Un fost oficial de rang inalt chinez, condamnat la inchisoare pe viata pentru coruptie

Ultima actualizare: 14-12-2014 01:00
Proteste China

Un fost oficial al puternicei agentii chineze de planificare a fost condamnat miercuri la inchisoare pe viata pentru ca a luat mita in valoare de 4,5 milioane de euro, o afacere dezvaluita de fosta sa amanta, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Liu Tienan, fostul director adjunct al Comisiei Nationale pentru Reforma si Dezvoltare (NDRC), insarcinata cu aprobarea proiectelor industriale majore din China, devine astfel ultimul oficial de rang inalt condamnat de justitia chineza in campania de combatere a coruptiei in cadrul administratiei initiata de presedintele Xi Jinping.

Liu, care pana in martie a condus Agentia Nationala pentru Energie (NEA), avea rangul de viceministru. El a fost recunoscut vinovat de Tribunalul din Langfang, in provincia Hebei.

Liu Tienan a abuzat de pozitia sa pentru a obtine profit in favoarea apropiatilor sai in schimbul unei mite in valoare de 35,58 milioane de yuani (4,5 milioane de euro).

Potrivit acuzatiei, el a primit bani lichizi, cadouri pentru fiul sau, o casa in Beijing si un Porsche. Fostul oficial de rang inalt chinez a fost plasat anul trecut sub ancheta judiciara pentru coruptie. El a fost demis in mai din toate functiile de conducere pe care le detinea si exclus din Partidul Comunist in august.

El a cazut in dizgratie in decembrie 2012, cand redactorul-sef adjunct al publicatiei economice Caijing l-a acuzat pe blogul sau ca ar fi profitat de posturile sale cu scopul de a favoriza afacerile familiei.

Jurnalistul a primit aceste informatii de la amanta lui Liu Tienan. Sub conducerea lui Xi Jinping, autoritatile chineze mizeaza pe lupta impotriva coruptiei, asa cum au procedat anterior alti lideri chinezi.

Cu toate acestea, coruptia ramane endemica in China si chiar se agraveaza, potrivit clasamentului anual publicat saptamana trecuta de ONG-ul Transparency International, in care China a coborat 20 de pozitii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO