Abandonat de mama si condamnat la moarte in Malaezia. Povestea lui Ionut Gologan in Kuala Lumpur

Ultima actualizare: 19-10-2013 07:02

Caz socant pentru opinia publica din Romania. Un conational, in varsta de 21 de ani, a fost condamnat la moarte in Malaezia, pentru trafic de droguri.

 

In iunie anul trecut, Ionut Alexandru Gologan a fost prins cu aproape un kilogram si jumatate de meta-amfetamina. Avea stupefiantele in bagaje, la controlul de pe aeroportul din Kuala Lumpur. Potrivit Ministerului Roman de Externe, sentinta nu este definitiva si urmeaza sa fie atacata.

Malaezia are legi drastice in materie de droguri, iar sentintele capitale nu sunt deloc iesite din comun.

Cel mai probabil in stare de soc la auzul sentintei, Ionut Alexandru Gologan a aparut razand in fata camerelor de luat vederi. Ba chiar a stat de vorba cu jurnalistii.

Tanarul roman de 21 de ani a fost condamnat la moarte de Inalta Curte de Justitie de acolo pentru trafic de droguri. In 26 iunie anul trecut, pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur, autoritatile malaeziene au descoperit in bagajele lui aproape un kilogram si jumatate de metamfetamină.

Alexandru Gologan a reusit sa posteze acum cateva luni, citeva mesaje pe facebook, prietenilor. Inca de atunci stia ca pedeapsa pe care o va primi va una extrem de dura.

"Mi-e dor de voi fratilor. Acum sunt departe si sper sa nu ma uitati. Va iubeste fratele vostru de aici de la suferinta"

Alexandru este din Telega Prahova si provine dintr-o familie dezbinata. Tatal sau a iubit mai mult bautura iar mama l-a abandonat de mic. De Ionut a vazut o bunica.

Ionut Alexandru Gologan a plecat initial in Germania unde s-a angajat ca sofer. Probabil ca acolo a fost racolat de cei care fac trafic de droguri.

"Mi se pare cumplit, nu ai dreptul sa iei viata unui om. Asta e parerea mea, nu i-ai dat-o tu, nu i-o iei tu. Poti sa il izolezi, societatea il izoleaza. Poate poti sa il reeduci, dar asta mi se pare extrem", spune fosta sa diriginta.

In cazul lui Alexandru sentinta nu este definitva. Tanarul mai are doua cai de atac. Daca insa judecatorii nu dau dovada de clementa va fi spanzurat.

Cei din ministerul de externe de la Bucuresti au precizat ca situatia este cunoscuta la Ambasada Romaniei din Kuala Lumpur iar Ionut are parte de asistenta consulara.

Malaezia are o politica extrem de dura in privinta combaterii traficului si consumului de droguri. Conform legislatiei locale, pedeapsa cu moartea se aplica automat, indiferent de nationalitate si de cantitatea transportata, persoanelor implicate in traficul de droguri.

Posesorii de droguri sau de stimulente amfetaminice pentru consum propriu se sanctionează atat cu inchisoarea pe termen lung, cat si cu pedepse corporale.

Un alt roman a fost prins tot in Malaezia anul trecut cu cateva grame de metamfetamina. Acesta a fost condamnat la opt ani de inchisoare si zece lovituri de bici.

Din acest motiv, Ministerul Roman de Externe a initiat recent o campanie vizand constientizarea pericolelor la care se expun carausii de droguri.

Pe lista substantelor interzise se afla si unele medicamente de tip amfetaminic, asimilate cu drogurile. Este vorba despre substante narcotice, stimulante, anti-depresive, halucinogene, canabis. Pe lista medicamentelor pe care NU trebuie sa le aveti in bagaje sunt si doctorii care reduc tensiunea si anxietatea: barbiturice si benzodiazepine, dar si unele prescrise in caz de raceala, cum ar fi Tylenol cu codeina.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO