Ultimatumul dat de Israel civililor din Gaza a expirat. „Fiii și fiicele mele sunt morți. Aveți milă de noi”

×
Codul embed a fost copiat

A expirat ultimatumul dat de Israel civilior din Gaza, însă sute de mii de oameni sunt și acum pe drum către sudul enclavei.

În ultimele ore, armata israeliană a eliminat doi lideri Hamas, pe șeful diviziei aeriene și pe comandantul gruparii Nukba, care a executat asaltul terorist de sâmbăta trecută. De asemenea, soldații au făcut incursiuni țintite în Fâșia Gaza pentru a spulbera echipamente ofensive și a strânge informații despre cei peste 120 de ostatici. Pe de alta parte, în urma unei înțelegeri între Washington și Cairo, punctul de trecere Rafa către Egipt a fost deschis pentru palestinienii cu cetățenie americană.

Odată cu extinderea ultimatumului dat pentru evacuare către sudul enclavei, israelienii le-au indicat civililor din Gaza două posibile trasee sigure. Imediat, rutele au fost sufocate de fluxul enorm de refugiați.

Oamenii fug cu spaima în suflet pentru că nu se pot încrede în nimeni. Vineri după-amiază, un convoi de mașini a fost lovit de o explozie. Au fost numeroase victime, inclusiv copii. Deocamdată, nu este clar ce a provocat deflagrația. Pe de o parte, rămâne de elucidat dacă erau în curs la ora respectivă raiduri ale aviației israeliene. Sau dacă nu cumva cei din Hamas au vreun amestec. Islamiștii le-au cerut explicit civililor să nu plece, iar israelienii susțin că teroriștii fac mai mult decât să emită asemenea recomandări.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: „Evaluăm situația de pe teren ca să stabilim câți civili mai sunt în zonă și, mai ales, câtora dintre ei nu le permite Hamas să plece. Am observat eforturi active ale Hamas de a împiedica oamenii să plece”.

Citește și
israel
Armata israeliană susține că Hamas împiedică plecarea civililor din Gaza. Un coridor ar fi fost blocat
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”

Localnic: „Am rămas pe drumuri. Dumnezeu să ne ajute”.

Exodul civililor din Gaza este sfâșietor. Nu mulți au mașini ori măcar căruțe.

Familii întregi, cu bătrâni, copii și femei gravide fac drumul pe jos. Fără să aibă vreo destinație. Nu-i așteaptă nimeni nicăieri.

Localnic: „Fiii și fiicele mele sunt morți, vecinii și ei... Am un mesaj pentru lumea arabă: aveți milă de noi, pentru numele lui Allah, nu ne-a mai rămas nimic!”

Localnică: „Nu avem unde sta. Locuiam în casa mătușii mele, dar acum trebuie să plecăm. Nu știm unde mergem și deja mă iau durerile nașterii”.

Jonathan Conricus, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: „Faptul că ne-am anunțat intențiile în avans (prin ultimatumul de evacuare) sfidează orice logică militară, dar o facem pentru a cruța pe cât posibil civilii. Nu vrem să ucidem sau să rănim civili”.

Josep Borrell, șeful diplomației europene: „Considerăm că îndemnul la evacuare este bun, dar trebuie să lase mai mult timp oamenilor să plece”.

Instituțiile din Gaza patronate de ONU s-au transformat în centre de refugiați, pline acum până la refuz. După 9 km parcursi pe jos, o familie a fost respinsă când a cerut găzduire
într-o școală a Națiunilor Unite.

Familie: „Avem nevoie de adăpost. Primiți-ne aici. Nu avem unde sta. Am venit din Beit Lahia. Suntem morți oricum”.

Situația disperată a acestor oameni este chiar una dintre armele de propagandă speculate de gruparea islamistă Hamas, care folosește civilii drept scuturi umane de peste 30 de ani.

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Hamas știe că a expus în manieră criminală și cinică populația din Gaza”.

Complicitatea civilor cu islamiștii este un subiect controversat. În 2007, populația Gazei este cea care a predat, la vot, enclava islamiștilor. Întrebat insistent de soarta civililor picați la mijloc, președintele israelian a răbufnit.

Președintele Israelului: „Există o întreagă naţiune acolo care este responsabilă. Că civilii nu erau la curent, nu erau informaţi despre ceea ce urma să se întâmple, este complet fals. Cu tot respectul, dacă ai o rachetă în bucătăria ta nenorocită şi vrei s-o lansezi în direcţia mea, am dreptul să mă apăr? Ce vreţi să facem noi? Le spunem „Plecați” și luptăm”.

Între timp, cu ajutorul infanteriei și tancurilor, unități ale armatei israeliene au început "raiduri punctuale" în interiorul Fâșiei Gaza, în urma cărora au colectat indicii despre localizarea ostaticilor și au distrus capacități ofensive ale teroriștilor. De pildă lansatoare de rachete. Acestea sunt țintite imediat după ce au fost observate rachete pornind spre Israel.

Chiar și așa, sirenele continuă să sune, zi și noapte, în sudul și centrul Israelului.

În acest timp, nici la granița de nord a Israelului nu este liniște. Armata a bombardat vineri periferiile mai multor localităţi libaneze, după o tentativă de infiltrare dublată de o explozie la gardul ce marchează frontiera dintre cele două ţări. Asta a creat condițiile unei tragedii.

Între timp..

Jeremy Diamond, corespondent CNN: „Acest cargo C-17 abia aterziat în sudul Israelului plin cu arme și muniții americane destinate campaniei israeline împotriva Hamas.. Aflat aici, secretarul Apărării Lloyd Austin va inspecta încărcătura și a promis că spirjinul militar va continua în ritul luptelor”.

A fost al doilea transport de echipamente din ultima săptămână, cu obuze de artilerie, muniții de precizie și rachete de interceptare pentru Domul de Fier.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
Citește și...
Momentul în care o mamă își sărută pentru ultima dată bebelușul mort în timpul unui atac israelian asupra Fâșiei Gaza
Momentul în care o mamă își sărută pentru ultima dată bebelușul mort în timpul unui atac israelian asupra Fâșiei Gaza

Sunt clipe de groază de o parte și de a alta a frontierei dintre Israel și Fâșia Gaza. Momentul sfâșietor în care o mamă palestiniană își sărută pentru ultima dată bebelușul mort în timpul unui atac a fost surprins într-un spital, scrie Mirror.

Armata israeliană susține că Hamas împiedică plecarea civililor din Gaza. Un coridor ar fi fost blocat
Armata israeliană susține că Hamas împiedică plecarea civililor din Gaza. Un coridor ar fi fost blocat

În Fâșia Gaza continuă exodul din nord spre sudul enclavei, în așteptarea unei invazii israeliene considerate drept „iminentă”. Știrile PRO TV transmit șirul evenimentelor din Orientul Mijlociu în format LIVE TEXT.

Recomandări
Sindicaliștii de la BNS şi federaţiile sale protestează la Guvern: ”Este an electoral, vor să vină cu tot felul de năzbâtii”
Sindicaliștii de la BNS şi federaţiile sale protestează la Guvern: ”Este an electoral, vor să vină cu tot felul de năzbâtii”

Sindicaliștii de la Blocul Naţional Sindical (BNS) şi federaţiile afiliate protestează luni în faţa Guvernului, sub sloganul "Lucrătorii din România nu mai vor să fie cobaii experimentelor fiscale!".  

iBani. Cum poți investi în companii din străinătate, precum Tesla, Apple și Meta. Care sunt riscurile la care te expui
iBani. Cum poți investi în companii din străinătate, precum Tesla, Apple și Meta. Care sunt riscurile la care te expui

Piața investițiilor online a devenit tot mai populară și în România. Sunt multe aplicații și platforme dedicate celor care au economii și vor să cumpere acțiuni, inclusiv ale unor companii mari din Statele Unite sau din alte țări.

De ce a decis Vladimir Putin să numească un economist la Ministerul Apărării Federației Ruse în locul lui Serghei Șoigu
De ce a decis Vladimir Putin să numească un economist la Ministerul Apărării Federației Ruse în locul lui Serghei Șoigu

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat că numirea lui Serghei Șoigu în funcția de secretar al Consiliului Național de Securitate al Rusiei nu va schimba abordarea militară a țării.