Un vulcan a erupt in sudul Japoniei. Norul de cenusa s-a ridicat la 5.000 de metri. VIDEO


Ultimul update: Joi 22 August 2013 00:07
Data publicarii: Luni 19 August 2013 07:58
Categorie: Stiri externe

Numerosi agenti de salubrizare si vehicule care stropesc cu apa se aflau luni pe strazile din orasul meridional japonez Kagoshima, dupa eruptia unui vulcan din vecinatate, care a aruncat in aer o imensa coloana de cenusa.

Un nor de praf s-a ridicat la 5.000 de metri altitudine duminica dupa-amiaza, dupa o noua eruptie a vulcanului Sakurajima ("insula cu ciresi", in traducere literala).

Acest vulcan activ este situat la cativa kilometri de Kagoshima, un oras portuar din sudul insulei meridionat Kyushu, la aproximativ 1.000 de kilometri sud-vest de Tokyo.

Dupa aceasta noua eruptie a vulcanului Sakurajima, a 500-a din acest an, dar una dintre cele mai violente, cenusa s-a imprastiat in toata regiunea, cazand in special la Kagoshima, unde circulatia a fost perturbata duminica, trenurile avand intarzieri, iar automobilele fiind constranse sa isi aprinda farurile in plina dupa-amiaza.

Aproximativ 60 de agenti de salubrizare, asistati de vehicule echipate cu tunuri de apa, curatau orasul de aceasta mantie argintata luni dimineata.

"Activitatea vulcanului este mai calma luni dimineata", a explicat pentru AFP un oficial local al Agentiei de meteorologie din Japonia.

"Nu sunt semne premergatoare unei eruptii de mare amploare", cu degajari importante de lava, a precizat el. Un fir de lava a iesit din adancurile vulcanului duminica, dar fara a prezenta vreun pericol pentru populatie.

O zona de doi kilometri ramane interzisa accesului. Situata la jonctiunea a patru placi tectonice, Japonia numara mai multi vulcani, dintre care o parte sunt activi, si este afectata frecvent de cutremure.

VIDEO PROTVPLUS.RO