Unsprezece nave chineze se afla in jurul insulelor japoneze contestate

Dată publicare: 18-09-2012 11:22
Dată actualizare: 01-10-2012 02:39


Nave militare

Unsprezece nave guvernamentale chineze au ajuns marti dupa-amiaza in apropierea insulelor administrate de Japonia si revendicate de China, a anuntat paza de coasta japoneza.

"In jurul orei 16.30 (10.30 ora Romaniei), zece nave de supraveghere au fost reperate la limita apelor din jurul insulei Uotsuri", a anuntat un purtator de cuvant al pazei de coasta, potrivit caruia o a unsprezecea nava a serviciului de control al pescuitului a ajuns in aceeasi zona cu putin timp inainte.

Vineri, Beijingul a trimis deja sase nave similare in jurul insulelor Diaoyu - numele lor chinez - denumite Senkaku de Japonia.

China isi rezerva dreptul de a lua "masuri suplimentare" in diferendul cu Japonia, in care contesta nationalizarea insulelor disputate de cele doua tari, a declarat marti ministrul chinez al Apararii, transmite AFP.

China urmareste atent situatia din Marea Chinei de Est si "ne rezervam dreptul (de a lua) masuri suplimentare", a declarat Liang Guanglie, prin intermediul unui traducator, in timpul conferintei de presa pe care a sustinut-o alaturi de omologul sau american, Leon Panetta.

"Desigur, acestea fiind spuse, noi speram inca la solutie pasnica si negociata cu privire la acest aspect", a afirmat ministrul, intrebat daca Beijingul are in vedere recurgerea la forta.

Liang, general de armata, a reafirmat suveranitatea Beijingului asupra acestor insule, dand vina pe Tokyo pentru izbucnirea tensiunilor dintre cele doua tari.

Sosit luni seara in capitala Chinei, seful Pentagonului, Leon Panetta, a facut apel la retinere, asa cum a procedat si la Tokyo, in timp ce mii de chinezi demonstrau din nou, marti, in toata tara.

"In ceea ce priveste actualele tensiuni, facem apel la calm si la retinere din partea tuturor partilor", a declarat Panetta. "Nu este in interesul niciunei parti ca situatia sa degenereze intr-un conflict care ar aduce atingere pacii si stabilitatii in aceasta regiune importanta", a spus acesta.

Sursa: Mediafax

Tags: china, japonia,


VIDEO PROTVPLUS.RO