Un pensionar a făcut 2 trenuri să deraieze, pentru a da vina apoi pe musulmani

Ultima actualizare: 14-01-2019 13:54
tren deraiat
Pro TV

Un pensionar ceh de 71 de ani a fost condamnat luni la patru ani de închisoare pentru terorism

Bătrânul a încercat în 2017 să facă deraieze două trenuri, înscenând totul ca să se creadă că a fost lucrarea unor migranţi musulmani, a anunţat justiţia din Praga, citată de AFP.

'Hotărârea privind vinovăţia nu a fost complicată, pedeapsa este adecvată', a declarat judecătorul, Jiri Wazik, citind decizia completului de judecată.

Plasat în detenţie la începutul anului 2018, Jaromir Balda a fost găsit vinovat de doborârea unor copaci în iunie şi iulie 2017 peste două lunii de cale ferată lângă oraşul Mlada Boleslav (centru), cu intenţia de a face să deraieze trenuri.

Două trenuri regionale, cu respectiv nouă şi şase pasageri, s-au ciocnit ulterior de aceşti arbori, dar fără ca incidentele să facă răniţi.

Bărbatul a lăsat la locul faptei pliante conţinând mesaje în arabă transcrise cu caracter latin.

'Acuzatul voia ca responsabilitatea pentru aceste atacuri să fie atribuită migranţilor de confesiune islamică', a indicat reprezentantul parchetului Martin Bily, în cadrul unei intervenţii pronunţate în finalul audierii.

Potrivit acestuia, acuzatul a comis un act 'terorist' şi numai un 'concurs fericit de circumstanţe' a făcut ca nicio persoană să nu fie rănită în cele două incidente.

Jaromir Balda dorea - potrivit lui - să stârnească sentimente de ură faţă de migranţi şi să provoace frică de atacuri teroriste în rândul populaţiei în faţa valului de migranţi musulmani.

Pensionarul a recunoscut în timpul audierii că deseori a fost bântuit de coşmaruri cu privire la migranţi.

Bărbatul care risca până la 15 ani de închisoare va fi, de asemenea, obligat să se supună unei terapii psihiatrice, conform deciziei instanţei.

La tribunal, el s-a declarat simpatizant al ideilor partidului de extremă-dreaptă SPD (Libertate şi Democraţie Directă), ostil migranţilor, care a obţinut 10,6% din voturi în cursul ultimelor alegeri legislative din 2017.

SPD s-a distanţat oficial de acţiunile lui Jaromir Balda, calificându-l drept 'nebun' şi 'disperat'.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO