Inca un militar roman a fost ucis in Afganistan

03-04-2009 00:00

Un erou al armatei romane s-a stins vineri dimineata in Afganistan. Tiberius Petre, capitan in trupele speciale, a fost ucis intr-un schimb de focuri cu talibanii rebeli.


Nenorocirea s-a intamplat in apropiere de Kabul. Ofiterul si detasamentul de luptatori de elita pe care il conducea au fost chemati in sprijinul unei subunitati din trupele aliate. Faceau parte din batalionul de Operatii speciale Vulturii din Targu Mures.

La 33 de ani, Tiberius Petre este cel de-al 10-lea militar roman care a murit in Afganistan. Era incadrat din anul 2000 in Ministerul Apararii. Se afla pentru a doua oara acolo si si-a inceput misiunea in octombrie anul trecut. Avea pregatire de scafandru, alpinist si parasutist.

Misiunea lui s-a incheiat vineri dimineata, cand a fost rapus intr-un schimb de focuri la aproximativ 80 de kilometri sud de Kabul. Ofiterul a fost transportat de urgenta cu un elicopter, insa a decedat in drum spre spital.

Isi iubea nespus meseria, spun toti cei care l-au cunoscut: vecini, prieteni sau colegi. La fel si familia. Cu banii din penultima misiune in Afganistan reusise sa isi termine o casa, in care nu a apucat sa locuiasca. Avea o fetita de nici doi ani, care a auzit ultima oara vocea tatalui ei joi seara, cand militarul a sunat acasa. Era fericit ca peste doua saptamani va fi inapoi, alaturi de cele mai dragi fiinte. Trupul lui va fi repatriat, cel mai probabil, luni.

Presedintele Traian Basescu a tinut sa isi exprime regretul pentru pierderea lui Petre Tiberius: "Imi exprim durerea si regretul profund la incetarea din viata a capitanului Petre Tiberius, cazut la datorie, in timp ce conducea o misiune de interventie rapida, in sprijinul unei subunitati aliate atacate de insurgenti, in Afganistan. Memoria capitanului Petre Tiberius va dainui prin curajul si devotamentul exceptional de care a dat dovada. Transmit sincere condoleante familiei sale pentru pierderea suferita. Dumnezeu sa-l odihneasca!", se arata in mesajul presedintelui, postat pe site-ul Presedintiei

Purtatorul de cuvant al MapN, Constantin Spanu, a declarat pentru Mediafax ca familia capitanului ucis in Afganistan va primi 80.000 de euro asigurare de viata din partea firmei de asigurari, precum si circa 100.000 de lei din partea Ministerului.

Din 2003, de la inceputul participarii Romaniei la misiunea NATO in Afganistan zece militari romani au fost ucisi:

Iosif Silviu Fogorasi (11 noiembrie 2003),

Mihai Anton Samoila (11 noiembrie 2003),

Narcis Sonei (24 aprilie 2005),

Ionel Gheorghita Dragusanu (20 iunie 2006),

Aurel Marcu (6 octombrie 2007),

Ionut Cosmin Sandu (20 martie 2008),

Claudiu Marius Covrig (13 iunie 2008),

Dragos Traian Alexandrescu (31 august 2008),

Claudiu Chira (26 ianuarie 2009),

Petre Tiberius (3 aprilie 2009).

In prezent, Romania are in Afganistan 956 de cadre, potrivit MapN.

Tags: violente, decese,


VIDEO PROTVPLUS.RO