Ungaria invita Romania sa isi reconsidere pozitia de refuz privind conectarea drumurilor de granita

Nadlac II

Vicepremierul ungar Semjen Zsolt a declarat, sambata, la inaugurarea PTF Nadlac II, ca invita Romania sa isi "reconsidere pozitia de refuz" si sa gaseasca solutii pentru conectarea drumurilor locale de o parte si de alta a granitei.

"Desi evenimentele din ultimele luni ne-au aratat ca exista mari provocari pentru Europa in privinta migratiei ilegale, acest lucru nu ne poate impiedica sa avem legaturi fara limite. Pentru Ungaria este de o mare importanta realizarea posibilitatii de transport peste granite. Guvernul Ungariei si-a fixat ca scop sa construiasca toate autostrazile pana la granita", a spus oficialul ungar, relateaza www.hotnews.ro.

El a adaugat ca se gandeste la ziua in care se va inaugura "conectarea autostrazii din nordul Transilvaniei cu autostrada din Ungaria": "Sper ca se va realiza cat de curand, pentru ca noi consideram ca in acele zone ale Transilvaniei care sunt locuite de maghiari este important sa avem sosele rapide. Guvernul Ungariei vrea sa dezvolte zonele de langa frontiera, motiv pentru care e nevoie si de conectarea drumurilor locale care pot uni cele doua tari", a spus vicepremierul ungar.

El a adaugat ca in ultimii ani Ungaria a construit, cu finantare europeana, noua drumuri de frontiera noi, care nu pot fi deschise insa circulatiei pentru ca nu exista legaturi cu cele din Romania: "In anii trecuti am construit noua drumuri cu un sprijin considerabil din partea Uniunii Europene (...) Din pacate, acestea nu au putut fi deschise circulatiei si profit de ocazie pentru a invita partea romana sa-si reconsidere pozitia de refuz si sa gasim impreuna o posibilitate, o solutie pentru ca locuitorii din zona de granita sa se poata intalni mai usor. S-ar inlesni dezvoltarea economica, a turismului, a relatiilor dintre oameni", a spus vicepremierul ungar.

Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac II (Romania) - Csanadpalota (Ungaria) a fost inaugurat oficial sambata si este deschis in regim de trafic international la granita cu Republica Ungaria, la conexiunea autostrazilor A1 din Romania si M43 din Ungaria, informeaza un comunicat al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (IGPF), relateaza Agerpres.

Citește și
Csibi Barna
Csibi Barna s-a filmat rupand un tricolor romanesc. VIDEO cu clipul care l-a deranjat si pe seful UDMR
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Potrivit sursei citate, Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac II se afla in subordinea Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Oradea si beneficiaza de 10 artere de control pentru fiecare sens, intrare si iesire in/din tara, cabine de control, spatii interioare, echipamente tehnice si IT, lucrarile de infrastructura exterioara si interioara desfasurate intrunind conditiile pentru a fi deschis in regim de trafic international conform prevederilor europene in materie.

Punctul de trecere a frontierei are, pe fiecare sens, si o artera pentru controlul amanuntit al autocamioanelor, fiind realizata o separare a traficului de persoane de cel de marfa, iar zona adiacenta este delimitata cu gard perimetral suficient de inalt dotat cu sistem antiescaladare, de asemenea fiind instalate sisteme de supraveghere perimetrale pe timp de zi/ noapte si de supraveghere video care acopera intreaga suprafata a punctului de trecere.

Controlul de frontiera in noul punct de trecere se va realiza in comun de catre autoritatile celor doua state, iar politistii de frontiera romani si unguri "vor depune toate eforturile astfel incat formalitatile de frontiera sa se realizeze cu operativitate, cu timpi de asteptare cat mai redusi dar in acelasi timp cu respectarea reglementarilor comunitare", informeaza comunicatul IGPF.

"Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac II va functiona in regim permanent pentru traficul international de persoane, precum si pentru traficul international de marfuri. Prin PTF Nadlac II - Csanadpalota se interzice transportul de marfuri care trebuie supuse controlului fitosanitar si veterinar, precum si transportul de marfuri periculoase. De asemenea, precizam ca incepand cu data de 15.07.2015, conform Acordului dintre Romania si Ungaria, P.T.F. Nadlac - Nagylak (vechiul punct de frontiera) ramane deschis traficului international de persoane si de marfuri cu tonaj mai mic de 7,5 tone, precum si traficului international de marfuri periculoase fara limita de greutate, traficului international de plante si animale fara limita de greutate si pentru vehiculele lente", se arata in documentul citat.

Potrivit IGPF, acest nou punct de frontiera se alatura celor 13 puncte de trecere deschise traficului international la granita Romaniei cu Ungaria, operationalizarea lui "urmand sa asigure cresterea fluentei traficului de calatori intre Romania si Ungaria". Personalul care isi desfasoara activitatea in supravegherea si controlul trecerii frontierei este asigurat prin redistribuire de la structurile Politiei de Frontiera.

Ca informatii suplimentare, IGPF precizeaza ca lungimea frontierei Romaniei cu Ungaria este de 447,723 km, iar cele 13 puncte de trecere deschise traficului international au fost tranzitate, in anul 2014, de peste 17,4 milioane de calatori si aproximativ 6,37 milioane mijloace de transport. In 2014, Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac a fost cel mai tranzitat punct de trecere de la frontiera Romaniei, fiind inregistrate 5,68 milioane treceri persoane, care reprezinta 32% din totalul tranzitului de la frontiera cu Ungaria si 1,94 milioane mijloace de transport, fiind urmat de Otopeni si de PTF Bors.

Sursa foto: Agerpres

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Prima legatura pe autostrada intre Romania si alt stat european, inaugurata. Punctul vamal are 10 benzi si camere inteligente
Prima legatura pe autostrada intre Romania si alt stat european, inaugurata. Punctul vamal are 10 benzi si camere inteligente

Incepand de sambata, soferii pot intra sau iesi din tara pe autostrada, o premiera absoluta pentru Romania.

Csibi Barna s-a filmat rupand un tricolor romanesc. VIDEO cu clipul care l-a deranjat si pe seful UDMR
Csibi Barna s-a filmat rupand un tricolor romanesc. VIDEO cu clipul care l-a deranjat si pe seful UDMR

Extremistul din Miercurea Ciuc care a devenit faimos dupa ce a spanzurat o papusa cu chipul lui Avram Iancu revine cu un nou gest provocator.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.