„Rusia se folosește de puterea sa mai mare de foc pentru a obține gradual progrese în zona Severo-Donețk”. Așa anunță ministrul britanic al Apărării în cea mai recentă evaluare a situației de pe frontul din estul Ucrainei.


”Donbasul încă rezistă” a spus președintele Zelenski care a cerut însă din nou mai multe arme grele și muniție pentru armata sa. Rusia susține că a distrus un mare depozit conținând arme livrate din Occident într-un oraș din vestul Ucrainei.

Dar, rachetele au căzut și în zona rezidențială unde au fost peste 20 de răniți inclusiv un copil.

În estul Ucrainei, forțele ruse par tot mai aproape să cucerească orașul de care depinde controlul întregii provincii Luhansk.

Aproape complet încercuiți, ucraineni rezistă la periferie, în zona industrială, incluzând combinatul de îngrășăminte chimice Azot, unde s-ar ascunde și 800 de civili.

Și celălalt oraș de pe malul râului Donețk, Lisiceansk, ar putea cădea în curând în mâinile rușilor.

Femeie: ”Care liniște! Nu e nici măcar o oră de liniște”.

Reporter: Am văzut că fugeau copii. Aici mai sunt copii?

Femeie: Da, cu noi sunt și copii, da, da. Chiar aici, pe scară, e o familie cu un bebeluș de 4 luni.

Acesta este drumul de importanţă majoră dintre Severodonețk și Kramatorsk, capitala regiunii Donețk, cealată parte a Donbas-ului.

Zburând la joasă altitudine, pentru a nu fi detectat, un avion ucrainean se îndreaptă spre linia frontului. În coloană, utilaje agricolele sunt retrase din zonele unde există riscul să cadă în bombele inamicului. Industria agricolă vitală pentru Ucraina a pierdut numeroase utilaje, în bombardamente sau chiar furate de ruși, în zonele ocupate. La fel de prețioase sunt și piesele de artilerie, care sunt mutate cu atenție, urmând să fie repoziționate pentru luptele viitoare.

Armament greu și muniție din Vest, cere imperios și guvernatorul regiunii Donețk.

Reporter: Dacă nu veți primi aceste arme, înseamnă că Donbasul va cădea?

Pavlo Kyrylenko, guvernator Donețk: ”Înseamnă că noi vom lupta oricum din răsputeri pentru țara noastră, atât cât va fi nevoie, nu vom ceda niciun centimetru din teritoriul nostru”.

Marina are 9 copii și îl așteaptă pe al zecelea... Bebelușul se va naște într-o familie numeroasă, dar fără tată, Iuri, un soldat ucrainean care a fost ucis lângă Harkov la începutul războiului.

Marina: ”Ce să vă spun... Pe vremea când eram liberi, mergeam mereu pe malul râului să facem un grătar, mergeam peste tot cu copiii, la zoo. Petreceam timp împreună, ca o familie, trăiam bine. Acum, totul s-a dat peste cap, nu mai e nimic din viața de dinainte. Nu mai suntem o familie”.

Și fiule ei cel mai mare luptă în război... printr-o teribilă coincidența chiar pe frontul unde a murit tatăl său.

Marina: ”Are doar 20 de ani, ce știe el... E doar un copil. Mă tem pentru el. Mi-e o frică îngrozitoare. Am încercat să-l retrag din armată, dn cauza situației noastre, să ne ajute acasă, dar nu a fost posibil. Războiul... Imposibil”.

Lângă Mariupol - acum sub ocupația rușilor, după luni de bombardamente sălbatice - cimitirele s-au extins cu mii de morminte, ca într-o sumbră caravană a morții. Cele mai multe cruci nu au nume doar numere.

Pe de altă parte, forţele ruse care ocupă părţi din sudul Ucrainei au început să le înmâneze paşapoarte localnicilor.

Yevgeny Balitskiy, lider pro rus: ”Cu mândrie în inimă, îi felicit pe toți cei care au devenit cetățeni ai unei țări vaste, mărețe și drepte! Este încă o dovadă că Rusia nu va pleca nicăieri. Rămânem aici pentru totdeauna”.

Un oficiu pentru pașapoarte rusești s-a deschis la Melitopol de două săptămâni. Și autoritățile de ocupație de acolo susțin - fără vreo confirmare din alte surse - că mii de oameni se înghesuie în fiecare zi să solicite cetățenia rusă.

Zelenski: ”M-am uitat cine sunt cetățenii din Herson și Melitopol prezentați de ocupanți că ar vrea pașapoarte rusești: și am văzut câţiva colaboratori şi pe cei din anturajul lor”.


Între timp, la Moscova, în zi de sărbătoare patriotică, președintele Putin a înmânat distincții unor personalități culturale și științifice.

Putin: ”Cu atât mai mult astăzi trebuie să conștientizăm cât de important este pentru patrie, pentru societatea noastră, pentru popor, să fim uniți”.

Și a apromulgat o lege privind nerespectarea de către Rusia a hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului. Sunt vizate cele adoptate de CEDO după 15 martie, data la care țara și-a anunțat ieșirea din consiliul Europei.