sirian.

În ultimele luni, organizaţia jihadistă a revendicat mai multe atacuri în zone controlate de FDS precum şi împotriva forţelor regimului, dintre care cea mai recentă s-a soldat cu moartea a şase persoane pe 11 octombrie în oraşul Qamichli.

Din martie, FDS s-au lansat într-o căutare a jihadiştilor aflaţi încă în libertate în Siria, în special în provincia Deir Ezzor (est).

Forţele kurde au reținut 12.000 de jihadişti, între care 2.500 - 3.000 de străini, precum şi zeci de mii de civili care au legatură cu Statul Islamic, adesea rude ale combatanţilor.

Ofensiva turcă a stârnit temeri internaţionale asupra unor eventuale evadări ale jihadiştilor, în special în rândul celor din ţări occidentale care sunt reticente în a-şi repatria cetăţenii.

Autorităţile kurde au anunţat duminică evadarea a aproape 800 de rude ale unor jihadiştilor străini aparţinând SI într-una din taberele de refugiaţi din nord-estul Siriei.

„Soarta deţinuţilor jihadişti noi o vom decide”, a afirmat Abdi în timpul interviului televizat.

Liderul FDS a declarat ca a primit un apel telefonic din partea preşedintelui SUA, Donald Trump, care i-a spus că Statele Unite nu se opun acordului dintre kurzi şi Damasc pentru desfăşurarea de trupe siriene în mai multe sectoare din nordul Siriei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO