ISIS revendica doborarea avionului rusesc, oficialii spun ca a fost o defectiune. Primele imagini de la locul catastrofei

accident aerian in Egipt, avion rusesc

Un avion cu peste 220 de persoane la bord s-a prabusit sambata, in centrul peninsulei Sinai, in Egipt, a anuntat, intr-un comunicat, biroul de presa al premierului Cherif Ismail.

SINTEZA EVENIMENTELOR DE SAMBATA, 31 OCTOMBRIE:

- Pilotul avionului a semnalat probleme tehnice si a cerut sa aterizeze de urgenta
- Martorii au povestit jurnalistilor egipteni ca au vazut avionul prabusindu-se in flacari
- Rusia a declarat 1 noiembrie zi de doliu national
- Echipele de cautare si salvare au recuperat trupurile a 100 de persoane din epava
- Printre cei decedati se numara si 5 copii
- Statul Islamic revendica prabusirea avionului
- Oficialii rusi neaga ca avionul ar fi fost doborat
- Anchetatorii sunt la locul tragediei iar primele imagini au devenit publice

Citește și
British Airways
"Trenul de aterizare s-a stricat". Un avion British Airway, cu 94 de pasageri la bord, a aterizat fortat in Johannesburg
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

UPDATE 19:50 Presedintele Iranului, Hassan Rouhani, si-a exprimat condoleantele "victimelor prabusirii avionului, familiilor lor si celor dragi".

UPDATE 18:58 Expertul France24 in miscarile jihadiste, Waddim Nasr, afirma ca grupul islamist care a revendicat atentatul nu a facut pana acum niciun fel de astfel de afirmatie "nesustinuta de fapte", astfel ca ipoteza unui atentat e plauzibila.

UPDATE 18:40 Companiile aeriene Lufthansa si Air-France KLM au anuntat ca vor evita survolarea peninsulei Sinai cat timp cauzele prabusirii aeronavei rusesti nu sunt clarificate. "Am luat decizia sa evitam zona deoarece situatia si cauzele prabusirii nu sunt clare", a declarat o purtatoare de cuvant a Lufthansa, precizand ca zborurile vor continua sa evite peninsula Sinai pana cand motivele catastrofei sunt clarificate.

UPDATE 18:20 Parchetul  General din Egipt a ajuns in posesia cutiilor negre ale aeronavei. Echipele ministerului rus pentru situatii de urgenta se indreapta spre locul accidentului.

 

 

UPDATE 17:50 Un blogger rus publica pe contul de Twitter imagini despre care sustine ca sunt de la locul prabusirii aeronavei.

UPDATE 17:30 Ministerul rus la Transporturilor a calificat drept 'neveridice' informatiile ca avionul Airbus 321 al unei companii aeriene ruse, ce s-a prabusit sambata dimineata in peninsula egipteana Sinai, a fost tinta unui atac terorist.

'In unele medii de informare au aparut informatii potrivit carora avionul de pasageri rus (...) a fost lovit de o racheta lansata de teroristi. Aceasta informatie nu poate fi considerata veridica', semnaleaza un comunicat emis de acest minister, care mai precizeaza ca nici autoritatile egiptene nu dispun in acest moment de indicii pentru a lua serios in calcul o asemenea teorie.

UPDATE 16.45 O filmare publicata pe YouTube pare sa fi surprins momentul in care avionul, cuprins de fum si flacari, se prabuseste, relateaza Flight Report. Autenticitatea filmarii nu a fost inca verificata.

UPDATE 16.30: Informatii contradictorii in ceea ce priveste prabusirea avionului cu 224 de persoane la bord. Statul Islamic a revendicat doborarea lui, dar nu precizeaza si cum anume a facut asta. Mai multi experti militari sustin insa ca nicio racheta nu ar fi putut ajunge pana la 11.000 de metri, altitudinea la care ar fi zburat avionul la acel moment.

UPDATE 16.15: Gruparea terorista Statul Islamic a revendicat prabusirea zborului KGL9268, intr-o declaratie publicata pe reteaua de mesagerie Telegram: "Luptatorii Statului Islamic au reusit sa doboare un avion rusesc deasupra provinciei Sinai [a Statului Islamic, n. red.], la bordul caruia se aflau peste 220 de cruciati rusi. Toti au fost ucisi, slava lui Allah"

Nordul peninsulei Sinai, unde a cazut avionul, este o zona in care au loc adeseori conflicte intre guvernul egiptean si un grup de insurgenti afiliati Statului Islamic.

Fortele de securitate egiptene au declarat insa ca nu exista niciun indiciu cum ca avionul ar fi fost doborat in mod deliberat.

De asemenea, Reuters citeaza surse din interiorul anchetei care sustin ca o prima examinare a aeronavei indica faptul ca o defectiune tehnica ar fi dus la prabusire. De altfel, oficialii au confirmat si ca pilotul semnalase aceasta defectiune turnului de control si ceruse permisiunea de a ateriza de urgenta, langa Cairo.

UPDATE 15:20 Guvernul egiptean a precizat ca 214 dintre pasageri erau cetateni rusi iar 3, ucraineni.

UPDATE 14:50 Ambasada Rusiei in Egipt a precizat ca "toti pasagerii zborului 9268 au fost ucisi in accident"

UPDATE 14:45 Cotidianul Haaretz scrie ca armata israeliana a oferit ajutor Egiptului si Rusiei. Un avion de recunoastere a fost trimis pentru a ajuta la cautari.

UDPATE 14:00 Potrivit France24, Vladimir Putin a cerut ministerului rus pentru situatii de urgenta sa trimita echipe de salvare in Egipt care sa intervina cat mai rapid. De asemenea, liderul de la Kremlin a creat o comisie speciala care sa ancheteze cazul.

Comitetul Rus de Investigatii a anuntat ca demarat o ancheta penala privind posibilele incalcari ale reguilor de siguranta aeriana.

UPDATE 13.45: Trupurile a peste 100 de pasageri au fost recuperate din epava avionului, dar operatiunea este ingreunata atat de accesul dificil la locul accidentului, cat si de vremea nefavorabila.

Autoritatile egiptene au mentionat ca avionul a cazut la doar 50 de kilometri de aeroportul El Arish, unde ar fi trebuit sa aterizeze de urgenta.

Martorii au povestit jurnalistilor egipteni ca au vazut avionul in flacari prabusindu-se si scotand fum.

UPDATE 13.40: Echipele de cautare au recuperat una dintre cutiile negre ale avionului, care contine datele de zbor. A doua cutie neagra, cea care contine inregistrarile audio, este cautata in continuare.

UPDATE 13.30: John Cox, analist in aviatie, spune ca, cel mai probabil, avionul s-a lovit de pamant la o viteza mica, iar asta a facut ca aeronava sa se rupa in doua bucati.

UPDATE 12: 27 Trupurile neinsufletite a cel putin cinci copii au fost descoperite la locul prabusirii avionului Airbus-321 al companiei aviatice ruse "Kogalamavia", in peninsula Sinai, informeaza RIA Novosti si Reuters.

UPDATE 12.00 Autoritatile egiptene declara ca avionul s-a prabusit din cauza unei DEFECTIUNI tehnice.

Membrii din echipajul de salvare au declarat ca din interiorul avionului se pot auzi vocile pasagerilor blocati inca inauntru.

Presedintele Vladimir Putin a oferit condoleante familiilor victimelor si a declarat 1 noiembrie zi de doliu national in Rusia.

UPDATE 11.30 Compania Airbus a publicat un mesaj pe Twitter in care anunta ca investigheaza conditiile producerii accidentului, avand in vedere

"Suntem constienti de ce se scrie in presa. Eforturile noastre sunt concentrate spre a evalua situatia. Vom oferi mai multe informatii imediat posibil", a comunicat Airbus pe reteaua de socializare.

 

UPDATE 11.10 Locul in care s-a prabusit avionul este greu accesibil si, in cazul in care ar mai exista supravietuitori, transportul acestora ar fi dificil, mai ales ca cel mai apropiat spital este la 70 de kilometri distanta.

45 de ambulante au fost detasate in nordul peninsulei Sinai. Potrivit AirLive.net, aeronava ar fi distrusa in totalitate, iar sansele sa existe supravietuitori sunt minime.

UPDATE 10.50 Nu exista nicio dovada ca avionul ar fi fost doborat, sustin fortele de securitate egiptene.

Potrivit Flight Radar, avionul a coborat aproximativ 1.500 de metri inainte sa dispara de pe radare.

UPDATE 10.45 Potrivit agentiei de presa TASS, inainte de a disparea de pe ecranele radarelor, avionul rus a cerut permisiunea de a ateriza de urgenta pe un aeroport din Cairo.

Surse de la aeroportul international din Cairo au precizat ca aparatul se afla la o altitudine de peste 9.000 de metri atunci cand comandantul a luat legatura cu dispeceri de zbor si a cerut drept de aterizare din cauza unor defectiuni la statia radio. Imediat dupa aceasta legatura cu avionul s-a intrerupt.

Potrivit altor informatii, citate de TASS, avionul a reusit sa iasa din spatiul aerian al Egiptului si a luat mai tarziu legatura cu dispeceri turci.Guvernul egiptean a convocat o reuniune de urgenta, fiind deja infiintata o comisie speciala de ancheta.

UPDATE 10.40 Media egipteana scrie ca echipajele de cautare au ajuns la locul prabusirii, dar nu exista supravietuitori. La bord se aflau 217 pasageri, dintre care 17 copii, si 7 membri ai echipajului.

UPDATE 10.35: Imediat dupa decolare, comandantul avionului ar fi informat turnul de control al traficului aerian ca are o defectiune si a cerut o ruta noua de zbor.

Aeronava de tip Airbus A-321 decolase din Sharm el-Sheikh si se indrepta spre aeroportul Pulkovo, din Sankt Petersburg.

Turnul de control din Cipru trebui a pierdut contactul cu avionul la 23 de minute de la decolare, insa informatiile initiale aratau ca acesta ar fi fost detectat la scurt timp dupa aceea zburand deasupra Turciei.

Potrivit BBC, majoritatea celor de la bord erau cetateni rusi. Avionul apartine companiei de zbor rusesti Kogalymavia. Potrivit ultimelor informatii, la bord se aflau 217 pasageri si 7 membri ai echipajului.

Kogalymavia - 2 incidente in 22 de ani de activitate

Kogalymavia este o companie mica de zbor, cu sediul in vestul Siberiei, care mai functioneaza si sub denumirea de Metrojet.

Compania Kogalymavia a fost fondata in 1993 si in prezent opereaza zboruri internationale cu precadere in destinatii de vacanta.

Flota companiei include 25 de avioane Airbus A-321 , dar si doua chartere VIP, de tip Bombardier Challenger 850.

Kogalymavia se bucura de o reputatie buna in ceea ce priveste siguranta zborului, inregistrand doar un singur incident in afara de cel de astazi. La 1 ianuarie 2011, trei oameni au murit si alti 43 au fost raniti dupa ce un incendiu a izbucnit la bordul unui avion cu 11 pasageri si 8 membri ai echipajului. Majoritatea a fost evacuata cu doar cateva secunde inainte ca flacarile sa cuprinda intreaga aeronava.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Un Boeing 767 a luat foc inaintea decolarii de pe aeroportul Fort Lauderdale, Miami. Sapte pasageri sunt raniti. VIDEO
Un Boeing 767 a luat foc inaintea decolarii de pe aeroportul Fort Lauderdale, Miami. Sapte pasageri sunt raniti. VIDEO

Un avion Boeing 767 al companiei americane Dynamic Airways a luat foc joi inaintea decolarii de pe aeroportul Fort Lauderdale, situat in apropiere de Miami, relateaza postul NBC.

"Trenul de aterizare s-a stricat". Un avion British Airway, cu 94 de pasageri la bord, a aterizat fortat in Johannesburg

Un avion care zbura sub sigla British Airways a aterizat fortat pe Aeroportul International O.R. Tambo din Johannesburg dupa ce trenul de aterizare s-a blocat, relateaza Daily Mail

Momentul in care cel mai mare avion de pasageri din lume trece pe sub un elicopter. Imaginile surprinse de pilot: VIDEO
Momentul in care cel mai mare avion de pasageri din lume trece pe sub un elicopter. Imaginile surprinse de pilot: VIDEO

Imagini spectaculoase au fost surprinse de pilotul unui elicopter, care a filmat momentul in care un avion al companiei Emirates A380 zboara pe sub el, la o distanta foarte mica.
 

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.