10 răniţi în Texas, după ce uraganul Harvey a lovit SUA. Furtuna continuă până luni

Dată publicare: 26-08-2017 07:15
Dată actualizare: 11-09-2017 15:56


Uraganul Harvey a atins uscatul vineri noaptea, între Port Aransas and Port O'Connor, în Texas, acţionând ca o furtună de gradul 4, cu vânt care atinge 130 de mile pe oră, anunţă Centrul Naţional pentru Uragane, citat de CNN.

UPDATE 19:00 Uraganul Harvey continua să avanseze sâmbătă în Texas, unde mai multe persoane au fost rănite şi care este ameninţat în continuare de ”inundaţii catastrofale” în zilele următoare. ”Ploi torenţiale se vor abate începând de astăzi (sâmbătă) şi până luni asupra Texasului, iar zone ploioase vor rămâne ancorate în anumite regiuni”, au avertizat sâmbătă serviciile meteorologice americane, anticipând, local, acumulări între 38 şi 88 de centimetri, până miercuri.

În mai multe comitate s-au înregistrat deja, sâmbătă dimineaţa, în jur de 23 de centimetri de apă în 24 de ore. Zece persoane au fost rănite vineri la Rockport de acoperişuri luate de vânt, numeroşi arbori au fost smulşi din rădăcini, iar vehicule avariate erau vizibile ”peste tot”, a povestit presei locale Kevin Carruth, un reprezentant municipal.Harvey este primul uragan de categoria 4 care loveşte Statele Unite după uraganul Charley, în 2004.

Furtuna a lovit coastele Texasului şi milioanele sale de rezidenţi cu vânt extrem de puternic care o doborât copaci şi cu ploi torenţiale care au inundat străzile.

 

Guvernatorul statului Texas Greg Abbot a declarat că Harvey "se transformă într-un uragan foarte complex şi periculos", iar într-o scrisoare adresată preşedintelui Donald Trump a solicitat ajutor federal, apreciind că furtuna şi ploile torenţiale ar putea produce pagube de miliarde de dolari şi pierderi de vieţi omeneşti. Trump a anunţat pe Twitter că a semnat documentul în acest sens.

Aligatori pe străzi, după uragan

Uraganul Harvey nu i-a afectat numai pe locuitorii statului Texas, ci și pe aligatori. De pildă, un aligator confuz din cauza fenomenului s-a refugiat la ușa unei familii, notează Metro.

Un alt aligator a fost surprins de un șofer în timp ce se plimba nestingherit și dezorientat pe stradă. Iar un altul a fost observat în timp ce se adăpostea sub un autoturism.

EMBED:

„Trebuie să înțelegem că schimbările climatice îi determină pe aligatori să-și mute locul. Aceștia se deplasează pentru a găsi locuri înalte, adăpostindu-se de ploaie... Aceștia nu vor mâncare și nici nu vor fi agresivi, ci încearcă să se ascundă de vremea rea la fel ca noi ceilalți”, a susținut un oficial american, citat de Metro.

Sursa: News.ro

Tags: texas, uragan, sua, furtuna,


VIDEO PROTVPLUS.RO