Ucraina le cere partenerilor săi să intercepteze rachete ruseşti de pe teritoriul NATO. „Bucăţi de metal care aduc moarte”

rachete
Profimedia

Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a lansat marţi un apel către partenerii occidentali să ia în considerare posibilitatea de a ajuta militar Kievul, relatează EFE.

"Nu există niciun argument legal, de securitate sau moral care să împiedice partenerii noştri să doboare rachete ruseşti pe teritoriul Ucrainei de pe teritoriul lor", a spus Kuleba, citat de agenţia publică de presă Ukrinform.

Şeful diplomaţiei ucrainene i-a acuzat de manipulare pe cei care văd în această opţiune un risc de "escaladare" militară.

"Cerem partenerilor noştri să ia în considerare posibilitatea ca rachetele ruseşti - nu avioane ruseşti cu piloţi la bord, ci bucăţi de metal care aduc moarte din Rusia în Ucraina - să fie interceptate de pe teritoriul partenerilor noştri", a afirmat Kuleba.

Ministrul de Externe ucrainean a adăugat că "alternativa" la această măsură constă în a furniza Ucrainei sistemele de apărare antiaeriană şi avioanele de luptă de care Kievul are nevoie pentru a-şi proteja teritoriul de atacurile aeriene ruseşti.

Citește și
Reacţia rușilor la retragerea lui Biden. Zaharova anunță o propunere șoc

"Dar poziţia că nici apărare antiaeriană nu vă vom livra şi nici interceptarea de rachete ruseşti de pe teritoriul nostru nu o vom sprijini este o poziţie de liniştire a agresorului", a afirmat Kuleba, citat de Ukrinform.

Kievul a început să invoce tot mai des ideea ca aliaţii săi să intercepteze din afara Ucrainei rachete ruseşti care vizează teritoriul ucrainean, după ce SUA, Marea Britanie şi Franţa, precum şi alte ţări partenere ale Israelului au ajutat statul israelian de la bazele lor din Orientul Mijlociu să intercepteze o parte din proiectilele trase de Iran în atacul acestuia din 14 aprilie.

Tot legat de apărarea antiaeriană, ministrul german de Externe Annalena Baerbock a abordat cu preşedintele Volodimir Zelenski iniţiativa anunţată luni de Berlin privind încercarea de a obţine mai multe sisteme de rachete antiaeriene Patriot pentru a consolida protecţia infrastructurii şi oraşelor ucrainene, potrivit EFE.

"Am vorbit despre iniţiativa comună a miniştrilor de Externe şi Apărării din Germania de a căuta sisteme Patriot suplimentare, precum şi alte sisteme de apărare antiaeriană pentru ţara noastră", a indicat Zelenski într-o postare pe social media despre conţinutul întâlnirii cu şefa diplomaţiei germane, care a sosit marţi într-o vizită neanunţată la Kiev.

Ministerul german al Apărării a anunţat luni, după întâlnirea organizată de Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei, că va conduce o nouă coaliţie multinaţională care îşi propune să caute pe piaţa internaţională sisteme de apărare antiaeriană şi rachete pentru Ucraina.

Potrivit acestuia, Belgia, Ţările de Jos, Danemarca, Norvegia şi Canada vor contribui cu bani la această iniţiativă, în timp ce SUA, Marea Britanie, Franţa, Spania, România, Belgia şi Lituania vor contribui cu materiale militare şi rachete.

Coaliţia, a declarat şefa diplomaţiei germane, a mobilizat deja aproape un miliard de euro în acest scop.

Ucraina le cere zilnic aliaţilor săi să trimită mai multe sisteme Patriot şi alte tipuri de apărare antiaeriană pentru a-şi proteja oraşele şi infrastructura critică, precum şi trupele şi poziţiile de pe front de atacurile aeriene ruseşti.

În declaraţiile făcute la Kiev, Annalena Baerbock a spus că ezitările privind ajutorul militar acordat Ucrainei "ameninţă" securitatea occidentalilor, consemnează AFP.

"Orice ezitare şi întârziere în sprijinirea Ucrainei costă vieţi nevinovate. Şi fiecare ezitare de a sprijini Ucraina pune în pericol şi propria noastră securitate", a spus ministrul german de Externe.

Preşedintele rus Vladimir Putin "nu cunoaşte limite" şi a declanşat o campanie de "distrugere" a Ucrainei, a afirmat Baerbock, menţionând bombardamentele neîncetate ale Rusiei asupra reţelei ucrainene de electricitate.

Articol recomandat de sport.ro
Frumoase și valoroase. Zece sportive românce superbe care merg la Paris ca să câștige medalii | FOTO
Frumoase și valoroase. Zece sportive românce superbe care merg la Paris ca să câștige medalii | FOTO
Citește și...
Reacţia Rusiei după retragerea lui Joe Biden din cursa prezidenţială
Reacţia Rusiei după retragerea lui Joe Biden din cursa prezidenţială

Reacţiile liderilor internaţionali la anunţul de duminică al preşedintelui american Joe Biden că a decis să se retragă din cursa pentru alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie nu au întârziat să apară.

De la Ottawa la Kiev: Reacţii internaţionale la retragerea lui Biden
De la Ottawa la Kiev: Reacţii internaţionale la retragerea lui Biden

De la Ottawa la Kiev, reacţiile internaţionale la retragerea candidaturii preşedintelui democrat Joe Biden pentru al doilea mandat la Casa Albă au continuat în cursul nopţii de duminică spre luni.

Site-ul de campanie al lui Biden trimite către o pagină de strângere de fonduri pentru Harris
Site-ul de campanie al lui Biden trimite către o pagină de strângere de fonduri pentru Harris

Site-ul de campanie al preşedintelui Joe Biden, care a rămas neschimbat timp de câteva ore după anunţul că renunţă la candidatura sa pentru realegere, trimite acum către o pagină de strângere de fonduri pentru campania Kamalei Harris. 

Recomandări
Joe Biden se retrage din cursa prezidențială după dezbaterea-dezastru cu Donald Trump. Mai sunt patru luni până la alegeri
Joe Biden se retrage din cursa prezidențială după dezbaterea-dezastru cu Donald Trump. Mai sunt patru luni până la alegeri

Joe Biden s-a retras din cursa pentru președinția SUA, o decizie extraordinară care aruncă nominalizarea democraților în incertitudine cu doar câteva luni înainte de alegerile din noiembrie împotriva lui Donald Trump.

Violenţele din Leeds: Cinci arestări şi un bărbat acuzat de incendiere şi tulburări violente
Violenţele din Leeds: Cinci arestări şi un bărbat acuzat de incendiere şi tulburări violente

Poliţia din Leeds a efectuat până acum cinci arestări şi a acuzat un alt bărbat, Iustin Dobre, de 37 de ani, de incendiere şi tulburări violente, într-o suburbie a oraşului, care a determinat consiliul să întreprindă ”o evaluare urgentă”. 

Criminalul doctoriței din Brăila ar fi ucis-o în doar 33 de secunde. Ce au dezvăluit rezultatele testului ADN
Criminalul doctoriței din Brăila ar fi ucis-o în doar 33 de secunde. Ce au dezvăluit rezultatele testului ADN

La 4 zile de la oribila crimă din Brăila, unde o dentistă din Republica Moldova a fost omorâtă cu cruzime în cabinetul ei, anchetatorii au un suspect.