Un roman a murit in conditii suspecte intr-un penitenciar din Germania. Decesul, anuntat dupa incinerarea cadavrului

Ultima actualizare: 03-10-2014 07:18
Inchisoare

Consulatul General al Romaniei din Bonn si familia unui roman mort in penitenciarul Herford, Germania, au fost informati de deces dupa ce corpul neinsufletit al tanarului a fost incinerat, a precizat MAE.

"Consulatul General al Romaniei la Bonn a solicitat autoritatilor germane, inca din primul moment dupa aflarea informatiei despre deces, sa nu fie luata masura incinerarii sau inhumarii trupului neinsufletit decat dupa comunicarea deciziei familiei. Ulterior, insa, Consulatul General la Bonn a fost informat ca incinerarea avusese deja loc, drept pentru care a cerut clarificari autoritatilor germane competente", se arata intr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Ministerul de Externe informeaza ca atat familia lui Constantin Muntean (21 de ani) decedat intr-o inchisoare din vestul Germaniei la sfarsitul lunii august, cat si oficiul consular au aflat despre deces "la o data ulterioara incinerarii corpului neinsufletit".

"Prin urmare, la momentul primului contact al rudelor cu reprezentantii consulatului ramasitele pamantesti ale defunctului fusesera deja incinerate", a precizat MAE.

In prezent, autoritatile germane desfasoara investigatii asupra cazului, Ministerul de Externe subliniind ca "nicio autoritate romana nu are competenta legala de a interveni sau de a influenta procedurile judiciare in curs".

"Partea romana urmareste cu atentie evolutia situatiei, pana la finalizarea anchetei derulate de autoritatile germane si clarificarea tuturor aspectelor juridice relevante", mai precizeaza sursa citata.

Ministerul Afacerilor Externe subliniaza ca oficiul consular roman din Bonn a intreprins cu celeritate toate demersurile legale pe langa autoritatile germane, in vederea clarificarii circumstanțelor decesului, imediat dupa obtinerea primelor informatii privind acest caz.

"Subliniem, de asemenea, ca in evidentele curente ale Consulatului General al Romaniei la Bonn nu figureaza cereri sau memorii formulate in timpul vietii de catre cetateanul roman in cauza, care sa fi determinat o interventie a consulatului pentru monitorizarea situatiei acestuia pe durata detentiei. De altfel, potrivit relatarii autoritatilor germane, cetateanul roman s-a opus in mod expres notificarii oficiului consular roman cu privire la arestarea sa, cat si cu privire la prezenta sa in penitenciar", sustine MAE.

La 12 septembrie, MAE preciza, la solicitarea MEDIAFAX, ca, in aceeasi zi, conducerea penitenciarului Herford a informat Consulatul asupra faptului ca decesul lui Constantin Muntean a survenit pe 30 august in incinta inchisorii si "ar fi fost cauzat de un soc septic, in urma unei peritonite acute".

MAE mai informa atunci ca reprezentantii Consulatului General au solicitat autoritatilor germane sa nu fie adoptata nicio masura cu privire la inhumarea trupului neinsufletit, avand in vedere ca nu este cunoscuta decizia familiei defunctului.

Potrivit publicatiei locale Neue Westfälische, un roman in varsta de 21 de ani, Constantin Muntean, a murit in conditii suspecte intr-o inchisoare din vestul Germaniei, procuratura din Bielefeld deschizand o ancheta pentru elucidarea cauzelor mortii.

Constantin Muntean, originar din Romania, a fost gasit mort, in noaptea de 30 spre 31 august, in celula sa din inchisoarea pentru tineri Herford, din landul Renania de Nord-Westfalia, vestul Germaniei. In urma autopsiei s-a stabilit ca tanarul a murit din cauza unui soc septic in urma unei peritonite.

Potrivit Neue Westfälische, cazul ridica insa o serie de intrebari. In ultimele luni de detentie, "tanarul a inghitit de mai multe ori diverse obiecte, si-a turnat in ochi substante iritante si a incercat sa se stranguleze. In plus, avea o atitudine extrem de agresiva fata de angajatii inchisorii", relateaza publicatia citata.

"Ca urmare a acestui comportament, barbatul a fost izolat, legat de maini si de picioare si plasat intr-o celula de maxima siguranta", mai noteaza Neue Westfälische.

Marler Zeitung scrie ca tanarul, care avea cunostinte minime de limba germana, a fost examinat de doua ori la spitalul Fröndenberg, iar medicii au stabilit ca acesta poate suporta conditiile de detentie. Conducerea inchisorii a refuzat sa faca orice fel de comentarii asupra cazului. Procuratura din Bielefeld a deschis o ancheta, iar Ministerul de Justitie din Renania de Nord-Westfalia a fost informat asupra cazului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO