Un secol de la cea mai sangeroasa confruntare din Primul Razboi Mondial. Un MILION de soldati au cazut victime

02-07-2016 07:29


Ceremonii solemne au marcat implinirea unui secol de la batalia de pe Somme. Peste un milion de soldati - francezi, englezi, germani si de alte nationalitati - au pierit sau au fost raniti in cea mai sangeroasa confruntare din Primul Război Mondial.

Lideri politici si membri ai casei regale britanice au participat la evenimentele care au avut loc in nordul Frantei.

Mii de invitati au participat la ceremoniile de la Memorialul Thiepval, situat foarte aproape de campurile unde in urma cu un secol se duceau lupte sangeroase.

Printul Charles si Camilla, printii Harry si William, dar si ducesa Kate au participat la comemorari. Francois Hollande i-a primit la randul sau pe premierul britanic si pe presedintele irlandez. David Cameron, actori si veterani au citit din memoriile celor are au supravietuit bataliei.

"Maiorul Anderson si-a scos revolverul si a urcat. A mers tinta la un barbat, l-a ridicat si l-a carat inapoi. Germanii nu au tras niciun foc inspre el", a declarat David Cameron, premierul demisionar al Marii Britanii.

O ceremonie a avut loc si la Ovillers-la-Boisselle, locul care pastreaza amprenta primei zile de lupta. Atunci a fost detonata o cantitate de 30 de tone de explozibili, intr-o incercare disperata de a arunca in aer apararea germana. In Marea Britanie au fost pastrate ieri momente de reculegere, la ora cand a inceput batalia.

Iar 1500 de voluntari britanici, imbracati in uniforme de lupta din timpul Primului Razboi Mondial, si-au facut aparitia in locuri publice, gari sau mall-uri pentru a marca centenarul intr-o maniera moderna.

Batalia de pe Somme a durat cinci luni, timp in care soldatii britanici si englezi i-au infruntat pe germani intr-un razboi de uzura. In prima zi au pierit 20.000 de soldati britanici.

VIDEO PROTVPLUS.RO