Cazul soldatului american care a murit în Coreea de Nord. Soția sa era româncă


Ultimul update: Luni 28 August 2017 19:39
Data publicarii: Marti 22 August 2017 19:50
Categorie: Stiri externe
coreea de nord

James Dresnok, un fost soldat american care a dezertat pentru a se stabili în Coreea de Nord în 1963, a decedat.

Dresnok a decedat la vârsta de 74 de ani din cauza unui infarct, în luna noiembrie a anului 2016, potrivit fiilor lui, Ted Dresnok şi James Dresnok Jr., care folosesc pseudonimele Hong Soncheol şi Roh Kil-nam. Cei doi bărbaţi cu origini americane s-au născut în capitala Coreei de Nord, Phenian, şi fac parte din armata nord-coreeană, conform UPI.com

Mama lor era o româncă, Doina Bumbea, fosta pictoriţă care a fost reţinută în 1978 pe aeroportul din Phenian de agenţii nord-coreeni. Ea a decedat în 1997, din cauza cancerului pulmonar.

James Dresnok se afla într-o misiune în Coreea de Sud atunci când a dezertat. La vremea aceea, fostul soldat avea probleme conjugale şi era pasibil de sancţiuni disciplinare, de aceea a decis să fugă în Coreea de Nord. Conform New York Times, americanul ar fi fost ultimul dezertor plecat în Coreea de Nord care mai era în viaţă.

Într-un documentar apărut în 2006, bărbatul povesteşte de ce a recurs la acest gest. “Eram indispus. Copilăria, mariajul, viaţa militară, totul devenise plictisitor. Eram epuizat. Era un singur loc unde mai puteam pleca. Am fugit pentru o nouă viaţă. Nu regret că am ajuns în Coreea de Nord. M-am simţit că acasă. Eram un soldat obişnuit”.

Dresnok era supranumit în Coreea de Nord drept “Comrade Joe” şi a fost folosit de propagandă coreeană, pentru a lauda nivelul de trăi de acolo.

Sursa: Unimedia

VIDEO PROTVPLUS.RO