Un nou val de inundații în Veneția. Apele au făcut prăpăd, iar pagubele sunt uriașe


Ultimul update: Duminica 17 Noiembrie 2019 20:34
Data publicarii: Duminica 17 Noiembrie 2019 18:22
Categorie: Stiri externe

Al treilea vârf de maree în mai puțin de o săptămână a ajuns la Veneția. Astăzi, "acqua alta" s-a ridicat la un metru și jumătate peste nivelul mării, comparabil cu ce s-a petrecut vineri.

În noaptea de marți spre miercuri a fost cel mai rău, o maree înaltă de 1,87 metri. 

Aproximativ 70% din orașul lagună a fost inundat, iar primarul vorbește de pagube de un miliard de euro.

Multe dintre clădirile și casele de aici au aceste apărători metalice, care să oprească pătrunderea apei în caz de inundații. Problema este că, marțea trecută, nivelul apei a fost atât de ridicat încât a trecut peste aceste apărători.

Atunci a fost "furtuna perfectă", nu doar furtuna din larg, din Marea Adriatică, ci și un vânt puternic care a împins apa oceanului spre Veneția. Mai mult, a fost și lună plină, marțea trecută.

După maximul istoric, de 1,87 de metri, mareea denumită "acqua alta" a continuat şi în zilele următoare.

Dorina Vulko, Jewellery Store Owner: „Toate documentele au fost distruse, cele mai scumpe dintre bijuteriile pe care le aveam în zona asta, şi nu ştiam pentru că am crezut că e în regulă, dar a fost prea multă apă."

Luigi Frizzo, Owner of Acqua Alta bookshop: „E greu de spus, dar peste o mie de euro, două mii de euro, pagube. O mie de cărţi. Nu am numărat înainte, nu se aştepta nimeni la aşa ceva."

Locatarii din casele afectate pot solicita un ajutor guvernamental imediat de 5.000 de euro, iar comercianţii ar putea primi până la 20.000 de euro. Guvernul a alocat 20 de milioane de euro pentru intervenţiile cele mai urgente.

Peste 3,6 milioane de euro sunt pentru lucrările de curăţire şi reparaţii la zecile de biserici inundate, printre care bazilica San Marco.

Luigi Brugnaro, primarul Veneției: „Astea sunt consecinţele schimbărilor climatice, care sunt cruciale pentru întreaga lume şi chiar mai mult pentru Veneţia."

Şi jucătorii naţionalei de fotbal a Italiei au ţinut să-şi arate sprijinul, fie şi simbolic, pentru Veneţia aflată sub ape. Câţiva reprezentanţi ai Squadrei Addzura şi-au pus cizmele pentru "acqua alta" şi au venit în Piaţa San Marco.

Pagube uriașe la Veneția, în urma inundațiilor.
Veneția rămâne sub amenințarea apelor. Pagubele sunt de ordinul a sute de mil. €
Veneţia, inundată în proporție de 70%. A fost decretată stare de urgenţă
FULLSCREEN
Un nou val de inundații în Veneția. Apele au făcut prăpăd, iar pagubele sunt uriașe
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO