Un jihadist arestat în Republica Moldova a fost condamnat la închisoare în Franța

arest
iStock

Un cecen care primise cetăţenia franceză în 2008 a fost condamnat sâmbătă de o instanţă din Paris.

El a primit o sentință de 10 ani de închisoare, conform solicitării procurorilor care au susţinut că acuzatul fusese "emir" al unui grup jihadist din Siria, în 2013 şi 2014, transmite AFP.

Khassanbek Tourchaev era pasibil de o pedeapsă de 30 de ani de închisoare. El a recunoscut că a fost în Siria, însă doar timp de trei luni, pentru a-şi căuta fraţii, "nu pentru război". "Nu am luptat, doar m-am apărat", a susţinut el în faţa instanţei, transmite Agerpres.

Vineri seara, reprezentantul parchetului a recunoscut că dovezile au fost greu de obţinut şi că nu poate dovedi cu certitudine când a plecat jihadistul în Siria şi cât timp a petrecut acolo. Cu toate acestea, acuzarea a afirmat că cecenul a participat la lupte şi a instruit alţi combatanţi privind folosirea explozivilor. El este suspectat şi de a fi îndeplinit rolul de "emir" în cadrul Emiratului Caucazului, afiliat grupării Ahrar al-Sham din Frontul Islamic.

Tourchaev a explicat că a fost emir doar aproximativ cincisprezece zile, după ce predecesorul său a fost ucis în lupte şi era nevoie de un comandant. "Tinerilor le plăcea de mine şi mi-au cerut să preiau succesiunea", a arătat el.

Citește și
Burkina Faso
Atac cu bombă în Burkina Faso. Cel puțin 20 de persoane au fost ucise
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Jihadistul a fost arestat în 2015, în Republica Moldova. Dosarul său a urmat un parcurs judiciar neobişnuit, întâi într-o instanţă corecţională, care ar fi putut pronunţa o pedeapsă cu închisoarea de maximum zece ani. Ulterior, parchetul general a apreciat că faptele cecenului constituie infracţiuni grave şi cazul a fost trimis în faţa juraţilor.

Reprezentantul procuraturii a arătat în faţa curţii că cecenul a avut "o copilărie aurită" în ţara sa natală, unde tatăl său a fost ministru în anii 1990. Jihadistul, acum în vârstă de 49 de ani, a ajuns în Franţa în 2002 şi a obţinut azil politic, iar după şase ani şi cetăţenia franceză. Din 2005, el a intrat în atenţia serviciilor de informaţii franceze din cauza extremismului său religios.

Tourchaev a declarat că este salafist, că acum este "pe calea lui Alah" şi că Siria este pentru el un subiect închis. Cecenul este poligam şi are mai mulţi copii, care locuiesc în Alsacia.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
SUA acuză regimul al-Assad de un nou atac cu arme chimice.
SUA acuză regimul al-Assad de un nou atac cu arme chimice. "Nu va rămâne fără răspuns"

Statele Unite au afirmat joi că deţin confirmarea unui atac chimic comis de regimul sirian pe 19 mai la Idlib, ultimul bastion jihadist din nord-vestul ţării, şi au promis să riposteze, potrivit AFP.

Atac cu bombă în Burkina Faso. Cel puțin 20 de persoane au fost ucise
Atac cu bombă în Burkina Faso. Cel puțin 20 de persoane au fost ucise

rCel puţin 20 de persoane au fost ucise duminică în două atacuri, între care unul cu dispozitiv exploziv improvizat (IED), în două localităţi din provincia Sanmatenga, nordul Burkina Faso, au anunţat surse de securitate şi locale, relatează AFP.

Comandant ISIS, prins în Budapesta. Câţi oameni ar fi ucis cu mâna lui
Comandant ISIS, prins în Budapesta. Câţi oameni ar fi ucis cu mâna lui

Un presupus comandant jihadist a fost inculpat în Ungaria pentru terorism şi crime împotriva umanităţii comise în Siria.

Fost jihadist, prins în Italia. Ce a făcut în Siria, în timp ce lupta pentru ISIS
Fost jihadist, prins în Italia. Ce a făcut în Siria, în timp ce lupta pentru ISIS

Poliţia italiană a anunţat vineri că a arestat un bărbat care a luptat în Siria pentru gruparea teroristă Stat Islamic între 2013 şi 2018.

Suspect arestat în Belgia pentru că ar fi pregătit un atentat împotriva ambasadei SUA
Suspect arestat în Belgia pentru că ar fi pregătit un atentat împotriva ambasadei SUA

Un belgian suspectat că a vrut să întreprindă un atac împotriva Ambasadei SUA din Bruxelles a fost arestat sâmbătă dimineaţa, a anunţat luni Parchetul federal belgian

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.