Ultimatumul dat de Erdogan. Kurzii au 6 zile ca să se îndepărteze de granița turco-siriană

Ultima actualizare: 23-10-2019 13:59

Rusia bate palma cu Turcia în ofensivă din nordul Siriei. Preşedinte Vladimir Putin şi omologul său turc au căzut de acord să înfiinţeze o patrulă comună la graniţa turco-siriană.

Luptătorii kurzi au la dispoziţie maximum 6 zile să părăsească zona.

După șase ore de negocieri, Vladimir Putin și Recep Erdogan au decis să îndepărteze împreună grupăriile insurgente în nordul Siriei. Acordul dintre cele două ţări s-a produs în aceeaşi zi în care expira şi armistiţiul de încetare a focului, încheiat în urmă cu 5 zile între Turcia şi militanţii kurzi.

Nick Paton Walsh, corespondent CNN: "Este o înţelegere istorică încheiată pe hârtie între Moscova şi Ankara, care a fost anunţată la Soci cu multă bucurie între președintele Puţin și președintele Erdogan. Au vorbit despre cultură, au vorbit despre comerț, dar, cel mai important, au pus la punct detaliile de bază despre cum vor pune în practică acest acord. Rusia a transmis un mesaj foarte clar şi direct către Statele Unite, spunând să iasă complet din schemă după ce armistiţiul de încetare a focului a încetat acum câteva ore. Nu ştim deocamdată dacă pacea va fi restabilită total în zonă, dar aşteptăm cu toţii să vedem ce se va întâmpla începând de azi, de la prânz, când acest acord va intra în vigoare."

Mai exact, din această după-amiază kurzii au la dispoziţie maximum 6 zile să se retragă pe o distanţă de aproximativ 10 kilometri de frontieră. La începutul conflictului, Turcia intenţiona să creeze o zonă-tampon de 32 de kilometri. Marți seară, în acordul încheiat la Soci, oficialii de la Ankara au făcut o concesie în privinţa planurilor iniţiale.

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei: "La sfârșitul celor 150 de ore, trupele turco-ruse vor începe să patruleze pe o distanţă de 10 kilometri de la est și la vest în zona operațiunii intitulată "Izvorul păcii". Teroriștii YPG (Unităţile de Apărare a Poporului) și armele lor vor fi obligați să părăsească oraşele Tal Rifat și Manbij."

Cum un astfel de acord trebuia să aibă şi consimţământul preşedintelui sirian, Vladimir Putin l-a informat telefonic pe omologul sirian, un mai vechi aliat al Rusiei, despre decizile luate cu Erdogan. Drept răspuns, Bashar al-Assad a spus că sprijină noul demers ruso-turc şi le va pune la dipoziţie trupele siriene de frontieră pentru a-i ajuta. Ofensiva Turciei lansată în urmă cu 2 săptămâni în nordul Siriei a fost intitulată "Izvorul Păcii".

Operaţiunea a vizat miliţia kurdă siriană a Unităţilor de Protecţie a Poporului, pe care Ankara o consideră o grupare teroristă. Kurzii din această zonă au fost aliații Statelor Unite în lupta împotriva ISIS, iar americanii au intermediat armistițiul de cinci zile, care a expirat ieri, pentru a le da timp luptătorilor kurzi să se retragă. Secretarul de stat american Mike Pompeo a anunţat azi-noapte că militanţii s-au retras deja din zona de securitate dorită de Ankara.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO