Un nou proces istoric în SUA, cu posibile repercusiuni asupra alegerilor prezidenţiale. Fiul lui Joe Biden, vizat direct

hunter biden
Getty

Procesul penal al lui Hunter Biden, acuzat de posesie de arme de foc, începe săptămâna aceasta.

 

Din câte se pare, procurorii federali urmează să disece detalii picante despre dependenţa sa de cocaină şi despre relaţia pe care a avut-o cu cumnata sa după moartea fratelui său Beau, ceea ce ar putea oferi muniţie pentru adversarii candidaturii tatălui său la preşedinţie, relatează Reuters şi The Washington Post.

Hunter Biden va fi primul copil al unui preşedinte în exerciţiu care va fi acuzat penal atunci când, luni, va începe selecţia juriului, la doar câteva zile după o altă premieră istorică: condamnarea penală a unui fost preşedinte american.

Fiul preşedintelui Joe Biden a pledat nevinovat la cele trei acuzaţii penale federale legate de achiziţionarea în 2018 a unui revolver Colt de calibru 38.

El a fost acuzat în septembrie de către procurorul special David Weiss, numit de Trump, că a minţit în legătură cu consumul de droguri atunci când a cumpărat pistolul şi că a deţinut ilegal arma timp de 11 zile, în octombrie 2018.

Citește și
hunter si joe biden
Hunter Biden, fiul preşedintelui SUA Joe Biden: ”Ce încearcă ei să facă este să mă omoare!”
„Am avut multe femei în viața mea!”. Moștenitorul Lamborghini o atacă pe presupusa sa fiică

Culmea este că actualele acuzaţii penale se bazează pe un schimb de mesaje şi o ceartă petrecută în urmă cu şase ani între Hunter şi cumnata sa, Hallie, cu care fiul preşedintelui a început o relaţie după moartea fratelui său, Beau, bolnav de cancer, care era considerat speranţa democraţilor pentru Casa Albă.

Dacă va fi găsit vinovat de toate acuzaţiile, Hunter Biden riscă o pedeapsă maximă de 25 de ani de închisoare, potrivit Departamentului de Justiţie.

Procese în an electoral

Procesul are loc în contextul în care tatăl său, democratul Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, se află în campanie pentru un al doilea mandat de patru ani, dar nu reuşeşte să stârnească entuziasmul alegătorilor din cauza inflaţiei, a războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina şi a îngrijorărilor legate de vârsta sa. Biden este deja cel mai în vârstă preşedinte american.

Săptămâna trecută, un juriu din New York l-a găsit vinovat pe contracandidatul său, republicanul Donald Trump, în vârstă de 77 de ani, pentru falsificarea registrelor contabile ca să acopere plata făcută către o vedetă porno pentru ca aceasta să păstreze tăcerea în legătură cu o presupusă relaţie sexuală, pentru a nu influenţa astfel cursa electorală din 2016, câştigată în final de Trump. Fostul preşedinte se confruntă cu încă trei procese penale care nu au fost încă programate.

În timp ce procurorii l-au investigat şi inculpat pe Trump, care a fost învins în alegerile din 2020 de Biden, republicanii şi-au intensificat acuzaţiile de comportament financiar necorespunzător împotriva familiei preşedintelui, în special a fiului său. Republicanii au petrecut ani de zile în zadar încercând să demonstreze că Hunter Biden a profitat ilegal de pe urma puterii deţinute de tatălui său, în special cât a fost vicepreşedintele SUA.

În septembrie, Hunter Biden se va confrunta cu încă un proces penal fiscal, la nivel federal, la Los Angeles, un caz care a fost intentat tot de Weiss. El a pledat nevinovat şi la aceste acuzaţii.

Procurorii dețin fotografii, mesaje și mărturii

Procesul lui Hunter Biden pentru armele de foc are loc în oraşul natal al familiei, Wilmington, statul Delaware, şi ar putea dura mai mult de două săptămâni. Procurorii federali au declarat în documentele depuse în instanţă că vor prezenta fotografii, mărturii şi mesaje pentru a demonstra că Hunter Biden era consumator de droguri în perioada în care a cumpărat arma şi că nu a dezvăluit acest lucru, aşa cum cere legea, pe un formular federal care trebuie completat la cumpărarea de arme.

Guvernul a declarat că ar putea să o sune pe fosta sa soţie şi să-i solicite mărturia despre incidente cum ar fi scoaterea drogurilor din maşina lui Hunter Biden pentru a-şi proteja fiica.

De asemenea, procurorii au declarat că ar putea folosi detalii culese chiar din telefonul său, din contul de iCloud şi dintr-un laptop pe care acesta l-ar fi abandonat la un magazin de reparaţii, inclusiv fotografii cu Hunter Biden fumând crack şi texte în care aranja întâlniri cu traficanţi de droguri.

În plus, ar putea folosi propriile sale cuvinte împotriva lui. "Am fost un dependent de crack", a scris el în autobiografia sa din 2021, "Beautiful Things" (Lucruri frumoase - n.r.), pe care procurorii au spus că ar putea să o arate juriului.

Pentru a fi condamnat pentru cele două acuzaţii legate de cumpărarea armei, procurorii trebuie să-i convingă pe cei 12 juraţi, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că Hunter Biden a făcut cu bună ştiinţă o declaraţie falsă pe formularul de cumpărare a armei şi că minciuna a fost importantă pentru a face posibilă vânzarea. Pentru acuzaţia de posesie de armă, guvernul trebuie să dovedească faptul că Biden ştia că era fie consumator ilegal de o substanţă controlată, fie că era dependent de droguri şi că a deţinut cu bună ştiinţă o armă de foc.

Cum vrea să se apere Hunter Biden

Echipa de avocaţi a lui Hunter Biden a încercat, în documentele depuse în instanţă, să pună la îndoială calitatea probelor. În punga de depozitare care conţinea pistolul Colt al lui Hunter Biden s-au găsit urme de cocaină.

Arma a fost găsită în 2018 într-un coş de gunoi de un presupus "gunoier", dar abia cinci ani mai târziu procurorii au testat-o, potrivit echipei juridice a lui Biden. Arma ar fi fost aruncată la gunoi chiar de Hallie, cumnata lui Hunter, cu care acesta avea o relaţie. Ea ar fi găsit-o în maşina lui, ar fi aruncat-o la coşul de gunoi al unui magazin, după care, în urma unui schimb de mesaje cu el, s-a dus înapoi la magazin, i-a spus proprietarului, dar coşul de gunoi fusese golit şi arma nu mai era acolo.

De asemenea, echipa de apărare susţine că laptopul pe care Hunter Biden l-ar fi abandonat la un atelier de reparaţii de calculatoare din Wilmington în 2019 a prezentat semne de manipulare înainte de a fi obţinut de autorităţile guvernamentale.

Avocaţii apărării au subliniat, de asemenea, recunoaşterea de către procuratură a faptului că formularul de cumpărare a armei aflat în centrul cazului a fost modificat după ce Hunter Biden l-a prezentat unui membru al personalului de la magazinul StarQuest Shooters & Survival Supply din Wilmington.

Avocaţii săi au pus, de asemenea, sub semnul întrebării ce înseamnă să fii un dependent conştient. Echipa de avocaţi a lui Hunter Biden susţine că acesta terminase un stagiu de reabilitare de 11 zile şi că putea crede că era fără dependenţe atunci când a bifat căsuţa pentru "nu" de pe formularul federal de achiziţionare a armelor de foc în care era întrebat dacă era un consumator ilegal de substanţe controlate.

Hunter Biden i-a spus judecătoarei districtuale americane Maryellen Noreika în iulie că nu mai consumase droguri ilegale şi alcool de la mijlocul anului 2019. În cadrul aceleiaşi audieri, Noreika, care a fost numită de Trump, a refuzat să aprobe un acord de recunoaştere a vinovăţiei pentru Hunter Biden care ar fi evitat acuzaţiile privind armele, pregătind terenul pentru procesul de săptămâna viitoare.

Hunter Biden şi Ashley Biden sunt cei doi copii ai lui Joe Biden care mai sunt în viaţă. Fiica sa, Naomi, a fost ucisă când era bebeluş într-un accident de maşină în care a murit şi prima soţie a lui Joe Biden, Neilia, mama lui Hunter şi Beau. Şi ei se aflau în maşină în momentul accidentului, dar au supravieţuit. În 2015, Beau Biden a murit de cancer la vârsta de 46 de ani.

Articol recomandat de sport.ro
Inteligența artificială a prezis finala EURO 2024
Inteligența artificială a prezis finala EURO 2024
Citește și...
Fiul lui Joe Biden va fi judecat. Cererea de respingere a acuzaţiilor de posesie ilegală de armă nu a fost acceptată
Fiul lui Joe Biden va fi judecat. Cererea de respingere a acuzaţiilor de posesie ilegală de armă nu a fost acceptată

Un judecător federal din Delaware nu a dorit să respingă acuzaţiile de posesie ilegală de arme de foc aduse împotriva lui Hunter Biden, unul dintre cele două cazuri penale intentate împotriva fiului lui Joe Biden, relatează Reuters.

Hunter Biden, fiul preşedintelui SUA Joe Biden: ”Ce încearcă ei să facă este să mă omoare!”
Hunter Biden, fiul preşedintelui SUA Joe Biden: ”Ce încearcă ei să facă este să mă omoare!”

Hunter Biden, fiul preşedintelui american Joe Biden, susține că atacurile pe care le primeşte din partea ”sectoarelor de dreapta” au ca obiectiv final să-l omoare şi să distrugă preşedinţia tatălui său, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Fiul lui Joe Biden, inculpat pentru evaziune fiscală. „A cheltuit milioane de dolari pentru un stil de viaţă extravagant”
Fiul lui Joe Biden, inculpat pentru evaziune fiscală. „A cheltuit milioane de dolari pentru un stil de viaţă extravagant”

Hunter Biden, fiul preşedintelui american Joe Biden, a fost inculpat pentru a doua oară la nivel federal, de data aceasta pentru evaziune fiscală.  

Hunter Biden vrea ca justiţia să îl oblige pe Donald Trump să furnizeze unele documente
Hunter Biden vrea ca justiţia să îl oblige pe Donald Trump să furnizeze unele documente

Hunter Biden a cerut miercuri justiţiei americane să-l oblige pe Donald Trump să prezinte anumite documente.

Fiul lui Joe Biden nu-și recunoaşte vinovăţia pentru posesie ilegală de arme. Hunter a pledat nevinovat
Fiul lui Joe Biden nu-și recunoaşte vinovăţia pentru posesie ilegală de arme. Hunter a pledat nevinovat

Hunter Biden, fiul preşedintelui american Joe Biden, nu îşi recunoaşte vinovăţia pentru posesie ilegală de arme.

 

Recomandări
Europa, în corzi. Viktor Orban va prelua, luni, președinția UE. Ce planuri are prietenul lui Putin și al lui Trump
Europa, în corzi. Viktor Orban va prelua, luni, președinția UE. Ce planuri are prietenul lui Putin și al lui Trump

În contextul ascensiunii extremei drepte în Europa, Ungaria populistului Viktor Orban, un apropiat al Kremlinului, urmează să preia preşedinţia UE la 1 iulie.  

Ministerul de Externe, avertisment pentru românii care vor să meargă în Turcia și Grecia. Ce risc există în perioada estivală
Ministerul de Externe, avertisment pentru românii care vor să meargă în Turcia și Grecia. Ce risc există în perioada estivală

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Turcia că, în cursul zilei de sâmbtă, au fost înregistrate 44 de focare de incendii pe teritoriul acestei ţări.  

Se scumpesc benzina și motorina, de luni, 1 iulie, din cauza majorării accizei pe carburanți. Ce înseamnă asta la un plin
Se scumpesc benzina și motorina, de luni, 1 iulie, din cauza majorării accizei pe carburanți. Ce înseamnă asta la un plin

Benzina și motorina se scumpesc, de luni, 1 iulie, după ce intră în vigoare majorarea accizei la carburanți, decisă de Guvern. Un plin de carburant îi va cost pe șoferi chiar cu 20 de lei mai mult.