Unul dintre autorii atacurilor din 11 septembrie, prins de kurzi în Siria

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Mohammed Haydar Zammar
Twitter

Un jihadist german de origine siriană acuzat că a participat la planificarea atentatelor de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite a fost prins de forţele kurde în Siria, a anunţat miercuri un comandant kurd,

"Mohammed Haydar Zammar a fost capturat de forţele de securitate kurde în nordul Siriei şi interogatoriul său este în curs", a declarat acest ofiţer cu rang înalt, fără să ofere alte detalii.

Acest bărbat în vârstă de peste 50 de ani este acuzat că a recrutat executanţi ai atentatelor de la 11 septembrie 2001 de la New York şi Washington.

El a fost arestat în Maroc în decembrie 2001 într-o operaţiune care a implicat agenţi ai CIA şi a fost predat autorităţilor siriene două săptămâni mai târziu.

În Germania, unde era vizat de un mandat de arestare pentru asistenţă acordată unei organizaţii teroriste, unii deputaţi au acuzat guvernul federal că nu face destul pentru a proteja un cetăţean german care riscă tortura şi un proces incorect.

Un tribunal sirian l-a condamnat în 2007 la 12 ani de închisoare pentru apartenenţă la organizaţia Fraţilor Musulmani, un capăt de acuzare pentru care risca pedeapsa cu moartea.

După declanşarea războiului din Siria, patru ani mai târziu, numeroşi prizonieri islamişti au fost puşi în libertate şi s-au alăturat grupărilor jihadiste.

Organizaţia Al-Qaida avea la acea dată o ramură în Siria cunoscută sub numele de Frontul al-Nusra care între timp a anunţat că a întrerupt orice legătură.

Gruparea Stat Islamic a ocupat nordul şi estul Siriei de unde a fost alungată de miliţiile kurde sprijinite de Statele Unite.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO